Duwtje in de rug voor wie een knelpuntopleiding volgt

Duwtje in de rug voor wie een knelpuntopleiding volgt

Huismannen en -vrouwen die opnieuw aan het werk willen en daarvoor een knelpuntopleiding wensen te volgen, krijgen sinds 1 september een financiële aanmoediging dankzij de knelpuntpremie. Het is een van de maatregelen uit het Werkgelegenheidsakkoord ‘Iedereen nodig, iedereen mee’ dat Verso en andere sociale partners afsloten met de Vlaamse regering. Beleidsadviseur arbeidsmarkt Dirk Malfait geeft meer context.

Dirk Malfait: “Zowel de federale als de Vlaamse regering streven naar een werkzaamheidsgraad van 80 procent. Dat betekent dat acht op de tien mensen tussen de 18 en 65 jaar effectief aan het werk zouden moeten zijn. Als sociale partner staan we achter die politieke doelstelling, meer nog omdat we nu en in de komende jaren te kampen hebben met een krapte op de arbeidsmarkt. Lees: er zijn personeelstekorten. Dat is niet nieuw. Zo werden al in het VIA6-akkoord van 2021 middelen vrijgemaakt  om zo veel mogelijk mensen naar onze sectoren  toe te leiden. In het VESOC-werkgelegenheidsakkoord ‘Iedereen nodig, iedereen mee’ dat Verso midden vorig jaar mee onderschreef, staan heel wat maatregelen, waaronder de knelpuntpremie.”

“In de praktijk bestaat er geen magic bullet om in korte tijd massaal medewerkers te werven, dus moeten we rekenen op allerlei kleinere initiatieven om daadwerkelijk zoden aan de dijk te brengen. Met de knelpuntpremie willen we huismannen en -vrouwen die opnieuw aan de slag willen aanmoedigen een knelpuntopleiding te volgen waarmee ze onze sectoren kunnen versterken.”

Waar komt de maatregel concreet op neer?

“Het is eigenlijk een experiment, een relatief bescheiden proefproject dat loopt van 1 september 2023 tot eind oktober 2024. In die beperkte periode testen we de premie en evalueren we het effect. De premie is bedoeld voor mensen die al minstens twee jaar niet werken en bereid zijn een opleiding van minimaal drie maanden in een knelpuntberoep te volgen. Wie al een vervangingsinkomen (werkloosheidsuitkering, uitkering voor ziekte of invaliditeit, leefloon…) heeft, komt daarvoor niet in aanmerking. In de praktijk kijken we dus naar huisvrouwen en huismannen. Het financiële duwtje in de rug komt neer op een premie van 750 euro bij de start van de opleiding, 1.000 euro na het succesvol voltooien van de opleiding en 1.500 euro na tewerkstelling.”

Op welk resultaat hoop je?

“Wij zijn zelf benieuwd hoe alles zal verlopen. Een aandachtspunt is hoe de doelgroep te bereiken. Hoe leg je contact met die huisvrouwen en -mannen via zogenaamde outreach-trajecten? Er lopen al experimenten om huisvrouwen met een migratieachtergrond toe te leiden naar kinderopvanginitiatieven. Binnen Verso onderzoeken we permanent welke stimulansen het beste werken om die instroom te realiseren.”

Meer informatie over de knelpuntpremie vind je op de site van VDAB.

Verso-20-min

Lees ook

“Eindelijk een subsidie die ook voor kleinere organisaties toegankelijk is”

“Eindelijk een subsidie die ook voor kleinere organisaties toegankelijk is”

Organisaties die hun arbeidsorganisatie duurzaam willen verbeteren, kunnen intekenen op werkbaarheidscheques. Met dat initiatief biedt de Vlaamse overheid op een laagdrem…

Mikael zorgt voor jongeren én een vlotte afvoer

Mikael zorgt voor jongeren én een vlotte afvoer

Op zijn achttiende droomde Mikael van een carrière als F-16 piloot. Niet de toelatingsproeven bij het leger, maar wel gewetensbezwaren hielden hem tegen om militai…

“Individueel maatwerk biedt kansen”

“Individueel maatwerk biedt kansen”

Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan de slag helpen in een regulier bedrijf of sociale onderneming. Dat is het opzet van de nieuwe regeling rond individueel maa…