VIPA opent renteloze leningen in zorg en welzijn

VIPA opent renteloze leningen in zorg en welzijn

Is jouw onderneming actief in de zorg- of welzijnssector? Wil je energiebesparende investeringen doen? Dan hebben wij goed nieuws voor jou! Vanaf de tweede helft van 2023 kun je een beroep doen op renteloze energieleningen bij het VIPA.

Wat zijn de voorwaarden?

Zie https://www.departementwvg.be/renteloze-energieleningen-0 voor alle modaliteiten. De belangrijkste voorwaarden zijn:

  • Je hebt al een energiescan laten uitvoeren.
  • Klimaatmaatregelen op basis van fossiele brandstoffen zijn uitgesloten.
  • De werken mogen pas aanvangen na de financieringstoezegging van het VIPA.
  • De looptijd van de gefinancierde klimaatmaatregelen bedraagt gemiddeld maximaal 10 jaar (dit wordt achteraf geverifieerd).

Wat kun je nu al doen?

  • Als je dat nog niet hebt gedaan, vraag dan zeker al een energiescan aan. Meer informatie daarover vind je op https://www.departementwvg.be/vipa-duurzaam-bouwen-zorg-voor-klimaat-energiescans en ook in het bijgevoegde document.
  • Wacht zeker nog met de werken tot de formele financieringstoezegging van het VIPA (te verwachten vanaf de 1ste helft van juli).
  • Hou de communicatiekanalen van het VIPA in de gaten. Vanaf de 2de helft van juni zal er een eerste oproep worden gelanceerd die na een periode van 2 weken zal worden afgesloten. Er volgen echter nog oproepen in  2023-24.

De meest actuele informatie vind je op https://www.departementwvg.be/renteloze-energieleningen-0.

Let op: de maatregel is enkel gericht op het beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin. Werk je in de culturele sector, dan kun je terecht bij het Departement Cultuur.

Kom je niet in aanmerking voor een renteloze lening van het VIPA? Weet dan dat je via de Vlaamse overheid een lening tot €60.000 kan bekomen aan aantrekkelijke voorwaarden via de 'Mijn Verbouwlening'.

Lees ook

Overheid voorziet interessante tarieven voor renovatieleningen

Overheid voorziet interessante tarieven voor renovatieleningen

In het najaar lanceerde de Vlaamse overheid de vernieuwde ‘Mijn VerbouwLening’ voor particulieren die hun woning willen renoveren. Maar wat veel mensen niet w…

Hoe natuurbeleving bijdraagt aan maatschappelijke re-integratie

Hoe natuurbeleving bijdraagt aan maatschappelijke re-integratie

Workshops rond natuurbeleving die normaal gezien als teambuilding voor bedrijven dienen, nu ook inzetten om (kwetsbare) kinderen en jongeren te versterken. Dat is wat Ver…

10e 'Oproep klimaatsubsidies voor energiebesparende maatregelen'

10e 'Oproep klimaatsubsidies voor energiebesparende maatregelen'

Heeft jouw voorziening een energiescan laten uitvoeren door het Vlaams Energiebedrijf (VEB) en gesubsidieerd door het VIPA? Schrijf je dan vóór 19…

Groen doen leer je van elkaar

Groen doen leer je van elkaar

Niet alle stappen richting duurzaamheid hoeven ingewikkeld te zijn. Daarom een aantal tips die je veelal direct kan implementeren. Neem je de tips mee naar je eigen organ…