Transgender personen

Transgender personen

Transgender is een term die beschrijft dat het geslacht dat je toegewezen werd bij de geboorte niet overeenkomt met je genderidentiteit. Als je bij de geboorte bijvoorbeeld het vrouwelijk geslacht toegewezen werd, maar je voelt je geen vrouw, dan ben je transgender. Als dit wel overeenkomt dan ben je cisgender

Dit zijn definities die terug te vinden zijn op de website van Transgender InfoPunt en de brochure ‘Transgenders op het werk’.

In de dagelijkse omgang gebruik je 'transgender' of 'trans' slechts indien nodig als een bijvoeglijk naamwoord om duidelijk te maken dat de persoon meer is dan enkel een transgender. 

Bij een sociale transitie ga je leven volgens je genderidentiteit en breng je je directe omgeving op de hoogte van bepaalde veranderingen en noden. 

Het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (IGVM) publiceert jaarlijks cijfers over het aantal Belgen dat zich transgender voelt. Tussen januari 1993 en december 2021 voerden 3262 Belgen een aanpassing van de registratie van hun geslacht in de akten van de burgerlijke stand door.

Arbeidsarts en doctoraatsstudente Joy Van de Cauter en communicatiemedewerkster Anke De Malsche van de UGent voeren onderzoek over het onderwerp. Zij besluiten dat een aantal elementen in een onderneming een sleutelrol spelen voor een vlotte transitie op het werk:

  • centraal aanspreekpunt en/of contact met de Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk,
  • mogelijkheid tot werkaanpassingen op maat van de persoon,
  • bewustwording over het genderthema bij collega's (vb. het gebruik van nieuwe naam en voornaamwoorden)
  • inlichtingen geven over sociale- en arbeidsrechten.

Een quote uit het onderzoek van Van de Cauter en De Malsche: ”Je gaat niet alleen in transitie, je hele omgeving gaat mee...”

Meer lezen over het onderzoek? Check de blog van UGent over werkvloeren in alle kleuren. 

Andere vragen rond transgenders op de werkvloer?

Lees ook

Hoe bouw je aan een divers personeelsbestand?

Hoe bouw je aan een divers personeelsbestand?

Jobs vlotter invullen, nieuwe inzichten binnenhalen, het klantenbereik verhogen: allemaal voordelen voor werkgevers die kiezen voor een divers en kleurrijk personeelsbest…

Vaak voorkomende chronische aandoeningen

Vaak voorkomende chronische aandoeningen

De term 'arbeidsbeperkingen'. Voor velen is dit nog steeds een ongemakkelijk woord. Toch komen we er vaker mee in aanraking dan gedacht... Dus kunnen we er maar beter rek…

Open Hiring®: rekruteren zonder cv of sollicitatiegesprek

Open Hiring®: rekruteren zonder cv of sollicitatiegesprek

Open Hiring®: wat is het, hoe werkt het en waarom zou je ervoor kiezen?

Inclusief ondernemen is geen rocket science

Inclusief ondernemen is geen rocket science

Arbeidsmarkt-expert en docent-onderzoeker in HRM aan de Odisee Hogeschool Bart Moens geeft samen met Verso en andere partners mee vorm aan een project rond inclusie op de…