De theorie van situationeel leiderschap (Hersey en Blanchard) stelt dat er vier basisstijlen van leiderschap zijn en dat de leider zich dient aan te passen aan het ontwikkelingsniveau van de groep of het individu waaraan leiding wordt gegeven.
En dit met name aan de mate van bekwaamheid en bereidheid van medewerkers, samen ook wel aangeduid als de taakvolwassenheid.
Twee vragen staan dus voorop:
- Is iemand in staat om de taak te doen? - kunnen, bekwaamheid
- Is iemand gemotiveerd om de taak te doen? - willen, betrokkenheid of bereidheid
Vier basisstijlen van leiderschap
Onderstaand schema geeft de vier leiderschapsstijlen aan die worden gekarakteriseerd door de mate van taakgerichtheid en persoonsgerichtheid van een leidinggevende.
Een enthousiaste starter is wel bereid tot, maar waarschijnlijk niet bekwaam in een bepaalde taak. Een ervaren medewerker kan erg bekwaam zijn, maar bij momenten misschien wat minder gemotiveerd. Iemand die zijn werk met veel plezier en veel kundigheid uitvoert, is zowel bekwaam als bereid.
Meer lezen over situationeel leiderschap?
Hier vind je een omschrijving van verschillende situaties waarin telkens een ander soort leiderschap vereist is.
Heel wat modellen geven waardevolle inzichten rond leiderschap. Ze kunnen je inspireren en helpen om nuttige vaardigheden te ontwikkelen. Dat is prima, zolang je ze maar niet voor de (enige) waarheid over leiderschap houdt.