Van competentieprofiel naar competentiebeleid

Van competentieprofiel naar competentiebeleid

Een competentieprofiel kan een leidraad bieden voor alle stappen in het personeelsbeleid. Dat noemen we dan een competentiebeleid.

Stel: je wil een logistiek medewerker voor je kinderdagverblijf aanwerven.

Aantrekken en aanwerven

Een goed startpunt is een inventaris maken van de taken die de logistieke medewerker zal opnemen in een functieprofiel. Probeer hier niet volledig te zijn; dat lukt toch nooit en bovendien is enige flexibiliteit wellicht belangrijk. Beschrijf vanuit de taken de competenties die deze persoon nodig heeft: poetstechnieken beheersen en kunnen koken, werk zien en initiatief nemen,...

Vergeet daarbij de generieke competenties niet, zoals graag met kinderen werken en vriendelijk zijn. Het competentieprofiel kan de basis vormen voor een vacaturebericht en voor een criteriumgericht sollicitatiegesprek om de kandidaten te screenen.


Onthaal en inwerken van de nieuwe medewerker

Bij het onthalen en inwerken van de nieuwe medewerker kan het competentieprofiel ook een leidraad vormen. Tot je startcompetenties behoren wellicht kunnen dweilen en aardappelen schillen, een goede omgang met de ouders kan een competentie zijn die de nieuwe medewerker verder ontwikkelt tijdens zijn tewerkstelling. Een peter of meter kan de nieuwe medewerker begeleiden.


Competenties in kaart brengen en ontwikkelen

De kern van een competentiebeleid is de ontwikkeling van medewerkers ondersteunen. Je opleidingsbeleid kan je met de hulp van de competentieprofielen aanpassen aan de huidige en toekomstige noden van je organisatie.

Je wil meer de nadruk leggen op de ontwikkeling van zelfstandigheid bij de kinderen? Misschien is het dan goed om alle medewerkers een basisvorming te laten volgen over ontwikkelingspsychologie en het voortaan ook op te nemen in de competentieprofielen.

Een competentiematrix biedt je een overzicht van de competenties die je medewerkers bezitten en waar ze nu en in de toekomst ingezet kunnen worden. De talenten van medewerkers identificeren en benoemen geeft hen en jou een indicatie van welke groeimogelijkheden ze hebben. Je kan zo ook geschikte leidinggevenden identificeren. Neemt je logistiek medewerker spontaan het initiatief om de hele voorraadkast te herorganiseren? Wellicht is dat zijn talent.


Meer inspiratie?

Lees ook

Proactief loopbaangedrag faciliteren

Proactief loopbaangedrag faciliteren

'Hoe kan je als werkgever proactief loopbaangedrag faciliteren?' Dat is de vraag die Elias Janssen, doctoraatstudent van de Radboud Universiteit van Nijmegen, zich voor z…

Een betere baan tijdens én na corona

Een betere baan tijdens én na corona

Sinds de uitbraak van corona is één op de vijf werknemers minder positief over het werk, zo blijkt uit een studie van KU Leuven en interimbedrijf Tempo-Team…

Erkenning van Elders Verworven Competenties (EVC)

Erkenning van Elders Verworven Competenties (EVC)

Competenties verwerven veronderstelt een leerproces. De wijze waarop iemand leerde of het leerproces zelf zijn van ondergeschikt belang. Mensen kunnen competenties zowel …

Tips voor het maken van competentieprofielen

Tips voor het maken van competentieprofielen

Ga je aan de slag met competenties? Een aantal praktische tips kunnen je al een heel eind op weg helpen.