Je vacature bekendmaken

Je vacature bekendmaken

Je hoeft geen handenvol geld uit te geven om je vacature bekend te maken bij een breed publiek. Er bestaan ook gratis kanalen. En internet en sociale media kunnen je al een heel eind op weg helpen.

Intern bekendmaken

  • Begin bij het intern bekendmaken van je vacature en bij publicatie op je eigen website. Spreek je netwerk actief aan via mail en mondeling: ex-collega’s, bevriende organisaties, vrijwilligers... Verspreid het nieuws ook via Facebook, LinkedIn, Twitter en andere sociale media, zeker als je hier anders ook gebruik van maakt.
  • Houd spontane sollicitaties bij zodat je ze kan bovenhalen wanneer je een vacature hebt. Het gaat vaak om zeer gemotiveerde kandidaten.

VDAB en koepelorganisaties

  • VDAB (de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling) publiceert gratis vacatures en heeft ook een meer uitgebreide dienstverlening voor werkgevers. Goede contacten onderhouden met de competentiecentra van VDAB die werkzoekenden opleiden, kan ook stagiairs en kandidaten opleveren. Voor inleidende informatie verwijzen we je alvast naar de website van VDAB voor werkgevers.
  • Websites van koepelorganisaties zijn voor mensen die bekend zijn met de sector een uitgelezen plaats om op zoek te gaan naar vacatures. Voorbeelden daarvan zijn www.sociare.bewww.socius.be,... Ook www.11.be is een veelbezocht en gratis vacaturekanaal voor jobs in de social profit.

Gratis vacaturesites

Hier vind je een lijst van websites waar je vacatures kan publiceren. De meeste zijn gratis. Ga wel even na of ze bij je organisatie passen.

Algemeen

  • www.vdab.be
  • www.actiris.be (Brusselse gewestelijke dienst voor arbeidsbemiddeling)
  • www.11.be (vacatures van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging, de non-profit en social profitsector)
  • www.alterjob.be (vacaturedatabank voor VZW's, NGO's, Overheid en Sociale Economie - betalend)

Diversiteit

Zorgsector

Welzijnsvoorzieningen

Socioculturele- en kunstensector

Maatwerkbedrijven (vroegere beschutte en sociale werkplaatsen)

Onderwijs

Scholen

Goede contacten met scholen onderhouden is een excellente manier om geschikte kandidaten over de vloer te krijgen. Via stages kunnen jongeren al een tijdje meedraaien. Denk ook aan Centra Deeltijds Onderwijs (CDO’s) en de leersecretariaten van Syntra (de leertijd/deeltijds leren-deeltijds werken). Meer info over deeltijds leren/deeltijds werken in de social profit vind je eveneens op de website van VIVO

Ook de Centra voor Volwassenenonderwijs (CVO’s) bieden opleidingen waar jij misschien mensen uit kan recruteren. De meeste hogescholen en universiteiten hebben eveneens een jobwebsite waarop ze vacatures plaatsen die voor hun studenten geschikt zijn.

Heb je nood aan tips over het opbouwen van een goed stagebeleid? In het document over de stappen tijdens de stageperiode vind je alvast inspiratie.

> En tot slot een praktische raad: een bord op straat voor je organisatie kan nog steeds wonderen doen.

Lees ook

Een goed vacaturebericht maken

Een goed vacaturebericht maken

Een goed vacaturebericht trekt de aandacht van potentiële kandidaten en vermeldt de nodige gegevens om hen over de streep de trekken om te solliciteren.  …

Employer branding: jouw aantrekkelijkheid als werkgever

Employer branding: jouw aantrekkelijkheid als werkgever

Jouw aantrekkelijkheid als werkgever wordt in grote mate bepaald door het imago dat je hebt in de buitenwereld. Om een magneet te zijn voor (potentiële) me…

Bied een GLOW-stageplaats aan

Bied een GLOW-stageplaats aan

... en maak een witte raaf samen met VDAB en partners.

Boemerang rekruteren

Boemerang rekruteren

1 op 2 van jouw ex-werknemers staat er voor open om terug te keren naar je organisatie, aldus de cijfers uit een bevraging door Acerta bij meer dan 1000 werknemers. Afsch…