Heb je een medewerker met een ziekte of beperking?

Heb je een medewerker met een ziekte of beperking?

Ontdek welke ondersteuning jij en je medewerker kunnen krijgen.

Wat is een arbeidsbeperking?

Bij het woord handicap of (arbeids)beperking denken we vaak spontaan aan een slechtziende of slechthorende persoon of iemand in een rolstoel. In realiteit gaat het om een veel grotere groep van mensen. Wist je dat 14% van alle werkzoekenden een arbeidsbeperking heeft? Een arbeidsbeperking is vaak ook niet zichtbaar.

Er bestaan twee soorten (erkende) arbeidsbeperkingen:

  1. Een arbeidshandicap: een persoon heeft een aandoening van psychische, lichamelijke of zintuiglijke aard waardoor er beperkingen zijn bij het uitvoeren van een job. Voorbeelden zijn: autisme, slechthorendheid, rugklachten, een spierziekte, chronisch vermoeidheidssyndroom.
  2. Een psychosociale problematiek (of multipele problematiek): iemand heeft het omwille van psychosociale problemen moeilijk om werk te vinden of goed uit te voeren. Voorbeelden zijn: langdurige werkloosheid, een verslavingsverleden, zware financiële problemen, partnergeweld, een psychische kwetsbaarheid.

De VDAB beslist of de beperking als arbeidsbeperking erkend wordt.

Opgepast voor discriminatie!

Personen met een arbeidsbeperking hebben recht op inclusie. Dat recht is opgenomen in de grondwet:

“iedere persoon met een handicap recht heeft op volledige inclusie in de samenleving, met inbegrip van het recht op redelijke aanpassingen”.

Redelijke aanpassingen weigeren aan een persoon met een handicap is een vorm van discriminatie, tenzij de gevraagde aanpassingen een onevenredige belasting betekenen.  

Wat is een redelijke aanpassing?

Ondersteuningsmogelijkheden

Je medewerker met een ziekte of beperking komt misschien in aanmerking voor ondersteuning. 

1. Ondersteuning op de werkvloer

2. Ondersteuning om terug te keren na ziekte

  • Je medewerker kan gratis een afspraak maken met de arbeidsarts om te bekijken of een terugkeer naar het werk haalbaar is.
  • Is het voor je medewerker niet haalbaar om terug te keren, dan kan je medewerker de hulp van VDAB inroepen om een nieuwe job te vinden.
  • Is je medewerker minstens 3 maanden onafgebroken afwezig? Dan kan je aan de arbeidsarts vragen om een re-integratietraject op te starten.
  • Ontvangt je medewerker een ziekte- of invaliditeitsuitkering? Via een ‘gedeeltelijke (of progressieve) werkhervatting’ kan je medewerker deeltijds aan de slag gaan.
  • Is je medewerker ontslagen omwille van medische overmacht? Dan biedt het terug-naar-werk-fonds van het RIZIV een tussenkomst voor gespecialiseerde dienstverlening op maat. Je medewerker ontvangt een voucher van maximaal 1.800 euro om bijvoorbeeld loopbaanbegeleiding te volgen of jobcoaching.

Alle info over deze maatregelen vind je op de VDAB-site

Wil je nog wat meer zicht krijgen over de mogelijkheden, in plaats van op de beperkingen?

Laat je inspireren door

Lees ook

diversiteitspraktijk.be: site boordevol inspiratie voor jouw HRM-beleid

diversiteitspraktijk.be: site boordevol inspiratie voor jouw HRM-beleid

Wist je dat je klanten je aan de telefoon beter begrijpen als je je boodschap in korte gestructureerde blokjes geeft? Wist je dat je moeilijk bereikbare groepen beter ber…

Buig beperkingen op je werkvloer om tot kansen

Buig beperkingen op je werkvloer om tot kansen

We zijn allemaal op zoek naar zogenaamde ‘witte raven’. En toch kijken we amper verder dan we op het eerste gezicht kunnen zien. Heb je bijvoorbeeld al eens g…

'Langdurige ziekte is vaak een strijd. De terugkeer mag dat niet zijn’

'Langdurige ziekte is vaak een strijd. De terugkeer mag dat niet zijn’

Dienstencentrum voor mensen met een beperking Sint Oda (Stijn vzw) zette de stap naar een inclusiever personeelsbeleid en gaat vandaag anders om met langdurig zieken. Met…