Social profit is een sterkhouder van de Vlaamse economie

Social profit is een sterkhouder van de Vlaamse economie

Wist je dat alle social-profitsectoren samen goed zijn voor 7,7% van het BBP? Dat is meer dan de bouwsector! Kom alles te weten over de macro-economische reikwijdte van de sociale ondernemingen in de nieuwe Verso-paper.

19,2 miljard euro, dat is de omvang van de toegevoegde waarde van de Vlaamse social profit in 2019. En dat is heus niet alleen omwille van de lonen van de vele medewerkers, zoals je soms hoort. Dat zien we goed als we kijken naar het ‘intermediair verbruik’. Dit is een economische term die aanduidt hoeveel grondstoffen en hulpmiddelen een onderneming aankoopt bij andere ondernemingen om zijn activiteiten te kunnen opzetten. De Vlaamse social profit bestelt zo voor 13 miljard euro goederen en diensten in binnen- en buitenland. Dit aanzienlijk bedrag toont de sterke wisselwerking van de sociale ondernemingen met andere bedrijfstakken en bevestigt hun verwevenheid met de gehele economie.

Daar bestaan ook cijfers over. Als de productie in de social profit in Vlaanderen stijgt met 1 miljoen euro, dan leidt dit tot een toename van de productie in andere bedrijfstakken van 529.800 euro. Dit is hoger dan het Vlaams gemiddelde. En dat heeft uiteraard ook zijn effect op de werkgelegenheid. In totaal worden er 15,41 arbeidsplaatsen gecreëerd als de productie in de social profit met 1 miljoen euro stijgt. Zo komen we op 70.000 personen die onrechtstreeks werken voor onze Vlaamse sociale ondernemingen.

Download het volledige rapport hieronder!

Ontdek ook onze cijfers over de arbeidsmarkt in de social profit!