Werken in tijden van corona

Werken in tijden van corona

Vandaag staan onze helden in de zorg misschien niet meer in de frontlinie tegen het coronavirus. Maar desondanks blijft het in veel sociale ondernemingen nog steeds alle hens aan dek om hun dienstverlening nog werkbaar te houden. De invloed van het coronavirus blijft naweeën.

Maar in andere ondernemingen is het nu misschien wat rustiger. Meetings worden uitgesteld. Medewerkers worden aangemoedigd om thuis te werken. Wat kan je doen om het werk vlot te laten verlopen in deze uitzonderlijke tijden? En moet je misschien van de nood een deugd maken door wat leren-op-afstand in te plannen?

Het Nieuwe Werken: wasda?

Je hebt waarschijnlijk al gehoord van het Nieuwe Werken? Door nieuwe technologische hulpmiddelen is er vandaag veel mogelijk om het werk flexibel en efficiënt te organiseren. Wat is het Nieuwe Werken? Voor wie is het interessant? Hoe ga je tewerk? Lees er alles over in het dossier op onze website.

Check ook dit artikel op de vrtnws-website. Je leert er waar je op moet letten wanneer je vergadert via videoconference en welke (gratis) systemen er bestaan.

Maar ook als hulpverlener wil je misschien discreet kunnen videobellen met je cliënt? Daar bestaan ook tools voor.

Daarnaast is duidelijke communicatie belangrijk, zeker in coronatijden!

Tijd om je kennis bij te spijkeren?

Heb je door de coronacrisis wat extra tijd omdat de dienstverlening op een laag pitje draait? Zijn er vormingen in het water gevallen waar je hard naar uitkeek? Weet dat er ook heel wat mogelijkheden zijn om online je kennis op punt te houden. We geven je hieronder drie voorbeelden:

VDAB

VDAB organiseert regelmatig webinars. Voor werkzoekenden, maar ook voor mensen die al aan het werk zijn. Wat meer is: de afgelopen webinars staan allemaal online: van ‘efficiënt tijdsbeheer’ tot ‘klantgericht of klantgezwicht’.

Er bestaan ook commerciële aanbieders van online leren. Bij een aantal kan je een bepaalde periode een gratis aanmaken.

Wat als een medewerker ziek wordt of in quarantaine moet?

De Vlaamse regering heeft maatregelen in stelling gebracht om de economische schade bij ondernemingen te beperken.

Uiteraard bezorgen drukke periodes iedereen veel stress. Op de website van Waardevol Werk vind je heel wat tips over hoe om te gaan met stress op de werkvloer.

HRwijs staat voor je klaar!

HRwijs blijft uiteraard operationeel tijdens de epidemie. Dat wil zeggen dat je met al je HR-vragen zoals steeds terechtkunt bij onze gratis helpdesk. Of misschien is dit wel het moment om je medewerkers te bevragen over het HR-beleid van je organisatie via een HRscan? Als je deze tijd wilt benutten om je vacatureteksten te herschrijven, ook daar kunnen we bij helpen!

Verder kun je voor sociaal-juridisch advies zoals altijd terecht bij je federatie.

Veel succes en zorg voor elkaar!

Lees ook

Connectie met medewerkers: topprioriteit bij Steunpunt Tewerkstelling!

Connectie met medewerkers: topprioriteit bij Steunpunt Tewerkstelling!

Corona: de impact liet zich nogal voelen op de werkvloer. In deze blog lees je hoe Steunpunt Tewerkstelling uit Antwerpen van connectie met medewerkers dé topprior…

Spanningsveld tussen inspraak en actie

Spanningsveld tussen inspraak en actie

Net zoals vele sociale ondernemingen, schat Rode Kruis-Vlaanderen intrapreneurship (een ondernemende houding bij de eigen medewerkers en leden) hoog in. Maar hoe stimulee…

VersoDirect februari

VersoDirect februari

Deze maand gaan we in op het tewerkstellingsplan van regering en sociale partners, de werkbaarheidscheques en employer branding.

Nieuw opleidingsformat Groeilabz versterkt sociale ondernemingen

Nieuw opleidingsformat Groeilabz versterkt sociale ondernemingen

Organisaties die openstaan voor vernieuwing presteren het best. Die eeuwige wijsheid geldt ook voor sociale ondernemingen.