
Minister Demir schrapt vanaf 1 september 2025 de ‘jongerenbonus non-profit’ die laaggeschoolden jongeren ondersteunt die deeltijds leren en werken. Met de jongerenbonus kunnen werkgevers rekenen op een tussenkomst in de loonkost tot een jaar na het beëindigen van een deeltijdse opleiding. Gezien de krappe budgetten in de social profit is het nog maar de vraag of deze vorm van duaal leren zal worden verdergezet na het wegvallen van deze loonkostsubsidie.
Sinds de invoering van het stelsel van duaal leren heeft de social profit steeds een prominente plaats ingenomen in het aantal deeltijdse leerlingen. Tot vorig schooljaar voerde de opleiding zorgkundige steevast de ranglijst aan en stond de opleiding tot kinderbegeleider in de top 5. Vorig schooljaar vonden we de richting zorgkundige nog op plaats 4 van meest populaire duale richtingen. In de maatwerkbedrijven zet men via de jongerenbonus o.m. in op de begeleiding van jongeren in de aanloopfase.
In het schooljaar 2023 ondersteunde de jongerenbonus 131 trajecten, vooral in het kader van duaal leren. Gezien het grote aandeel aan social-profitopleidingen, zal het stopzetten van deze ondersteuning ongetwijfeld een impact hebben op het totaal aantal studenten dat in de toekomst zal instromen in de duale leervorm en op de begeleiding in de aanloopfase. Het afschaffen van deze maatregel is dus niet alleen een slechte zaak voor het invullen van de knelpuntberoepen in de social profit, maar zal ook een rem zetten op het duaal leren zelf. Een onbegrijpelijke beslissing van een Vlaamse regering die aangeeft dit opleidingsstelsel te willen versterken.
Over de jongerenbonus
De jongerenbonus non-profit werd gelanceerd in het kader van het Generatiepact en werd met de zesde staathervorming geregionaliseerd. Aanvankelijk werd de tussenkomt in de loonkost van de werkgever voor laaggeschoolden jonger dan 30 jaar verdeeld over vier deelprojecten: buiten- en voorschoolse kinderopvang, begeleiden van ouderen in dagverzorgingscentra (maaltijdbedeling), vervoer in dagverzorgingscentra en deeltijds leren en werken. In 2017 werden de eerste drie deelprojecten afgeschaft en bleef enkel de ondersteuning van laaggeschoolde jongeren in het kader van deeltijds leren en werken over. Met deze decretale middelen wordt tussengekomen in de loonkosten tijdens een alternerende opleiding. Bijkomend wordt voorzien in een loonkostondersteuning voor deze laaggeschoolde jongeren bij de werkgever gedurende een jaar na het succesvol beëindigen van deze opleiding. De besparing moet in 2026 1,5 miljoen opbrengen voor de Vlaamse begroting.
Afrekening 2025
De afrekening voor het huidig schooljaar is voorzien voor het najaar van 2025. Dan wordt het verschil berekend tussen de reële loonkost van de deeltijds werkende en de gestorte voorschotten. Het is dus alleszins van belang om voldoende budget te voorzien om de genomen engagementen van het lopend schooljaar te kunnen nakomen.
Verso en haar federaties actief in de verschillende sectoren van de social profit vragen dringend een overleg met minister Demir om dit beleidsinstrument op een constructieve manier te evalueren. We geloven dat we samen tot een herziening of verderzetting van de jongerenbonus kunnen komen, zodat duaal leren in de social profit behouden blijft als een waardevol en noodzakelijk traject voor jongeren en werkgevers.