Groen doen leer je van elkaar

Niet alle stappen richting duurzaamheid hoeven ingewikkeld te zijn. Daarom een aantal tips die je veelal direct kan implementeren. Neem je de tips mee naar je eigen organisatie. Groen doen leren we immers van elkaar.

csm_Header_afbeelding_-_Balkon_vergroenen_2a1c6ee70a

7 tips om te vergroenen

1. Browse groen

Stimuleer jezelf en je collega’s om groen zoekopdrachten online te doen op het platform Ecosia. Deze zoekmachine werkt net zo eenvoudig als Google en plant bomen voor elke zoekopdracht. 

2. Maak medewerkers blij met doosjes

Veel bestellingen komen in kleine kartonnen doosjes. Ideaal voor medewerkers die hun spullen verkopen via bijvoorbeeld Vinted of Facebook. Zo krijgt ook de verpakking een tweede leven.

3. Vraag jezelf: kan ik dit ook wassen?

Door wegwerpmateriaal te vervangen door wasbare varianten kan er een hoop afval worden bespaard. Dit kan gaan om dekens, jassen, mutsen, incontinentiemateriaal en nog zo veel meer. Wat gooien jullie veel weg in jouw organisatie? Zoek een duurzame variant en bespreek het intern.

4. Verminder voedselafval

Veel organisaties in zorg en welzijn maken dagelijks maaltijden voor hun ‘klanten’. Neem je voedselinkoop en -gebruik eens onder de loep. Een vermindering van voedselverspilling heeft, naast de winst voor het klimaat, ook een behoorlijke kostenbesparing. 

Tip! Lees meer in de blog ‘zo ga je voedselverspilling tegen’ van De Transformisten

5. Duurzaam naar het werk

Het klinkt zo logisch. Toch maken we nog te veel gebruik van de auto om ons naar het werk te verplaatsen. En dit zonder één of meerdere collega's mee te nemen. Dus, stimuleer je medewerkers om de fiets of het openbaar vervoer te pakken, of een carpool te organiseren. Voor advies kan je terecht bij het jouw Provinciaal MobiliteitsPunt. Subsidies voor een groter project kan je aanvragen bij het Pendelfonds.

6. Maak keuzes met impact

Richt je op de maatregelen met de meeste impact. Laat je hiervoor inspireren door de R-ladder.

Circulariteit niveaus R-ladder

7. Zet de knop om

Gebouwen nemen een groot deel van de CO²- uitstoot voor hun rekening. Het heeft dus écht zin om de verwarming lager of uit te zetten wanneer dat kan. Ga hierover in gesprek met de facilitaire medewerker/dienst van jouw organisatie en zet die knop om.

Deze tips komen voort uit de Nederlandse Green Deal ‘Samen werken aan Duurzame Zorg’. Ze werden opgemaakt door het Nederlandse Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Tekenen jullie ook in op de Green Deal Duurzame Zorg?

Ondernemen jullie binnen jullie organisatie ook concrete, duurzame acties? Teken dan nu in op de Green Deal Duurzame Zorg in Vlaanderen, om zo samen een duurzame versnelling te creëren!

Wat is zo'n Green Deal?

Een Green Deal houdt een vrijwillige, ambitieuze overeenkomst in tussen (privé)partners en de Vlaamse overheid om samen een duurzaam project te starten. Het opnemen van een engagement gebeurt vrijwillig en houdt een inspanningsverbintenis in, geen resultaatsverbintenis. De partijen engageren zich om te doen wat binnen hun mogelijkheden ligt om het project te realiseren.

Hierbij wordt een overkoepelende structuur aangeboden waarbinnen kennis en ervaring wordt gedeeld, gerichte ondersteuning wordt voorzien en samenwerking wordt gestimuleerd.

Wat zit erin voor jouw organisatie?

Zeven tips om je organisatie te vergroenen... én zeven voordelen van intekenen op de Green Deal Duurzame Zorg:

  1. Toegang tot een inspirerend Lerend Netwerk: aanleveren van gepaste expertise, kennis- en ervaringsdeling en heldere informatie 
  2. Samenwerking stimuleren, incl. vernieuwende connecties 
  3. Inspirerende initiatieven en green dreamers en leaders leren kennen 
  4. Mee de prioriteiten bepalen en knelpunten aankaarten 
  5. Praktische opvolging door de facilitator van de Vlaamse overheid 
  6. Verhoogde zichtbaarheid van eigen organisatie 
  7. Effectieve verduurzaming 

Ontdek hier alles over intekenen op de Green Deal Duurzame Zorg

Lees ook

Draagvlak Green Deal Duurzame Zorg groeit nog elke dag

Draagvlak Green Deal Duurzame Zorg groeit nog elke dag

Begin 2023 schiet de Green Deal Duurzame Zorg effectief uit de startblokken. Intussen schrijven en schaven Sofie Desmet en Patrick Bedert van het Departement Welzijn, Vol…

Europa verplicht rapporteren van duurzaamheid

Europa verplicht rapporteren van duurzaamheid

In november '22 hebben het Europees Parlement en de Europese Raad de Richtlijn voor duurzaamheidsrapportage voor grote ondernemingen, de Corporate Sustainability Reportin…

Doe mee aan de Green Deal Duurzame Zorg!

Doe mee aan de Green Deal Duurzame Zorg!

Groener? Duurzamer? Ook jouw welzijns- of zorgorganisatie kan bijdragen aan een betere toekomst!

Maak als zorg- of welzijnsorganisatie gebruik van VIPA- en relancemiddelen

Maak als zorg- of welzijnsorganisatie gebruik van VIPA- en relancemiddelen

Wil je als voorziening je gebouwen klaarstomen voor 2050? Maak zeker gebruik van de verschillende steunmechanismes en raamcontracten die er zijn.