Een goed vacaturebericht trekt de aandacht van potentiële kandidaten en vermeldt de nodige gegevens om hen over de streep de trekken om te solliciteren.
Een gestructureerde opbouw van je vacature draagt hier toe bij. Hier vind je alvast wat tips met een toelichting!
1. Inleiding over je organisatie
Vermeld je naam en logo, de kernactiviteit, iets over je identiteit als organisatie (bijvoorbeeld je missie), het aantal medewerkers en eventueel specifieke informatie over het team of de afdeling waar de kandidaat in terecht zal komen.
2. Functietitel
Het belang van een geschikte functietitel is niet te onderschatten! Zorg voor een verstaanbare jobtitel die de lading dekt. Denk ook aan zoekmachines: het helpt als de functietitel vaker voorkomt en dus herkenbaar is.
3. Functieomschrijving
Een functiebeschrijving omvat een duidelijke beschrijving van taken en verantwoordelijkheden die horen bij de functie. Vermeld hier ook de (wettelijke) diplomavereisten en eventuele opleidings- en doorgroeimogelijkheden voor kandidaten. Ook bijvoorbeeld de plaats in het organogram kan hier aan bod komen.
4. Profielomschrijving
Geef een lijstje van maximum vijf à zeven noodzakelijke competenties. Durf dus keuzes te maken voor wat echt essentieel is en vermijd tegenstrijdigheden - zoals bijvoorbeeld 'autonoom werken' en 'teamspeler'. Als je een competentieprofiel hebt, vormt dat de basis voor de profielomschrijving.
5. Aanbod van je organisatie
Vermeld de eigenheden en troeven van je organisatie. Naast de functie-inhoud, hechten werkzoekenden ook veel belang aan het financiële waarderingspakket, werkzekerheid, de werklocatie en, als laatste van de top vijf, de bedrijfscultuur. Daarin spelen (door)groei- en leermogelijkheden een grote rol, evenals balans werk/privé (bron: Stepstone Whitepaper ‘Onderzoek naar rekruteringstrends en sollicitatiegedrag’). Wees zo specifiek mogelijk.
6. Sollicitatiegegevens
Geef tot slot informatie over de sollicitatieprocedure: wat verwacht jij van de kandidaten, welke stappen zijn er in de sollicitatieprocedure. Als je al data voor de selectieprocedure vooropgesteld hebt, vermeld die dan. Zorg voor één contactpersoon waar sollicitanten terecht kunnen met vragen en aan wie ze hun cv en motivatiebrief bezorgen.
7. Je kan in een non-discriminatieclausule aangeven dat je openstaat voor diversiteit
Enkele voorbeelden van zo’n clausule:
- ‘Wij werven aan op basis van competenties en talenten, ongeacht leeftijd, geslacht, origine, handicap,...’
- ‘Zijn er elementen waaraan je niet denkt te voldoen, maar ben je ervan overtuigd dat dit jouw job is, aarzel dan niet om toch te solliciteren!’
- ‘Wij voeren een gelijke kansenbeleid. Kwaliteiten van mensen zijn doorslaggevend, ongeacht hun sekse, seksuele oriëntatie, afkomst, leeftijd of handicap.'
- Specifiek voor personen met een arbeidshandicap: 'kandidaten met een handicap, leerstoornis of ziekte kunnen om een redelijke aanpassing aanvragen'. Geef hierbij duidelijk aan hoe de selectieprocedure zal verlopen, zodat kandidaten tijdig kunnen inschatten of ze er nood aan hebben.
Enkele mogelijke 'redelijke aanpassingen' zijn: PC's met vergroot- of voorleessoftware, met brailleleesregels of software voor dyslectici, aangepaste formulieren (A3-formaat in plaats van A4), een groter lettertype, extra tijd, mondelinge in plaats van schriftelijke proeven, een gebarentolk aanvragen...
8. Vormgeving van je vacature
Niet alleen de inhoud, maar ook de vormgeving van je vacature vertelt de kandidaat iets over je organisatie. Hij krijgt meteen een idee van de sfeer die er heerst en de waarden die belangrijk zijn.
Tips om hier bewust mee om te gaan:
- Zorg dat je logo bovenaan staat en in het oog springt.
- Vraag je af of de kleuren, de foto’s en de lay-out een sfeer uitstralen die past bij je organisatie.
- Kies je foto’s bewust en werk indien mogelijk met een beeld uit je eigen organisatie.
- Onderzoek toont aan dat beelden van mensen doorgaans meer aanspreken dan foto’s van bijvoorbeeld gebouwen.
- Ga voor herkenbaarheid en gebruik eenzelfde sjabloon voor verschillende vacatures, ook als die verspreid in de tijd gepubliceerd worden.
Deze en andere tips vind je in onze 'Checklist voor een leesbare vacature'