
Hebben je medewerkers wel eens vragen rond hun loopbaan? Overweeg dan eens loopbaanbegeleiding! Je kan dit intern organiseren, of doorverwijzen naar een externe coach.
1. Interne loopbaancoaching
Sommige organisaties bieden intern loopbaancoaching aan. Bij interne loopbaanbegeleiding start je vanuit een loopbaangesprek.
Een loopbaangesprek is een formeel gesprek met een medewerker waarin niet zozeer over het functioneren gepraat wordt maar wel over de bredere context van het werk (bijvoorbeeld combinatie met het gezinsleven) en de talenten, ambities en groeimogelijkheden die je medewerker in zich heeft. Mogelijkheden binnen de organisatie om talenten meer in te zetten, worden verkend. Het gesprek is toekomstgericht. Dit gesprek kan ook een apart onderdeel van het functioneringsgesprek zijn.
Daarnaast moet je een veilige omgeving creëren voor de medewerker om voluit te spreken. Dit is belangrijk want:
- loopbaancoaching staat volledig in het teken van de individuele medewerker: zijn/haar talenten, competenties, wensen, dromen en (job)mogelijkheden;
- je medewerker moet afstand kunnen nemen van zijn concrete werksituatie.
Organisaties waar dit intern wordt aangeboden, zijn vaak grote organisaties waar opgeleide loopbaancoaches aan de slag zijn die niet rechtstreeks samenwerken met de mensen die ze begeleiden. Voor kleine organisaties is dit niet vanzelfsprekend.
Zinvolle manieren om intern te werken rond loopbanen zijn naast loopbaangesprekken ook loopbaanpaden in kaart brengen en samen met een individu of team jobcraften - jobs actief samen vorm geven.
2. Externe loopbaanbegeleiding
Bij externe loopbaanbegeleiding gaan werknemers buiten de organisatie met een coach stilstaan bij hun loopbaan. Dat kan op eigen initiatief gebeuren of na een suggestie van de werkgever. Wanneer je als werkgever of leidinggevende aanvoelt dat het voor een medewerker goed kan zijn om los van de organisatiecontext de balans op te maken, kan je medewerkers gericht doorverwijzen.
In Vlaanderen kunnen werknemers en zelfstandigen op eigen initiatief een door de Vlaamse Overheid gesubsidieerd traject volgen. Dat kan eens om de zes jaar bij een erkend loopbaancentrum. Via loopbaancheques betaalt de werknemer maar een klein deel van de kosten. Je vindt de erkende coaches die loopbaancheques aanvaarden op de website van de VDAB.
Studies tonen aan dat loopbaanbegeleiding zeker niet altijd resulteert in een verandering van job. De meesten vinden binnen de organisatie waar ze werken een nieuwe adem, een nieuwe functie of gaan hun competenties aanscherpen. Negen van de tien deelnemers zijn na de loopbaanbegeleiding meer tevreden in hun werksituatie en ervaren meer welzijn.