Hoe rapporteer je aan de buitenwereld over de implementatie van de SDG’s in je organisatie?

Duurzaamheidsverslaggeving is voor elke organisatie een must geworden. Hierdoor breng je het duurzaam verhaal van je organisatie actief op niveau, zowel intern als extern.

Het UN Global Compact wijst organisaties erop dat goede verslaggeving helpt om belanghebbenden te betrekken, duurzame besluitvormingsprocessen te verbeteren, en ook je verantwoordingsplicht te versterken.

Er bestaan verschillende rapportagekaders, zoals:

De KPMG-studie How to report on the SDGs kan je organisatie helpen bij het starten met SDG-rapportage en hoe een goede SDG-rapportage eruit ziet.

GRI ontwikkelde in samenwerking met het UN Global Compact 4 essentiële hulpmiddelen om SDG’s in (duurzaamheids)verslaggeving te integreren.

Een mooi voorbeeld van een uitgebreid geïntegreerd rapport (d.w.z. een rapport dat zowel niet-financiële als financiële informatie bundelt) is Colruyt Group’s Jaarverslag 2020/21. Daarnaast is ook het duurzaamheidsrapport (2020) van de Stad Gent het bekijken waard.

Lees meer over rapportage in de artikels onder het MVO-dossier Duurzaamheidsverslaggeving van Susanova.

Benieuwd hoe jouw organisatie het doet? IBR-IRE organiseert om de 2 jaar de Awards for Best Belgian Sustainability Reports. In 2022 won sociale onderneming De Winning de award binnen de categorie ‘andere organisatie’.

Hoe kan je je SDG-initiatieven meer zichtbaarheid geven?

  • Je kan je eigen project of dat van jouw organisatie registreren op de website van SDG’s België.
  • Lokale besturen kunnen met de SDG-monitor een set van indicatoren op maat ontwerpen en die op hun website weergeven.
  • Je kan als organisatie meedingen voor het SDG Voices ambassadeurschap van het FIDO en de Minister van Duurzame Ontwikkeling.
  • SDG Nederland toont hoe je kan meewerken en organiseert allerlei activiteiten, zoals SDG Action Days.

Waar vind je SDG-communicatiemateriaal?

Dit artikel is met permissie overgenomen uit de SDG Wegwijzer, die met steun van Verso samengesteld is door Cifal Flanders. Download de volledige wegwijzer hier.