Toolbox 'Leidinggeven aan jongeren'

Toolbox 'Leidinggeven aan jongeren'

In samenwerking met BDO en met de steun van ESF Vlaanderen, ontwikkelden enkele onderzoekers van de KU Leuven een gratis toolbox om leiding te geven aan jongeren.

Dr. Jana Deprez van de KU Leuven licht toe: “De laatste jaren horen we meer en meer tegenstrijdige boodschappen in de pers. Jongeren zijn veeleisend en ambitieus, of lui en ongeïnteresseerd; hebben hoge verwachtingen, of willen vooral zo weinig mogelijk werken. HR-verantwoordelijken en leidinggevenden proberen zich aan te passen aan deze tegenstrijdige boodschappen, maar weten niet goed hoe.

We deden een analyse van alle generatiestudies van de laatste zestig jaar, maar de meeste stereotypen zowel over ouderen als jongeren zijn eerder fabeltjes dan dat ze op de werkelijkheid gestoeld zijn. Jongeren vandaag blijken geen fundamenteel andere dingen te verwachten dan jongeren van vroeger.

Medewerkers en leidinggevenden stimuleren om een open dialoog met elkaar op te bouwen is de beste manier om deze negatieve stereotypering te overwinnen.”

Aan de hand van de digitale toolbox krijgen jonge medewerkers en leidinggevenden enkele handvatten aangereikt om de dialoog samen op te starten of te onderhouden. Elk onderdeel voor medewerkers heeft een tegenhanger voor leidinggevenden.

Leidinggeven is namelijk een dynamiek tussen volgen en leiden, of van geven en nemen.

Gebruikers kunnen individueel aan de slag, of in team. Een HR-roadmap licht toe hoe je de toolbox kan integreren in bestaande HR-praktijken.

Geprikkeld om meer te weten? Ga dan naar: https://gratistoolbox.wixsite.com/jongeren. 

Commentaar van een expert

"Ik vind deze tool heel erg bruikbaar, zeker in het jeugdwerk waar zoveel jonge mensen tewerkgesteld worden. Maar ik zie hem ook bruikbaar met vrijwilligers. Zeker de workshops. Ik heb eigenlijk slechts één bedenking: het is belangrijk om goed te definiëren waarover het telkens precies gaat. Zoals het woord ‘generatie’ - dat is een woord dat vaak fout geïnterpreteerd wordt. Je zou deze tool ook kunnen gebruiken bij coaching van jonge mensen bij hun eerste werkervaring. Dus in loopbaancoaching, mits soepel gebruik." 

Gil Geron

Lees ook

De 4 A's van een diversiteitsbeleid

De 4 A's van een diversiteitsbeleid

UNIA is je allicht welbekend. De kans is groot dat je de link het snelst met discriminatie legt, maar ze geven ook tips aan werkgevers over hoe je je medewerkersbeleid in…

Inclusief ondernemen is geen rocket science

Inclusief ondernemen is geen rocket science

Arbeidsmarkt-expert en docent-onderzoeker in HRM aan de Odisee Hogeschool Bart Moens geeft samen met Verso en andere partners mee vorm aan nieuw project rond inclusie op …

De FACT-app: efficiënt communiceren met anderstaligen op de werkvloer

De FACT-app: efficiënt communiceren met anderstaligen op de werkvloer

'FACT' is een digitaal beeldwoordenboek als app voor smartphones. 

De ABC-zelftest voor leidinggevenden

De ABC-zelftest voor leidinggevenden

In een goed draaiend team werken? Dat wil iedereen wel. Maar wat is de rol van de leidinggevende daarin? Hoe goed lukt het om collega’s in hun veerkracht te houden?…