In volle coronacrisis maakten heel wat organisaties kennis met e-learning. Maatwerkbedrijf Bewel ging hier al eerder mee aan de slag.
De Beschermde Werkplaatsen Limburg (BEWEL) zag al voor de Coronacrisis de voordelen van online leren. In het najaar van 2019 maakten ze het online leerplatform GoodHabitz beschikbaar voor al hun medewerkers.
BEWEL is een maatwerkbedrijf met negen vestigingen, verspreid over heel Limburg. Zij hebben meer dan 2.000 medewerkers in dienst. Leen Beckers, medewerker Vorming Training Opleiding, en Annelies Wolfs, diensthoofd HR Development, lichten toe hoe zij als organisatie werken aan een leercultuur en hoe e-learning hier in past.
Waarom koos BEWEL voor een digitaal leerplatform?
Wij kiezen resoluut voor online leren omwille van drie redenen:
1. Omschakeling naar een sterkere leercultuur
Ten eerste kadert het voor ons in de omschakeling naar een sterkere leercultuur. We merken dat voor veel medewerkers ‘levenslang leren’ nog geen evidentie is en hierin willen we verandering brengen.
2. Flexibiliteit
Ten tweede laat de flexibiliteit van e-learning het toe om ongeacht drukke agenda’s en planningen, toch tijd vrij te maken voor leren. Dit blijkt in een productieomgeving een meerwaarde te zijn. Op deze manier heeft iedereen 24 uur op 24 toegang tot trainingen.
3. Plaatsonafhankelijk
Ten derde geeft het aan de medewerkers de mogelijkheid om te leren waar ze maar willen. Verplaatsingen vallen weg. Er is enkel een smartphone, tablet of computer en een internetverbinding nodig om aan de slag te gaan.
Hoe kwam het tot een match met Goodhabitz?
Het leerplatform van GoodHabitz biedt een breed aanbod van basismodules rond generieke en soft skills. Elke maand is er nieuwe content beschikbaar. De modules zijn aantrekkelijk qua lay-out en taalgebruik en spelen in op verschillende leerstijlen. Er zijn ook ‘workouts’, een soort train-the-trainermodules, beschikbaar die het mogelijk maken om modules naar collega’s, werkgroepen of maatwerkers te presenteren. Wat ons vooral over de streep trok was de kwalitatieve en vlotte samenwerking vanaf het eerste contact. Daarnaast ondersteunen ze ons bij de implementatie in de organisatie en nemen ze zelf regelmatig contact op om nieuwe noden op te sporen en de samenwerking verder af te stemmen.
Hoe is de introductie van het aanbod verlopen?
Alle omkaderingsmedewerkers ontvingen een persoonlijke mail en een brief met de post rond het aanbod. Via onze eigen VTO-afdeling kon er toegang gevraagd worden tot het platform. Nadat ze hun account hebben geactiveerd, kunnen de medewerkers waar en wanneer zij dat willen aan de slag. Iedereen kan de modules volgen die hen interesseren. BEWEL gaf wel volgende belangrijke spelregel mee: medewerkers zijn volwassen genoeg om zelf te kunnen bepalen of het werk het toe laat of niet. GoodHabitz kan in ieder geval nooit het excuus zijn dat het werk niet is afgerond.
Voor de maatwerkers is de toegang tot nog toe beperkt tot een tiental personen, zij die de opleiding ‘receptionist-telefonist’ volgen bij een CVO en een drietal enthousiastelingen die er zelf naar vroegen.
Wat zijn de eerste vaststellingen?
Medewerkers die gebruikmaken van het platform zijn enthousiast en geven aan dat ze het aanbod interessant vinden. De office-opleidingen, vooral Excel, en de vormingen gericht op algemeen welzijn zoals ‘voel je goed’, ‘assertiviteit’ of ‘mindfulness’ zijn populair.
We merken anderzijds dat niet iedereen zijn account vanaf de eerste keer activeert. Op sleutelmomenten het aanbod opnieuw in de kijker zetten is aan te raden. Voor veel medewerkers is het een grote stap om persoonlijk aan de slag te gaan met de modules. Dit vraagt ook wel enige zelfstandigheid en discipline.
Hoe zien jullie het verder?
BEWEL wil verder inzetten op het breder omkaderen van dit aanbod. Zo willen we het online leren in de toekomst stimuleren door dit te koppelen aan onze samenwerkingsgesprekken.
We willen explicieter aangeven dat er voor iedereen in de organisatie iets in het aanbod beschikbaar is. Er zijn commerciële thema’s en ook modules rond veiligheid, stress, communiceren,... Daarnaast zijn er veel thema’s die aansluiten op de privésfeer, wat we als een meerwaarde zien. Een goede work-life balance is zeker belangrijk.
Verder willen we de modules ook inzetten voor onze maatwerkers. Daarom hebben we nu enkele monitoren/begeleiders geselecteerd die een train-the-trainersessie hebben gevolgd via GoodHabitz. Zodat ze naast de situationele tools van Groep Maatwerk ook de workouts van GoodHabitz kunnen gebruiken.
Zijn jullie tevreden? Welke lessen hebben jullie geleerd?
Globaal genomen zijn we blij met de start van het online leerplatform. Het biedt de voordelen die we zochten: een breed scala aan thema’s dat makkelijk en constant toegankelijk is en vlotjes kan worden doorlopen. Om het echt te laten werken is het hebben van een leercultuur in de organisatie wel belangrijk. Ervoor zorgen dat iedereen in de organisatie positief kijkt naar leren en jezelf ontwikkelen, is een uitdaging waar we voor willen gaan.