Onthaalbrochure die iedereen snapt

Onthaalbrochure die iedereen snapt

Een onthaalbrochure met korte zinnen en pictogrammen. 

In een onthaalbrochure heet je de nieuwe medewerkers welkom en geef je op een beknopte, aantrekkelijke manier informatie over je organisatie.

Het moet een leesbare samenvatting zijn van de belangrijkste zaken uit het arbeidsreglement en de afspraken die gelden in de organisatie.

Voor laaggeschoolde of anderstalige medewerkers is het echter niet eenvoudig om alles te verstaan. Inzetten op visualisering en klare taal zoals Web vzw deed, kan hierbij zeker helpen!

Wil je hier zelf ook op inzetten?

Download hier een extract van deze toegankelijke onthaalbrochure

Commentaar van experte Rachida Ouchoukout, Rachida Coaching

Dit is een onthaalbrochure die de drempel naar taal toe verlaagt. Het is belangrijk dat ze iconen gebruiken die eenduidig zijn en gepersonaliseerd op hun organisatie en organisatiecultuur.

Een eventueel minpunt zijn een aantal symbolen die niet echt sprekend zijn voor wat ze willen zeggen. Het taalgebruik kan eigenlijk nóg eenvoudiger. 

Deze tool is het meest geschikt voor organisaties waar laaggeschoolden en mensen met een kwetsbare achtergrond aan de slag zijn. Anderzijds is het een handige tool voor iedereen ongeacht hun taalvaardigheid. Dit zou in principe voor iedereen een meerwaarde zijn omdat het zijn omdat het essentiële in de tekst staat.

Lees ook

Buig beperkingen op je werkvloer om tot kansen

Buig beperkingen op je werkvloer om tot kansen

We zijn allemaal op zoek naar zogenaamde ‘witte raven’. En toch kijken we amper verder dan we op het eerste gezicht kunnen zien. Heb je bijvoorbeeld al eens g…

Inclusief ondernemen is geen rocket science

Inclusief ondernemen is geen rocket science

Arbeidsmarkt-expert en docent-onderzoeker in HRM aan de Odisee Hogeschool Bart Moens geeft samen met Verso en andere partners mee vorm aan nieuw project rond inclusie op …

Veerle Van den Bosch

Veerle Van den Bosch

Zaakvoerder van AddSpice, Veerle Van den Bosch heeft een achtergrond van 18 jaar in HR en bedrijfsvoering in de social profit waar ze bedrijfsleider was van een sociale o…

Onthaalbrochure CAW Oost-Brabant

Onthaalbrochure CAW Oost-Brabant

CAW Oost-Brabant vindt een goede start voor alle collega's belangrijk. Daarom ontwikkelden ze een nieuwe onthaalbrochure