Wie loopt risico op burn-out?

Wie loopt risico op burn-out?

In principe kan iedereen een burn-out krijgen. De mensen met dit probleem zijn echter vaak getalenteerd, enthousiast en gemotiveerd. Jouw meest betrokken, geëngageerde en hardwerkende mensen lopen dus het grootste risico op een burn-out.

Persoonlijkheidskenmerken die mogelijks een risicofactor vormen

Natuurlijk betekent dit niet automatisch dat mensen met deze talenten een burn-out zullen krijgen. Veel hangt af van hun eigen psychische veerkracht en de context waarin ze werken.

Social profit extra kwetsbaar

Er zijn ook studies naar welke beroepen vaker te maken krijgen met burn-out. Daaruit blijkt dat in enkele beroepen in de social profit mensen iets kwetsbaarder dan gemiddeld zijn voor burn-out:

  • Zorgberoepen, zoals verpleegkundigen en artsen.

Hier komt de stress deels voort uit het wrange gevoel dat zorgverleners ervaren wanneer zij niet kunnen handelen volgens hun waarden en visie op goede zorg. In een ESF-project in de (ouderen)zorg werd dit ‘morele stress’ genoemd: http://www.morelestress.be/. Je kan daar ook instrumenten vinden om aan de slag te gaan met morele stress: http://www.morelestress.be/actie/instrumenten/

  • Beroepen in de welzijnssector

  • Onderwijsberoepen

  • Leidinggevenden zijn over het algemeen ook meer vatbaar voor burn-out dan uitvoerende medewerkers.

Lees ook

Subsidies voor HR gezocht?

Subsidies voor HR gezocht?

Om je medewerkersbeleid beter te kunnen uitwerken, bestaan er verschillende financiële kanalen. HRwijs geeft je 6 tips voor HR-subsidies.

Veerkracht in tijden van Corona

Veerkracht in tijden van Corona

Vergroot de veerkracht in jezelf en je team. Schrijf je in voor een online reeks 'veerkracht in tijden van Corona'. 

Werkbaarheidscheques: drie veelgestelde vragen van sociale ondernemers

Werkbaarheidscheques: drie veelgestelde vragen van sociale ondernemers

Werkbaarheid is een thema dat vele sociale ondernemers bezighoudt. Ontdek drie vragen - en bijhorende antwoorden - over de werkbaarheidscheques die je misschien nog niet …