Nieuwe subsidie-oproepen voor infrastructuur

Nieuwe subsidie-oproepen voor infrastructuur

In een tijd waarin duurzaamheid en veiligheid in de zorgsector hoog op de agenda staan, lanceren het VIPA en OVAM nieuwe subsidie-oproepen voor infrastructuur. 

12e 'Oproep klimaatsubsidies voor energiebesparende maatregelen'

Heb je voor je zorgvoorziening een energiescan laten uitvoeren door het Vlaams Energiebedrijf (VEB) en wil je hier graag verder mee aan de slag gaan? Dan is dit jaar het jaar van actie. Want in 2024 is er extra budget: 14 miljoen via het Vlaams Klimaatfonds, 18 miljoen via Europa, 79 miljoen aan renteloze energetische leningen. Bereid je voor op de verschillende oproepen die het Departement Zorg dit jaar lanceert en lees alvast waarin deze oproepen verschillen van elkaar.

Klaar om actie te ondernemen? Schrijf je dan vóór 19 april in op de 12e ‘Oproep klimaatsubsidie voor energiebesparende maatregelen’ en vraag klimaatsubsidies aan voor de energiebesparende maatregelen die je wil uitvoeren. Het VIPA trekt 14 miljoen euro uit voor deze oproep.

Meer weten over deze oproep? Je vindt alle informatie hier terug.

Asbestveilige zorgvoorzieningen

In heel wat gebouwen in Vlaanderen die werden gebouwd vóór 2001, komt asbest voor. Ook in onze zorgvoorzieningen. De Vlaamse Regering wil Vlaanderen tegen 2040 volledig ‘asbestveilig’ maken. Dat betekent dat er enkel nog asbestmaterialen in goede staat in onze leefomgeving aanwezig mogen zijn en dat al het risicovolle asbest veilig is weggenomen en opgeborgen.

fOVAM lanceert nu, samen met negen koepelorganisaties uit de zorg, een derde oproep voor zorgvoorzieningen die hun gebouwen asbestveilig willen maken. Met het sectorprotocol asbestveilige zorg wil OVAM ondersteuning bieden voor asbestinventarisatie en versnelde asbestverwijdering in de zorgsector. Concreet kunnen zorgvoorzieningen zich aanmelden bij OVAM voor de actualisatie of verfijning van hun asbestinventaris door de opmaak van een asbestattest en/of voor ondersteuning bij asbestverwijdering.

Voorzieningen die zorg verlenen aan kinderen en jongvolwassenen kunnen genieten van het ondersteuningspercentage van 50%, voor andere zorgvoorzieningen is het ondersteuningspercentage 35%. Kinderen en jongvolwassenen zijn immers het meest kwetsbaar bij blootstelling aan asbest en lopen de grootste kans om op latere leeftijd asbestgerelateerde ziektes te ontwikkelen.

Inschrijven voor de oproep kan nog tot en met 19 april 2024. 

Lees ook

“Ontzorg sociale ondernemingen die duurzaam willen bouwen”

“Ontzorg sociale ondernemingen die duurzaam willen bouwen”

“Sociale ondernemingen willen hun rol spelen in de omgang met de klimaatverandering. Daarvoor is meer steun nodig en een duidelijke langetermijnvisie. Die ontbreekt…

De Vlaamse regering investeert de komende vier jaar in de dienstverlening van het VLAIO Netwerk

De Vlaamse regering investeert de komende vier jaar in de dienstverlening van het VLAIO Netwerk

Verso en haar federaties zijn trots dat ze als een van de 13 VLAIO-partners de komende vier jaar ondernemingen zullen begeleiden binnen de vernieuwde opdracht van het VLA…

Sociale partners lanceren prioriteitennota voor volgende Vlaamse regering

Sociale partners lanceren prioriteitennota voor volgende Vlaamse regering

Richting de verkiezingen voor het Vlaams Parlement hebben ook de Vlaamse vakbonden en werkgeversorganisaties, verenigd in de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (Serv…

“Niet alle oplossingen hoeven geld te kosten”

“Niet alle oplossingen hoeven geld te kosten”

Nieuwe, kleinschalige woonvormen die stevig ingebed zijn in de buurt en de samenleving. Met creatieve oplossingen voor de personeelskrapte en een solidair verzekeringssys…