Individuele beroepsopleiding (IBO)

Individuele beroepsopleiding (IBO)

De individuele beroepsopleiding of IBO verdient specifieke vermelding. Via een IBO kan je immers een werkzoekende aanwerven die niet helemaal aan je vereisten voldoet en hem/haar zelf opleiden gedurende 1 tot 6 maanden.

Je leert de werkzoekende de competenties die nodig zijn om de job goed uit te oefenen en krijgt daarbij begeleiding van de VDAB. Tijdens de IBO betaal je geen loon of RSZ, enkel een productiviteitspremie. Voor anderstaligen die nog taalondersteuning nodig hebben, bestaat er een variant: de IBOT. De kandidaat krijgt twee keer per week taalcoaching op de werkvloer.   

Na de IBO werf je de werkzoekende in principe aan met een contract van onbepaalde duur .

Om in aanmerking te komen voor deze maatregel, moet de kandidaat aan drie voorwaarden voldoen:

  • ingeschreven zijn als werkzoekende bij de VDAB
  • zijn vorige job niet zelf hebben opgezegd om met een IBO te starten
  • nog niet eerder in jouw organisatie gewerkt hebben, tenzij in een korte periode als uitzendkracht