“We geven de wereld een duwtje in de goede richting”

“We geven de wereld een duwtje in de goede richting”

Bij de lancering van de Green Deal Circulair Aankopen in 2017 twijfelde Zorg Leuven niet. De welzijnsorganisatie tekende er meteen op in en ging grondig te werk met de verkregen subsidies. Vandaag is hun werkkledij circulair en blikken ze tevreden terug. “De opgedane kennis hebben we intussen al in tientallen andere dossiers kunnen hergebruiken”, zegt diensthoofd Aankoop & Logistiek van Zorg Leuven Christiane Klewais fier. 

Kennis en expertise 

Dat mooie resultaat was een werk van lange adem. “We hebben de belangrijkste kennis- en expertisecentra van de sector geraadpleegd en hun adviezen gebundeld om een volledig plaatje van de mogelijkheden te krijgen. Onze bedoeling was om de nieuwe technologische innovaties, die bewezen effectief en betaalbaar waren, in te zetten met het oog op het reduceren van de hoeveelheid bedrijfskledij, het verlengen van de gebruiksduur, de optimalisatie van het hergebruik en de recyclage, en het reduceren van de virgin input bij de productie”, vertelt Christiane. 

Marktprospectie 

Om daarvoor bij de juiste deuren aan te kloppen, deden ze een grondige marktprospectie en -analyse. Van de grondstofontginner tot de gebruiker: Zorg Leuven wil dat elke schakel in de levenscyclus van hun bedrijfskledij zo duurzaam mogelijk met het materiaal omspringt. “De wasserij, de confectioneurs, de weverijen, de spinnerijen… We hebben heel de keten van de levenscyclus van de bedrijfskledij geanalyseerd en bevraagd met begeleiding van experts. Op die manier hebben we, rekening houdend met de status quo van de kennis op dat moment, en met wat wij konden realiseren, wat betaalbaar was, het beste uit de aanbesteding gehaald.” 

Meerwaarde 

Die omslag naar circulair aankopen vergde de nodige inspanningen, maar later kon Zorg Leuven wel de vruchten van hun arbeid plukken. “Het is een serieuze investering in tijd en middelen geweest, dat klopt. De voorbereiding en de selectie van het aanbestedingstraject hebben zeker drie maanden extra gekost, maar het was natuurlijk nieuwe materie. Zo kwamen we later niet voor verrassingen te staan. Bovendien haalden we die tijd later ruimschoots in doordat de beoordeling en de implementatie veel vlotter verliepen. De opgedane kennis en uitgewerkte clausules hebben we intussen al in tientallen andere dossiers kunnen hergebruiken. Op die manier hebben we dus zeker een meerwaarde gerealiseerd.” 

Ruggensteun 

Zoals ieder veranderingstraject riep ook dit in eerste instantie de nodige weerstand op, maar het lukte Christiane en haar team om te overtuigen. “We gingen ervan uit dat we niet die impact hadden om speciaal voor ons innovatieve oplossingen te laten ontwikkelen, maar we merkten wel dat de producenten hun aanbod aanpasten en dat ondernemers en aanbesteders ons voorbeeld volgden. Gelukkig genoten we steun van het topmanagement en gaven zij ons na motivering telkens hun fiat. Tenslotte zijn we pioniers: dan moet je ruggensteun hebben, dat is cruciaal.” 

Zorg Leuven heeft zo, naast haar eigen transformatie, ook elders enkele zaadjes geplant voor een circulaire toekomst. “Duurzame innovatie zit in ons DNA. Wij alleen gaan de wereld niet veranderen, maar we merken dat we dat uiteindelijk toch gedaan hebben samen met alle betrokkenen, of we hebben toch in ieder geval een duwtje in de goede richting gegeven.” 

Lees ook

Verso is erkende dienstverlener binnen Werk en Sociale Economie

Verso is erkende dienstverlener binnen Werk en Sociale Economie

Verso is trots te melden dat we erkend zijn door het Departement WSE als kwaliteitsvolle opleidingsaanbieder.

Heb jij een project voor meer circulariteit voor textiel, voedsel of (wijk)renovatie?

Heb jij een project voor meer circulariteit voor textiel, voedsel of (wijk)renovatie?

Het Fonds Duurzaam Materialen- en Energiebeheer van de Koning Boudewijnstichting steunt elk jaar 3 projecten die voor een meer circulaire, duurzame omgang met materialen …

Doe mee aan de Green Deal Duurzame Zorg!

Doe mee aan de Green Deal Duurzame Zorg!

Groener? Duurzamer? Ook jouw welzijns- of zorgorganisatie kan bijdragen aan een betere toekomst!

#iktrekhetmijaan!

#iktrekhetmijaan!

Dikketruiendag vervelt in 2023 tot de campagne #iktrekhetmijaan. We kunnen immers zelf zoveel meer doen voor het klimaat dan een dikke trui aantrekken en d…