Discrimineren mag niet. Maar wanneer is iets discriminatie? Als werkgever zit je vaak met vragen.
Mag je in een vacature vermelden dat je iemand zoekt met moedertaal Nederlands? Mag je een kandidaat met astma of een chronische darmaandoening weigeren? Hoe ga je om met vragen om pauzes om te bidden? Mag je van een kandidaat eisen om een foto aan het cv toe te voegen? Hoe kan je een positieve actie voor een specifieke doelgroep opstarten?
Wanneer spreken we van discriminatie?
Discriminatie is personen of groepen anders behandelen op basis van beschermde kenmerken zonder rechtvaardiging. Een beschermd kenmerk is bijvoorbeeld je huidskleur, leeftijd, seksuele oriëntatie of handicap. Bij discriminatie word je dus zonder geldige reden minder gunstig behandeld dan andere mensen in een vergelijkbare situatie.
Discriminatie op grond van bepaalde beschermde kenmerken en in bepaalde maatschappelijke domeinen is door de wet verboden.
We spreken van discriminatie als de volgende voorwaarden voldaan zijn:
- Er is een link met een beschermd kenmerk. Bijvoorbeeld handicap, leeftijd, huidskleur enz.
- De discriminatie vond plaats in een domein waarop de wetgeving van toepassing is. Bijvoorbeeld werk of gezondheidszorg.
- Het gaat om verboden gedrag. Bijvoorbeeld direct of indirect discrimineren of redelijke aanpassingen weigeren voor mensen met een handicap.
- Het onderscheid is niet gerechtvaardigd. Bijvoorbeeld als een persoon die aan alle kwalificaties voldoet, wordt geweigerd als vliegtuigpiloot omdat die zwart is. Een persoon weigeren die slechtziend is, is daarentegen wel te rechtvaardigen.
Het is dus verboden om iemand te discrimineren in het kader van arbeidsbetrekkingen. Deze regel geldt zowel voor de openbare als voor de particuliere sector bij de aanwerving en de selectie, tot de loonvoorwaarden, promotie en ontslag.
Hoe kan je als werkgever discriminatie voorkomen?
Neem eens een kijkje op eDiv, een gratis online tool om Belgische ondernemingen te ondersteunen bij de uitwerking en opvolging van een inclusief diversiteitsbeleid.
Op eDiv vind je:
💻 |
Een basisopleiding onder de vorm van twee e-learning modules:
|
🌐 |
Een online gids die je helpt bij het uitbouwen én onderhouden van een inclusief diversiteitsbeleid, bestaande uit 5 delen: |
👁🗨 | Een database met concrete voorbeelden die je helpen om:
|
Een verzameling inspirerende praktijken waarop organisaties zich kunnen baseren om een inclusief diversiteitsbeleid vorm te geven |
|
Een toolbox: een database met praktische instrumenten die inzetbaar zijn in de verschillende fasen van je diversiteitsbeleid. |
En nog goed nieuws! Er is een voorbeeld van een non-discriminatiecode voorhanden dat is goedgekeurd door de sociale partners van de social-profitsectoren. Als werkgever heb je zo een middel om in te gaan tegen elk gedrag, elke houding en elke uitspraak dat discriminerend kan zijn. Je kan deze gewoon overnemen en personaliseren op maat van je organisatie. Handig, niet?