Inspiratielab plantaardig eten in de zorg

Op welke elementen kan je als organisatie inspelen om vaker plantaardig eten aan te moedigen? Ontdek het in dit inspiratielab!
Waarom deelnemen aan dit inspiratielab?
Lekker, gezond én duurzaam eten in de zorginstelling. De normaalste zaak van de wereld, of toch bijna.
Je hoort het steeds vaker. We eten best wat vaker plantaardig voor onszelf en voor het klimaat. Maar hoe pak je dat binnen een zorginstelling best aan? Hoe zorg je dat patiënten genieten van dat nieuwe aanbod? Dat koks enthousiast zijn over deze manier van koken? Dat je je management en personeel meekrijgt? Kan je er financiële winst mee boeken? En hoe meet je de impact van je inspanningen voor rapportage en communicatie?
In dit inspiratielab kijken we naar lekker meer plantaardig als duurzame hefboom. Amy Verbeke (Mosquito in the room) gaat dieper in op het belang ervan voor kwaliteitsvolle zorg. Pieter De Smet, cateringmanager van AZ Zeno en Patriek Elebaut, keukenmanager van Sint Kamillus inspireren met hun best practices. En we maken tijd om uitdagingen te bespreken en eerste oplossingen te vinden.
Afsluiten doen we met een lekkere lunch. Kan jij daar nee tegen zeggen 😉 ? Schrijf je snel in, dan maken we samen werk van lekker, gezond en duurzaam eten in de zorg.
Wat is een inspiratielab?
Een inspiratielab is een ontmoetingsplaats voor managers en medewerkers van sociale ondernemingen die meer willen weten over trends en uitdagingen, om zo hun organisatie performanter, digitaler en duurzamer te maken.
Laat je gedurende een halve dag informeren en inspireren door een mix van vernieuwende inzichten, praktijkvoorbeelden en toepassingen op de deelnemende ondernemingen.
Je verkent samen met experts én met elkaar in een open en vertrouwelijke sfeer.
Wanneer wordt dit inspiratielab een succes?
- Jouw nieuwsgierigheid en enthousiasme tijdens de bijeenkomst bepaalt de kracht van dit inspiratielab: je haalt eruit wat je erin steekt.
- Je kampt idealiter met een (strategisch) vraagstuk dat aansluit bij dit thema.
- Je kan vanuit jouw functie kritisch meedenken over dit onderwerp.
- Je hebt een goed zicht op het reilen en zeilen binnen je organisatie en kan achteraf de inzichten delen met het directie- en bestuurdersteam.
Waar en wanneer vindt het inspiratielab plaats?
- Donderdag 19/06/2025
- 9u: Onthaal met welkomstkoffie
- Start om 9.30u tot 13.00u
Het inspiratielab gaat door in Leuven in het Provinciehuis van Vlaams Brabant
🚆 Station Leuven
Docent?
Amy Verbeke van Mosquito in the Room. Pieter De Smet, cateringmanager van AZ Zeno en Patriek Elebaut, keukenmanager van Sint Kamillus vertellen hoe zij een succesvolle overstap hebben kunnen maken naar meer plantaardige voeding.
AZ Zeno getuigt:
"Bij AZ Zeno geloven we in de kracht van gezonde voeding. Dat trekken we door tot waar we kunnen met een sterk beleid, dat oog heeft voor voedselproductie van veld tot bord. Voeding is bij ons een échte meerwaarde. En dat proef je! Wij halen onze groenten rechtstreeks vanop ons eigen bioveld, het vlees van de limousin-koeien uit de streek en verse vis uit Zeebrugge. We verwerken bijna alles zelf in de keuken. Alle gerechten zitten zo boordevol vitamines en antioxidanten, en vooral vol smaak." aldus Pieter De Smet, catering manager AZ Zeno.
Sint-Kamillus getuigt:
"De keuken van Sint-Kamillus, een voorziening voor geestelijke gezondheidszorg in Bierbeek, biedt zowel maaltijden aan via het restaurant voor het personeel en bezoekers van het ziekenhuis, als via warme uitvoer voor de residentiële bewoners in het verzorgingstehuis. Wij gingen met lekker plantaardig aan de slag en werden daarbij ondersteund door ProVeg en HoGent. Het culinaire aspect kreeg een duw in de rug en we werden wijzer op vlak van communicatie en nudging." aldus Patriek Elebaut, keukenmanager Sint Kamillus en Maureen Van de Cappelle van ProVeg.