Situationeel leiderschap

Situationeel leiderschap

De theorie van situationeel leiderschap (Hersey en Blanchard) stelt dat er vier basisstijlen van leiderschap zijn en dat de leider zich dient aan te passen aan het ontwikkelingsniveau van de groep of het individu waaraan leiding wordt gegeven. En dit met name aan de mate van bekwaamheid en bereidheid van medewerkers, samen ook wel aangeduid als de taakvolwassenheid. Een enthousiaste starter is wel bereid tot, maar waarschijnlijk niet bekwaam in een bepaalde taak. Een ervaren medewerker kan erg bekwaam zijn, maar bij momenten misschien wat minder gemotiveerd. Iemand die zijn werk met veel plezier en veel kundigheid uitvoert, is zowel bekwaam als bereid.

Onderstaand schema geeft de vier leiderschapsstijlen aan die worden gekarakteriseerd door de mate van taakgerichtheid en persoonsgerichtheid van een leidinggevende.

situationeel_leiderschap.png

Op de website van het Nederlandse Carrièretijger vind je een omschrijving van verschillende situaties waarin telkens een ander soort leiderschap vereist is.

Heel wat modellen geven waardevolle inzichten rond leiderschap. Ze kunnen je inspireren en helpen om nuttige vaardigheden te ontwikkelen. Dat is prima, zolang je ze maar niet voor de (enige) waarheid over leiderschap houdt.

Lees ook

Ontwikkel je leiderschapsstijl -en visie

Ontwikkel je leiderschapsstijl -en visie

De vraag naar wat het beste leiderschapsgedrag zou zijn, vertrekt vanuit het idee dat gedrag ontwikkelbaar is en bepaalde gedragingen van leidinggevenden meer en beter ef…

Wat is systemisch leiderschap?

Wat is systemisch leiderschap?

Wat is systemisch leiderschap en hoe kun je er je voordeel mee doen? In deze blog schetsen we de methodiek en geven we enkele voorbeelden.

Het recept voor gelukkige medewerkers

Het recept voor gelukkige medewerkers

Hoe zorg je ervoor dat je medewerkers zich elke dag goed voelen op het werk? Nele Ronsmans, Senior Consultant bij Acerta, deelt met jou het recept voor gelukkige medewerk…

De wetenschap over leiderschapsmodellen

De wetenschap over leiderschapsmodellen

Coachend leidinggeven, dienend leiding geven, participatief leiding geven, inspirerend leiding geven, paars management, resultaatgericht leiding geven, situationeel leidi…