Werken in tijden van corona

Werken in tijden van corona

Vandaag staan onze helden in de zorg in de frontlinie tegen het coronavirus. In veel sociale ondernemingen is het nu alle hens aan dek om zieken te verzorgen en de epidemie in te dijken.

Maar in andere ondernemingen is het nu misschien wat rustiger. Meetings worden uitgesteld. Medewerkers worden aangemoedigd om thuis te werken. Wat kan je doen om het werk vlot te laten verlopen in deze uitzonderlijke tijden? En moet je misschien van de nood een deugd maken door wat leren-op-afstand in te plannen?

Het Nieuwe Werken: wasda?

Je hebt waarschijnlijk al gehoord van het Nieuwe Werken? Door nieuwe technologische hulpmiddelen is er vandaag veel mogelijk om het werk flexibel en efficiënt te organiseren. Wat is het Nieuwe Werken? Voor wie is het interessant? Hoe ga je tewerk? Lees er alles over in het dossier op onze website.

Check ook dit artikel op de vrtnws-website. Je leert er waar je op moet letten wanneer je vergadert via videoconference en welke (gratis) systemen er bestaan.

Maar ook als hulpverlener wil je misschien discreet kunnen videobellen met je cliënt? Daar bestaan ook tools voor.

Daarnaast is duidelijke communicatie belangrijk, zeker in coronatijden!

Tijd om je kennis bij te spijkeren?

Heb je door de coronacrisis wat extra tijd omdat de dienstverlening op een laag pitje draait? Zijn er vormingen in het water gevallen waar je hard naar uitkeek? Weet dat er ook heel wat mogelijkheden zijn om online je kennis op punt te houden. We geven je hieronder drie voorbeelden:

VDAB

VDAB organiseert regelmatig webinars. Voor werkzoekenden, maar ook voor mensen die al aan het werk zijn. Wat meer is: de afgelopen webinars staan allemaal online: van ‘efficiënt tijdsbeheer’ tot ‘klantgericht of klantgezwicht’.

eVorm

Vormingsexpert Vorm heeft ondertussen al een ruim aanbod aan e-learningmodules gericht op sociale ondernemingen.

Goodhabitz

Goodhabitz is een platform voor online training met een heel uiteenlopend aanbod voor alle aspecten van je bedrijfsvoering. Tip voor coronatijden: de eerste 14 dagen zijn gratis.

Wat als een medewerker ziek wordt of in quarantaine moet?

Wat zijn de wettelijke bepalingen voor als een medewerker niet kan werken wegens de corona-epidemie? Kom het te weten in onze blog over de arbeidsrechtelijke aspecten van de crisis.

Ondertussen heeft de Vlaamse regering ook al heel wat maatregelen in stelling gebracht om de economische schade bij ondernemingen te beperken.

Uiteraard bezorgt deze periode iedereen veel stress. Op de website van Waardevol Werk vind je heel wat tips over hoe om te gaan met stress op de werkvloer.

HRwijs staat voor je klaar!

HRwijs blijft uiteraard operationeel tijdens de epidemie. Dat wil zeggen dat je met al je HR-vragen zoals steeds terechtkunt bij onze gratis helpdesk. Of misschien is dit wel het moment om je medewerkers te bevragen over het HR-beleid van je organisatie via een HRscan? Als je deze tijd wilt benutten om je vacatureteksten te herschrijven, ook daar kunnen we bij helpen!

Verder kun je voor sociaal-juridisch advies zoals altijd terecht bij je federatie.

Veel succes en zorg voor elkaar!

Lees ook

Inclusief ondernemen in actie!

Inclusief ondernemen in actie!

Wil je intensief aan de slag met het inclusiever maken van jouw organisatie? Ons splinternieuwe ESF-project Hands-on Inclusion helpt je op weg!…

Connectie met medewerkers: topprioriteit bij Steunpunt Tewerkstelling!

Connectie met medewerkers: topprioriteit bij Steunpunt Tewerkstelling!

Corona: de impact liet zich nogal voelen op de werkvloer. In deze blog lees je hoe Steunpunt Tewerkstelling uit Antwerpen van connectie met medewerkers dé topprior…

Spanningsveld tussen inspraak en actie

Spanningsveld tussen inspraak en actie

Net zoals vele sociale ondernemingen, schat Rode Kruis-Vlaanderen intrapreneurship (een ondernemende houding bij de eigen medewerkers en leden) hoog in. Maar hoe stimulee…

ESF Vlaanderen toont begrip voor moeilijke situatie sociale ondernemingen

ESF Vlaanderen toont begrip voor moeilijke situatie sociale ondernemingen

Sociale ondernemingen die subsidies krijgen van ESF Vlaanderen, vragen zich waarschijnlijk af wat er met hun resultaatsverbintenis gebeurt nu door de coronacrisis heel wa…