Dag van de leidinggevende 2024

Dag van de leidinggevende 2024

Programma van Dag van de leidinggevende 2024

Op dinsdag 14 mei:
9:00 - 9:30 Onthaal
9:30 - 10:30 Warm welkom door Verso en keynote Door Dimitri De Meester
10:30 - 10:50 Koffiepauze
10:50 - 12:20 Grenzen aan verantwoordelijkheid Door Michel Clerinx
  Leidinggeven aan instabiele teams Door Grieke Forceville
  Je team in drive brengen Door Bram Kelchtermans
  10 succesfactoren voor zelfsturing Door Koen Joly
  Consent besluitvorming Door Lisa Coppin
12:20 - 13:10 Lunch
13:20 - 14:50 Participerend leiderschap Door Grieke Forceville
  Kwetsbaar leidinggeven Door An Dours
  Authentiek leidinggeven Door Liesbeth Lambrecht
  Coachend leidinggeven Door Gil Geron
  Inclusief leiderschap Door Kato Van Gompel
14:50 - 15:00 Koffiepauze
15:00 - 15:30 Round-up
15:30 - 16:00 Drink
  1. Van 9:30 tot 10:30

    Warm welkom door Verso en keynote

    Door Dimitri De Meester

    Keynote - Meerzijdig leiderschap (D-Na) 

    Leidinggevenden dienen vanuit hun rol veel verschillende bordjes draaiende te houden. En alsof dat nog niet uitdagend genoeg is, blijken een aantal van die bordjes in de praktijk vaak moeilijk met elkaar te combineren: zo wil je aanspreekbaar zijn en dichtbij jouw mensen staan én wil je de nodige afstand bewaren om je niet al te veel te laten meeslepen en het overzicht te kunnen bewaken. Herkenbaar?

    Op de dag van de leidinggevende inspireert Dimitri De Meester - moraalfilosoof en expert op vlak van leiderschap - jou op vlak van Meerzijdig Leiderschap: de kunst van het bewust schakelen tussen de uitersten.

  2. Van 10:50 tot 12:20

    Grenzen aan verantwoordelijkheid

    Door Michel Clerinx

    De hoofdvraag binnen deze sessie is 'Tot waar reikt jouw verantwoordelijkheid als leidinggevende nu eigenlijk?' Leiderschap vandaag krijgt vele betekenissen, want je dient te coachen, dienend te zijn, de autonomie van de collega’s faciliteren enz.  Maat wat nu met het verguisde sturen en opvolgen? Al deze aspecten verdienen je aandacht.

    De wijze waarop wordt duidelijk als je jouw unieke verantwoordelijkheid ziet en die van de personen aan wie je leidinggeeft.... De complementariteit vormt gezamenlijke verantwoordelijkheid en krachtdadigheid. 

    Deze sessie wordt een wandeling doorheen het WAAROM, het WAT en het HOE van je rol als leidinggevende... en waar de grenzen van je verantwoordelijkheden mogelijks liggen...

  3. Van 10:50 tot 12:20

    Leidinggeven aan instabiele teams

    Door Grieke Forceville

    In deze bij uitstek interactieve sessie wisselen we uit hoe we kunnen omgaan met het voortdurend verloop in teams en de kwetsbaarheid die dat met zich meebrengt. We gaan vooral onderzoeken hoe we de (resterende) medewerkers blijvend kunnen motiveren. We doen dit door te ontdekken wat er al reeds goed werkt en wisselen verder tips uit.

  4. Van 10:50 tot 12:20

    Je team in drive brengen

    Door Bram Kelchtermans

    Dat de drive van medewerkers voortkomt uit de drie basisbehoeften Autonomie, Binding en Competentie is vast niets nieuws. Maar wat kan je als leidinggevende concreet doen om in te spelen op deze behoeften? Welke tools kan je gebruiken om je medewerkers in functie van deze ABC te ondersteunen in het halen van vooropgestelde doelen? 

    In deze sessie schetsen we in het kort de taal waarmee je vanuit het dienend leidinggeven rond deze behoeften aan de slag kan gaan. We gaan spelen met Ruimte, Regie, Richting, Relaties, Reflectie en Rollen. In functie van de actuele noden van de groep, zoomen we in op een aantal heel concrete tools.  

    Deze sessie wordt verzorgd door Bram Kelchtermans van Roedel Consult.

  5. Van 10:50 tot 12:20

    10 succesfactoren voor zelfsturing

    Door Koen Joly

    Zelfsturing en zelforganisatie zijn heel boeiende begrippen om mee aan de slag te gaan. Zeker in deze tijd waar alles constant in beweging is.Medewerkers uitdagen en ondersteunen om leiderschap te tonen is essentieel om als organisatie te groeien en bloeien. 

    Tijdens deze workshop kan je komen ontdekken wat zelfsturing voor jouw organisatie kan betekenen, hoe je dit dan het beste aanpakt en welke tools er zijn om je medewerkers en leidinggevenden hierbij te ondersteunen.Je ontdekt succesfactoren die ervoor zorgen dat zelfsturing verankerd wordt in de werking en op die manier bijdraagt aan straffe resultaten.

  6. Van 10:50 tot 12:20

    Consent besluitvorming

    Door Lisa Coppin

    Je wil je team betrekken bij beslissingen, maar regelmatig ontaarden vergaderingen in praatbarakken en dan wordt er toch terug naar jou gekeken om de knoop door te hakken. Herkenbaar?

    Deze sessie leert je meer over besluitvorming en aan de slag gaan met de consent besluitvormingsmethode. Het gaat er niet om dat iedereen het eens is met de oplossing, maar gaan we op zoek naar redenen om iets niet te doen. Zo geven we elke persoon in het team een gelijkwaardige stem en gaan we toch snel vooruit. Deze methodiek komt uit de Sociocratie 3.0, een toolkit of set van patronen die erop gericht zijn om mensen te ondersteunen om door complexiteit te navigeren, betrokkenheid te vergroten en zich snel aan te passen aan veranderende contexten. De theorie blijft minimaal, we gaan vooral ervaren!  

  7. Van 13:20 tot 14:50

    Participerend leiderschap

    Door Grieke Forceville

    Participerend leiderschap vanuit de themagecentreerde interactie (TGI) is het thema van deze sessie. TGI biedt handvatten om op zoek te gaan naar de thema’s die leven in teams en organisaties. Het helpt leidinggevenden om met deze thema’s aan de slag te gaan zodat ieder individu en elke groep wordt aangespoord om de eigen verantwoordelijkheid op te nemen. We verkennen het kader en wat deze kan betekenen voor het (participerend) leiderschap. Deze sessie bouwt verder vanuit leervragen en casussen die jullie zelf aanbrengen.

  8. Van 13:20 tot 14:50

    Kwetsbaar leidinggeven

    Door An Dours

    BlinkOut wil ruimte maken voor kwetsbaarheid. Zonder kwetsbaarheid is innovatie onmogelijk en is de draagkracht van een team onlosmakelijk verbonden met de mate waarin kwetsbaarheid getoond kan worden. Vanuit het idee ‘to lead by example’ is kwetsbaar leiderschap echt een gamechanger. An van BlinkOut brengt geen lijstje mee met 6 tips voor inclusieve werkvloeren of do’s en dont’s voor meer veerkracht, maar brengt op interactieve wijze een eerlijk onderzoek in het spanningsveld tussen menselijkheid en economische realiteit.

  9. Van 13:20 tot 14:50

    Authentiek leidinggeven

    Door Liesbeth Lambrecht

    Jezelf kennen is niet voor niets de eerste bouwsteen van authentiek leiderschap. Een essentiële voorwaarde om te verbinden met anderen en goed en betrouwbaar leiderschap te tonen. Verwacht je aan interactieve oefeningen die je persoonlijk proces stimuleren. We hebben het over jouw waarden als leider en hoe die zich vertalen op de werkvloer. Je ontdekt wat kan helpen om je zelfbewustzijn te vergroten en zo dichter bij je authenticiteit te komen. Je wordt getriggerd om tijdens deze sessie te kijken naar je kwaliteiten en valkuilen aan de hand van Lumina Spark, een instrument voor persoonlijke ontwikkeling en samenwerking. Deze oefeningen helpen om jezelf beter te kennen, maar ook om het gedrag van de ander te begrijpen. 

  10. Van 13:20 tot 14:50

    Coachend leidinggeven

    Door Gil Geron

    Coachend leidinggeven in een diverse maatschappij houdt rekening met de eigenheid van elke medewerker. In welke mate heeft iemand nood aan sturing en/of aan autonomie? Bewustwording omtrent taakvolwassenheid biedt hier een antwoord op en geeft trouwens interessante inzichten op vlak van groeikansen. In deze denkoefening hechten we veel belang aan een goede verhouding tussen mensgericht- en resultaatgericht werken.

  11. Van 13:20 tot 14:50

    Inclusief leiderschap

    Door Kato Van Gompel

    Als inclusief leidinggevende kijk je naar het individu en heb je oog voor het potentieel, de specifieke mogelijkheden en de motivatie van je medewerkers. Echter is rekening houden met iedereen ... en toch je doelstellingen behalen niet altijd even gemakkelijk. Tijdens deze sessie helpt I-Diverso je op weg.

  12. Van 15:00 tot 15:30

    Round-up

    Els Dejonghe is performer en holistische coach. Als coach ondersteunt ze leidinggevenden, ondernemers en artiesten en geeft loopbaanbegeleiding. Een rode draad in haar coaching is leiderschap vanuit liefde en vertrouwen - zowel naar jezelf als anderen. 

    Als geen ander geeft Els je het vertrouwen om uit je comfortzone te komen en actie te ondernemen.  

    Haar performance voegt meteen de daad bij het woord: Els laat zich helemaal zien, in al haar stralende kwetsbaarheid. Op het podium brengt ze haar ervaring als podiumartiest en expertise als coach samen: ze brengt coaching naar het podium op een speelse, aardse en toegankelijke manier, met een interactief en dynamisch optreden als resultaat. 

    Laat je in contact brengen met jezelf en je innerlijke leider! 

Aanmelden

Sorry, de aanmeldperiode is voorbij.

Prijzen

Ticket Prijs
Standaard € 100,00

Als deelnemer betaal je slechts een deel van de kostprijs. Het grootste deel passen we bij!