Met de juiste ondersteuning, bereik je ‘zelfsturend’ succes!

Met de juiste ondersteuning, bereik je ‘zelfsturend’ succes!

Zoals zoveel ondernemingen in de sector voor personen met een beperking is De Witte Mol een 'voorziening in verandering'. De invoering van het persoonsgebonden budget was de trigger om in 2020 de organisatiestructuur om te vormen tot een zelfsturende variant, zegt coördinator Lin Verbeeck.

Maar door corona is die omschakeling halverwege blijven steken. Dankzij de bootcamp van Groeilabz kon De Witte Mol de draad terug oppikken.

Lin Verbeeck: "In 2018-2019 hebben we heel wat voorbereidend werk voor een zelfsturende organisatie verricht. Niet dat het werk al definitief klaar was. En toen kwam corona. De onzekerheid over de maatregelen dwong ons om het beleid opnieuw te centraliseren. Gelukkig kunnen we nu de draad weer oppikken. Maar we zijn weer zo veel tijd verder. Met de bootcamp over strategisch leiderschap wilden we onze inzichten terug scherpstellen."

Houvast voor een uitdagende herstructurering

Lin Verbeeck: "Voor onze hervorming naar de zelfsturende aanpak, was ik teamleider van een leefgroep. Maar nu zijn er geen teamleiders meer. In plaats daarvan heb je nu een directeur en vier coördinatoren. Elk van die vier is verantwoordelijk voor zijn of haar deel van onze werking. Ik heb twee leefgroepen met gedragsproblemen en de ondersteunende dienst. Mijn collega-coördinatoren hebben elk hun leefgroepen, verdeeld in clusters naargelang de zorgnoden. Om die allemaal zelfsturend te maken, vragen we veel van de teamleden. Want ze zitten al drie jaar met vragen over de precieze verantwoordelijkheden en mandaten. Net omdat corona de volledige ommezwaai deed bevriezen, is de onzekerheid gebleven. Hoogste tijd dus om helderheid te bieden."

Over de noodzaak van een zelfsturende structuur

Lin Verbeeck: "De specifieke noden van onze zorggebruikers bepalen de vorm van de zorg. Denk daarbij aan het creëren van een prikkelarme omgeving. Maar ook dat ze in de omgeving geaccepteerd worden. Daarvoor hebben we een nauwe samenwerking met de gemeente Mol. Zeker voor de mensen met een niet-aangeboren hersenletsel is die inclusiviteit echt belangrijk. Dat zijn mensen die een leven leidden zoals jij en ik. Maar plots is daar een streep doorheen getrokken. En dan is het belangrijk dat ze een nieuw leven kunnen vormgeven. Zich terug deel van de samenleving voelen, is daarbij van cruciaal belang. Maar net omdat die uitdagingen zo persoonlijk zijn, heb je een flexibele en zelfsturende structuur nodig om de juiste oplossing te vinden."

Groeilabz op de radar

Lin Verbeeck: "Als nieuw directieteam ben je op zoek naar vaste grond onder je voeten. Net omdat we allemaal teamleiders waren, heb je wel praktijkervaring. Maar als coördinator moeten we nu veel strategischer denken — op korte én op lange termijn. Daarvoor moet je 'uit het hier-en-nu stappen' en dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Maar dankzij de bootcamp kan je een nieuw stukje 'strategisch denken' in je hersenen ontwikkelen. Zeker omdat je op korte tijd veel bruikbare informatie verzamelt. Zeker als het gaat om te bepalen wat ons uniek maakt in vergelijking met andere voorzieningen. We vertrekken als sociale ondernemers allemaal uit een maatschappelijk doel, maar toch is het belangrijk om je unieke meerwaarde helder te kunnen aantonen. Daarvoor krijg je de juiste input en ondersteuning door je bootcamp-begeleider of de deelnemers uit andere organisaties."

Voortbouwen op organische groei

Lin Verbeeck: "De afgelopen jaren zijn er ondanks de onduidelijkheid ook mooie dingen ontstaan. Die willen we niet zomaar wegvegen. Zeker omdat ze tot waardevolle inzichten hebben geleid. Zo ontdekten we dat medewerkers die de verantwoordelijkheid van zelfsturing aanvaarden, dat als extra positief ervaren. Dankzij teamscans ontdekken we hoever onze teams staan in algemene of specifieke onderwerpen. Daaruit blijkt dat heel wat van onze medewerkers appreciëren dat niet alles centraal opgelegd wordt. Voor ons is dat uiteraard een uitdaging om hen het vertrouwen te geven en ze bij te staan om tot verbeteringen te komen."

Over De Witte Mol

In De Witte Mol bieden een 130-tal medewerkers zorg aan zowat 100 mensen met een mentale beperking in 13 leefgroepen. Mensen met een aangeboren of een niet-aangeboren hersenletsel. Dat zijn vooral volwassenen. Al zijn er ook twee leefgroepen voor kinderen. De complexe doelgroep vraagt intensieve verzorging en een juiste ondersteuning voor gedragsproblemen.

www.dewittemol.be

Ben je zelf ook al aan de slag met een zelfsturende organisatie? Neem deel aan ons lerend netwerk 'Innovatieve Arbeidsorganisatie'!

Lees ook

“Twee uitdagingen voor de prijs van één”

“Twee uitdagingen voor de prijs van één”

Leidinggeven op afstand, en dat over verschillende vestigingen heen: het is een serieuze test voor iemands leiderschap en strategisch vermogen. Als algemeen directeur van…

Wilde Zwanen helpen Sint-Lievenspoort de vleugels uitslaan

Wilde Zwanen helpen Sint-Lievenspoort de vleugels uitslaan

Birger Destoop is Stafmedewerker Kwaliteit van Zorgprocessen in het Centrum voor Ambulante Revalidatie (CAR) van Sint-Lievenspoort vzw. Samen met zijn Algemeen Directeur …

Connectie met medewerkers: topprioriteit bij Steunpunt Tewerkstelling!

Connectie met medewerkers: topprioriteit bij Steunpunt Tewerkstelling!

Corona: de impact liet zich nogal voelen op de werkvloer. In deze blog lees je hoe Steunpunt Tewerkstelling uit Antwerpen van connectie met medewerkers dé topprior…

Spanningsveld tussen inspraak en actie

Spanningsveld tussen inspraak en actie

Net zoals vele sociale ondernemingen, schat Rode Kruis-Vlaanderen intrapreneurship (een ondernemende houding bij de eigen medewerkers en leden) hoog in. Maar hoe stimulee…