Levensfases en loopbaan

Levensfases en loopbaan

Op elk moment in hun loopbaan hebben medewerkers specifieke kwaliteiten die eigen zijn aan de levensfase waarin ze zich bevinden. Elke levensfase stelt ook specifieke uitdagingen en kent specifieke noden. Hierop inspelen levert werkgevers en medewerkers een win-win op.

In ‘Balans - Actiemap voor een levensfasebewust personeelsbeleid’, worden vier grote fases onderscheiden, aangeduid met de vier seizoenen. De opdeling in seizoenen is bedoeld als een aanleiding voor gesprekken met medewerkers, individueel of in groep. Samen op zoek gaan naar wat motiveert en nodig is in een bepaalde levensfase, geeft energie en kan de samenwerking een boost geven.

Uiteraard gelden deze beschrijvingen niet altijd en voor iedereen geheel perfect. Let op de term 'levensfase' en niet 'leeftijd'gebonden personeelsbeleid.

Gebruikerstip uit de map: We raden je aan om deze actiemap al ‘surfend’ te lezen en te gebruiken: begin bijvoorbeeld bij een thema dat momenteel belangrijk is voor jou of jouw organisatie.

Lente: de leerling

In de lente van onze loopbaan, meestal zo tussen 20 en 30, draait alles rond ontwikkeling en groei. We zijn nog op zoek naar onze plek op de arbeidsmarkt en leren onszelf en onze competenties beter kennen terwijl we ze ontwikkelen. Vaak doen we dat door zoveel mogelijk verschillende ervaringen op te doen.

Kwaliteiten die bloeien in de lente: inzet, gedrevenheid, leergierig, behulpzaam, graag informatie verwerken, zich willen bewijzen en een frisse blik.

Deze medewerkers blijven geprikkeld door veel afwisseling, voldoende mogelijkheden tot samenwerking en ontwikkeling, duidelijke spelregels en veel feedback. Ze raken uit balans door overvraagd worden en veel hetzelfde werk te moeten doen.

Zomer: de presteerder

In de zomer van onze loopbaan, nemen prestaties en ambities de overhand. We zijn op zoek naar een job waarin we verantwoordelijkheid dragen of onze competenties maximaal kunnen inzetten. Tegelijk is het op privévlak vaak erg druk: bouwen, kinderen,...

Kwaliteiten die bij de zomer horen: werklustig, ambitieus, betrokken, goede teamspeler, kijkt vooruit, netwerker en resultaatgericht.

Deze medewerkers hebben nood aan maatregelen die bijdragen tot de balans werk-privé, voldoende autonomie en uitdagende taken en zichtbaarheid binnen de organisatie. In deze levensfase is er risico op burn-out of oververmoeidheid door alles tegelijkertijd te willen doen, of over de grenzen te gaan.

Herfst: de zelfkenner

In de herfst van onze loopbaan zoeken we naar een nieuwe balans en staat zingeving hoog op de agenda. We kunnen de vruchten van ons harde werk in de zomer plukken en concentreren ons op kwaliteit in werk en leven.

Kenmerkende kwaliteiten: veel kennis en ervaring, levert kwaliteit, het ego komt op de achtergrond en is doelgericht.

In deze fase is het hebben van werk waarbij expertise, ervaring en oordeelsvermogen worden aangesproken belangrijk, evenals waardering krijgen.   

Winter: de bedachtzame

In de winter van onze loopbaan hebben we vooral nood aan verdieping en nieuwe mogelijkheden. We hoeven ons niet meer te bewijzen. We willen wel langer werken, maar ook anders. Een kwaliteitsvol leven staat voorop. 

Kwaliteiten die in de winter vaak voorkomen: levenswijsheid, veel kennis en ervaring, goede expert en coach en goed risico’s kunnen inschatten.

In de winter blijven medewerkers in balans door waardering en respect, een zinvolle bijdrage aan het geheel kunnen leveren, sfeer en verbondenheid en aanpassingen die de fysieke en mentale inzet ondersteunen.

Veel organisaties zijn een wirwar van verschillende leeftijden, een wirwar van medewerkers die je liefst gelukkig houdt in je organisatie. Vind je dat je medewerkersbeleid nog te weinig is aangepast aan die verschillende noden? Dan biedt onze vorming 'Start to HR' wel het volledige plaatje voor jou aan.

Lees ook

Hoe bouw je aan een divers personeelsbestand?

Hoe bouw je aan een divers personeelsbestand?

Jobs vlotter invullen, nieuwe inzichten binnenhalen, het klantenbereik verhogen: allemaal voordelen voor werkgevers die kiezen voor een divers en kleurrijk personeelsbest…

Vaak voorkomende chronische aandoeningen

Vaak voorkomende chronische aandoeningen

De term 'arbeidsbeperkingen'. Voor velen is dit nog steeds een ongemakkelijk woord. Toch komen we er vaker mee in aanraking dan gedacht... Dus kunnen we er maar beter rek…

Open Hiring®: rekruteren zonder cv of sollicitatiegesprek

Open Hiring®: rekruteren zonder cv of sollicitatiegesprek

Open Hiring®: wat is het, hoe werkt het en waarom zou je ervoor kiezen?

Inclusief ondernemen is geen rocket science

Inclusief ondernemen is geen rocket science

Arbeidsmarkt-expert en docent-onderzoeker in HRM aan de Odisee Hogeschool Bart Moens geeft samen met Verso en andere partners mee vorm aan een project rond inclusie op de…