De coronacrisis heeft zoals in alle sectoren een grote impact op het management van sociale ondernemingen. Lees hier het laatste nieuws.

Sjabloon functieomschrijvingen

Sjabloon functieomschrijvingen

Hier vind je een gratis sjabloon voor de opmaak van een functieomschrijving

Waarom een functieprofiel? 

In een functieomschrijving staan de taken en verantwoordelijkheden opgesomd die bij een functie horen. "Wat moet de medewerker doen." Vaak worden de gewenste resultaten al vermeld. Een functiebeschrijving is de basis voor het gehele proces van functioneren en beoordelen van je medewerkers. Het dient als leidraad, als gids voor de organisatie en voor de medewerker. 

... of een competentieprofiel? 

In de praktijk worden functieomschrijvingen wel eens gekoppeld aan een competentieprofiel. Bij een competentieprofiel is de leidvraag ‘Wat moet de medewerker kennen en kunnen en welke attitudes zijn nodig om zijn job goed in te vullen?’.

De drie tips van HRwijs

  1. Volgende linken stellen een heel aantal beroepenfiches voor die je bij wijze van voorbeeld kan gebruiken:
  2. Op onze site vind je ook een opsomming van taken en verantwoordelijkheden die een leidinggevende kan hebben.
  3. Vertrek vanuit het huidig takenpakket, maar denk ook na over toekomstige noden! Taken en functies kunnen doorheen de jaren veranderen.

Een gratis sjabloon

De Federatie voor vrije beroepen stelde een mooi sjabloon op dat in alle sectoren kan gebruikt worden. Elk deel krijgt ook een toelichting.

Commentaar van HR-expert Rachida Ouchoukout, Rachida Coaching

Deze tool is handig voor elke organisatie die wil werken aan een goed personeelsbeleid en/of die potentiële medewerkers wil aantrekken waarop ze kunnen bouwen.

Randvoorwaarde: een goede omschrijving is belangrijk, maar er dient telkens een oefening te gebeuren waarin het onderscheid zit tussen gewenste profiel en het profiel dat men in realiteit nodig heeft. Soms verwacht men teveel waardoor men een groot potentieel aan kandidaten verliest. 

De Competent databank met voorbeeldprofielen is een handige, overzichtelijk en volledige website. Deze helpt om op een aantrekkelijke manier de functie te omschrijven. Ik bedoel hiermee dat het woordgebruik de werkzoekenden sneller aanspreekt.

Download dit gratis sjabloon en maak jullie eigen functieprofielen op

Lees ook

Onze meest gestelde HR-vragen

Onze meest gestelde HR-vragen

De social profit is een levendige sector met veel projecten en uitdagingen. En dus duiken er regelmatig vragen op, ook over medewerkersbeleid.

Inclusief ondernemen is geen rocket science

Inclusief ondernemen is geen rocket science

Arbeidsmarkt-expert en docent-onderzoeker in HRM aan de Odisee Hogeschool Bart Moens geeft samen met Verso en andere partners mee vorm aan nieuw project rond inclusie op …

Gezocht: kandidaten voor een virtueel organisatiebezoek

Gezocht: kandidaten voor een virtueel organisatiebezoek

Arbeidsbemiddelaars zetten zich in om werkzoekenden naar werk toe te leiden. Ze willen potentiële werkgevers beter leren kennen en brengen jou daarom graag een virtu…