"Ik doe waar ik goed in ben, ik heb een droomjob." Patrick kon aan de slag dankzij aanpassingen op de werkvloer

Al vijftien jaar lang is Patrick Luypaert uit Grimbergen instructeur niet-manuele beroepen bij Emino (het vroegere Job-Link) in Halle, een organisatie die mensen met een arbeidshandicap aan een baan helpt.

Met wat kleine ingrepen paste Emino dan ook vlotjes een mouw aan Patricks aangeboren motorische beperking. Grotere computerschermen en een lichtere laptop, wat kinesitherapie tijdens de werkuren, collega’s die sommige taken overnemen en daarmee basta.

“Ik werd instructeur van de opleiding die ik hier zelf ooit als cursist gestart ben. Ik doe waar ik goed in ben, ik heb een droomjob.”

luypaertpatrickhds05.jpg

“Zonder mijn handicap had ik nooit deze geweldige baan gehad!”, zegt Patrick zelfs. Dat klopt maar half, want hij heeft het in de eerste plaats aan zijn communicatievaardigheden, sociale ingesteldheid en opgebouwde expertise te danken dat Emino Halle in hem de ideale ‘instructeur niet-manuele beroepen’ zag. Wel kan hij zich door zijn aangeboren motorische beperking ook perfect inleven in de doelgroep waarvoor hij werkt.

“Ik was me er niet van bewust dat ik dit kon”, zegt Patrick. Die reflex is niet verwonderlijk gezien het parcours dat hij voorheen heeft afgelegd. Lange tijd lag de focus van zijn omgeving op zijn beperking en niet op zijn troeven. Patricks rechterlichaamshelft is onvoldoende ontwikkeld, waardoor hij niet enkel moeilijk kan stappen, maar ook zijn fijne motoriek verstoord is.

“Op school raadde men mij de richting ‘kantoor’ af omdat mijn talenkennis niet goed genoeg zou zijn. Ik volgde dan maar houtbewerking, tot het CLB (Centrum voor Leerlingenbegeleiding) de risico’s op ongevallen te hoog vond en mij doorverwees naar tuinbouw, binnen het buitengewoon onderwijs. Die richting was te licht voor mij. Ik heb een fysieke handicap, geen verstandelijke, he. Toch ben ik er maar gebleven, omdat ik het beu was te veranderen”, zegt Patrick. Hij voegt er meteen aan toe: “Met zware tuinbouwmachines had ik nooit kunnen werken. De school zei me dat ik zou kunnen bloemschikken in een tuincenter, maar wie zegt dat ik dat wilde?”

Na het afstuderen was Patrick een tijdlang werkloos, tot Emino bij hem aanklopte en hem de kans bood op een computeropleiding en aangepaste stage. Vandaag doet Patrick Luypaert dan toch het kantoorwerk dat hij ambieerde.

Traject

Personen met een handicap kunnen in de Vlaamse Rand rond Brussel gelukkig dus terecht bij Emino. Het is een van de Vlaamse GOB’s (gespecialiseerde opleidings-, begeleidings- en bemiddelingscentra). “We begeleiden een heel opleidingstraject op weg naar een baan, met aan het einde van de rit een vacaturegerichte stage in een bedrijf. We onderhandelen met de werkgever over aangepaste werkuren”, legt Patrick uit. “Vele organisaties weten niet dat ze de meerkost van redelijke aanpassingen voor werknemers met een beperking kunnen terugvorderen.”

Kleine ingrepen

Sinds begin 2017 geeft Emino computeropleidingen rechtstreeks op de werkvloer. “We kunnen zo meteen inspelen op de kennis die nodig is in een bedrijf”, legt Patrick uit. “Bij deze taak is er voor mij eigenlijk weinig of geen aanpassing nodig, ik heb wel een voldoende lichte laptop, zodat ik die toch makkelijk kan dragen.”

Daarbuiten heeft Patrick nog een andere taak waar ondersteuning of aanpassing voor nodig is. Hij helpt sinds kort een collega met administratieve taken, namelijk het aantal werkuren ingeven in een registratiesysteem. “Aangezien ik dyslexie heb, is dit voor mij niet altijd even gemakkelijk. Mijn baas is hiervan op de hoogte en op dag 1 stond er dan ook meteen een groot scherm om het inputwerk makkelijk te maken. Ook ben ik niet zo sterk in omzetting van uren naar decimale getallen. Dat een kwartier 0,25 uur is bijvoorbeeld, is voor mij niet altijd makkelijk om in te zien, laat staan er mee te gaan moeten rekenen. Mijn collega houdt zich daarmee bezig, ik moet gewoon de werkuren invullen. Het gaat ook om de juistheid van wat ik doe hier, niet om de snelheid.”

Veel aanpassing vergt de tewerkstelling van Patrick dus niet. Doordat hij een beetje ouder wordt, moet hij wel meer naar de kinesist, om zijn spieren soepel te houden en dus beter te stappen. Dat doet hij driemaal per week en dat mag tijdens de werkuren. “Zo kan ik net als iedereen na het werk gewoon meteen naar huis. Dat maakt alles draaglijk.”

Voor Patrick is het duidelijk: “Dit is mijn droomjob. Emino kent mijn beperkingen, maar kijkt naar wat ik kan, waardoor ik veel kansen krijg om me te ontplooien en mezelf te zijn.

Job-Link stapte samen met andere GOB'scvanaf 1 januari 2018 in Emino vzw.
Vanaf 1 januari 2018 bundelden De Ploeg, De Poort, De Winning Opleiding en Begeleiding, Jobcentrum en Job-Link krachten én expertise in Emino. Deze fusie is een positieve keuze om tegemoet te komen aan de vragen van onze klanten die steeds vaker een aanbod verwachten dat over de provinciegrenzen heen reikt. Emino blijft lokaal sterk verankerd op 23 locaties in Vlaanderen en Brussel. Daarbij hebben we de ambitie om duurzame loopbanen te blijven realiseren voor de meest kwetsbaren in de maatschappij, in het bijzonder mensen met beperkingen, chronische ziektes, complexe problematieken of een vorm van handicap. 
www.emino.be

Bron: UNIA - Gebruikersoverleg Handicap en Arbeid.

Wil je meer weten? Lees dan de brochure 'Redelijke aanpassingen op het werk', 

Lees ook

Een app om spelenderwijs Nederlands te leren: “Taalkennis mag geen barrière zijn”

Een app om spelenderwijs Nederlands te leren: “Taalkennis mag geen barrière zijn”

Zorg-Saam ZKJ pioniert met een slimme app van de tech start-up Linguineo om medewerkers spelenderwijs Nederlands te leren.

‘Zorgen voor’ kan ook zonder diploma

‘Zorgen voor’ kan ook zonder diploma

“Te veel werk en te weinig volk”, het is een vaak gehoorde klaagzang in de sociale sector. Medewerkers komen constant handen tekort en organisaties hebben het…

Diversiteit aan de trapeze

Diversiteit aan de trapeze

Bij de Gentse Circusplaneet hebben ze altijd hun diversiteitsbril op. “Jongeren leren hier jongleren en trucjes aan de trapeze, maar ze leren ook samenwerken."…

Gespecialiseerde jobcoaching voor werknemers met ondersteuningsnood

Gespecialiseerde jobcoaching voor werknemers met ondersteuningsnood

Een werkgever uit de ouderenzorg deelt zijn ervaringen met gespecialiseerde jobcoaching.