Mensen met een migratieachtergrond

Mensen met een migratieachtergrond

Mensen met een migratieachtergrond zijn nog steeds ondervertegenwoordigd in onze organisaties. We vergeten op die manier de talenten en vaardigheden van een grote groep mensen te benutten. Bovendien brengen mensen met een migratieachtergrond een nieuw netwerk aan om je organisatie bekend te maken en positief uit te dragen.

Van de 3,6 miljoen inwoners van Vlaanderen die op arbeidsleeftijd zijn, is 9,1% allochtoon. Een vierde van de allochtonen (25,7%) is werkzoekend, tegenover slechts 5% van de Vlamingen. Nergens in Europa zijn de cijfers zo slecht. En dat is zonde, want er zijn een hoop competenties en talenten die we op die manier niet benutten.

In 2014 werden de sociale partners het eens over een eenduidige definitie voor de benaming ‘allochtoon’. Al wie een nationaliteit heeft die niet behoort tot de vijftien landen die voor 2004 toetraden tot de Europese Unie, wordt gecatalogeerd als ‘allochtoon’. Inwoners van landen als Estland, Polen, Bulgarije en Cyprus zijn dus ook allochtonen op de arbeidsmarkt.

Omgaan met culturele diversiteit op de werkvloer

Omgaan met culturele diversiteit op de werkvloer kan een uitdaging zijn. Verschillende gebruiken en vooronderstellingen zorgen soms voor misverstanden. Denk maar aan verschillende manieren van begroeten en elkaar al dan niet aankijken in een gesprek. Of een Aziatische medewerker die geen mening geeft als je input vraagt. Beleefd is immers om altijd je meerdere te volgen. Jij kan denken ‘waarom zegt hij niets?’ terwijl de medewerker denkt ‘waarom vraagt zij dat nu? Zij is toch de baas.’. 

Ook rond religie en het tonen van religieuze symbolen op de werkvloer kunnen vragen rijzen. Hoe ga je bijvoorbeeld om met vragen om te bidden op de werkvloer? Hoe ver ga je in het aanpassen van maaltijden?

Heel wat sectoren en initiatieven spelen op deze en andere vragen in met websites waar je gerichte informatie kan vinden.

 • Met Trefpunt Odi van VIVO krijg je ondersteuning op het vlak van culturele diversiteit in de hulpverlening:

  • Aan de hand van 10 thema's ontdek je de rijke wereld van cultuursensitieve zorg.
  • Experten nemen mee de thema's en tools onder de loep. Via de 'Nieuws' pagina blijf je op de hoogte van wat er leeft rond cultuursensitieve zorg.
  • En verder krijg je nog steeds een mooi overzicht van vormingen en sprekers over cultuursensitieve hulpverlening.

 • De website diversiteitspraktijk.be werd gemaakt door Atlas, integratie & inburgering Antwerpen.
  We leven in een superdiverse samenleving. Dit zorgt voor nieuwe uitdagingen en vragen, zoals 'Hoe kan je je dienstverlening toegankelijker maken voor iedereen?' of  'Hoe kan je duidelijk en efficiënt communiceren met anderstaligen, ook via digitale kanalen?'. Met deze website wil Atlas informatie en praktische tips geven aan vrijwilligers, professionals en hun organisaties die deze uitdagingen aan willen gaan.
 • In het verleden stelden de EAD-projectontwikkelaars van West-Vlaanderen een infofiche over Islam op de werkvloer op.

Religieuze kalender

Ken je de feestdagen van je medewerkers niet? Op de website van Orbitvind je de feestdagen terug die gelden in het katholicisme, hindoeïsme, jodendom en de islam.

Lees ook

Hoe bouw je aan een divers personeelsbestand?

Hoe bouw je aan een divers personeelsbestand?

Jobs vlotter invullen, nieuwe inzichten binnenhalen, het klantenbereik verhogen: allemaal voordelen voor werkgevers die kiezen voor een divers en kleurrijk personeelsbest…

Vaak voorkomende chronische aandoeningen

Vaak voorkomende chronische aandoeningen

De term 'arbeidsbeperkingen'. Voor velen is dit nog steeds een ongemakkelijk woord. Toch komen we er vaker mee in aanraking dan gedacht... Dus kunnen we er maar beter rek…

Open Hiring®: rekruteren zonder cv of sollicitatiegesprek

Open Hiring®: rekruteren zonder cv of sollicitatiegesprek

Open Hiring®: wat is het, hoe werkt het en waarom zou je ervoor kiezen?

Inclusief ondernemen is geen rocket science

Inclusief ondernemen is geen rocket science

Arbeidsmarkt-expert en docent-onderzoeker in HRM aan de Odisee Hogeschool Bart Moens geeft samen met Verso en andere partners mee vorm aan een project rond inclusie op de…