Sjabloon functieomschrijvingen

Sjabloon functieomschrijvingen

Hier vind je een gratis sjabloon voor de opmaak van een functieomschrijving

Waarom een functieprofiel? 

In een functieomschrijving staan de taken en verantwoordelijkheden opgesomd die bij een functie horen. "Wat moet de medewerker doen." Vaak worden de gewenste resultaten al vermeld. Een functiebeschrijving is de basis voor het gehele proces van functioneren en beoordelen van je medewerkers. Het dient als leidraad, als gids voor de organisatie en voor de medewerker. 

... of een competentieprofiel? 

In de praktijk worden functieomschrijvingen wel eens gekoppeld aan een competentieprofiel. Bij een competentieprofiel is de leidvraag ‘Wat moet de medewerker kennen en kunnen en welke attitudes zijn nodig om zijn job goed in te vullen?’.

De drie tips van HRwijs

  1. Volgende linken stellen een heel aantal beroepenfiches voor die je bij wijze van voorbeeld kan gebruiken:
  2. Op onze site vind je ook een opsomming van taken en verantwoordelijkheden die een leidinggevende kan hebben.
  3. Vertrek vanuit het huidig takenpakket, maar denk ook na over toekomstige noden! Taken en functies kunnen doorheen de jaren veranderen.

Een gratis sjabloon

De Federatie voor vrije beroepen stelde een mooi sjabloon op dat in alle sectoren kan gebruikt worden. Elk deel krijgt ook een toelichting. Dat merk je in het document dat je onderaan deze pagina kan downloaden.

Commentaar van HR-expert Rachida Ouchoukout, Rachida Coaching

Deze tool is handig voor elke organisatie die wil werken aan een goed personeelsbeleid en/of die potentiële medewerkers wil aantrekken waarop ze kunnen bouwen.

Randvoorwaarde: een goede omschrijving is belangrijk, maar er dient telkens een oefening te gebeuren waarin het onderscheid zit tussen gewenste profiel en het profiel dat men in realiteit nodig heeft. Soms verwacht men teveel waardoor men een groot potentieel aan kandidaten verliest. 

De Competent databank met voorbeeldprofielen is een handige, overzichtelijk en volledige website. Deze helpt om op een aantrekkelijke manier de functie te omschrijven. Ik bedoel hiermee dat het woordgebruik de werkzoekenden sneller aanspreekt.

Functieomschrijvingen kunnen de puzzeltjes zijn die een onderneming helpen in zijn plooi te krijgen. Mist jouw onderneming die? Tijdens het HRscan-proces krijgen die puzzelstukjes alleszins al een mooie plaats. 

Lees ook

Functiebeschrijving en competentieprofiel: twee handen op één buik

Functiebeschrijving en competentieprofiel: twee handen op één buik

De functiebeschrijving en het competentieprofiel beschrijven gedetailleerd wat een specifieke functie inhoudt. Bekijk hier onze tips.

Functiebeschrijvingen podiumkunsten en muziek

Functiebeschrijvingen podiumkunsten en muziek

Ben je op zoek naar inspiratie en voorbeelden van functiebeschrijvingen incl. kernresultaatsgebieden,...? Het Sociaal Fonds voor Podiumkunsten liet in…

Hoe maak je je organisatie jongerenproof?

Hoe maak je je organisatie jongerenproof?

Hoe zien jongeren (16-30 jaar) hun toekomst op de arbeidsmarkt? Dat onderzocht De Ambrassade, expertisecentrum jeugdwerk, jeugdbeleid en jeugdinformatie.…

Onze meest gestelde HR-vragen

Onze meest gestelde HR-vragen

De social profit is een levendige sector met veel projecten en uitdagingen. En dus komen er bij Verso regelmatig vragen binnen, ook over medewerkersbeleid.