Moet je werken rond alle SDG’s of kan je kiezen?

Moet je werken rond alle SDG’s of kan je kiezen?

Een van de basisbeginselen van de Agenda 2030 is dat ze als een één-en-ondeelbaar kader behandeld moet worden.

Onder andere Wayne Visser wijst op het gevaar van cherrypicking of rainbow dressing wanneer organisaties er de SDG-kwesties uitpikken die binnen hun comfortzone vallen en ze de SDG’s niet systematisch implementeren in het kader van een duurzaamheidsstrategie.

Anderzijds is het in sommige gevallen onmogelijk of niet relevant om op alle 17 SDG’s tegelijk in te zetten.

Verschillende SDG-implementatiegidsen raden aan om een prioriteringsoefening te doen. Door de grootste potentiële positieve en/of negatieve impact van een organisatie op de SDG’s in kaart te brengen is het eenvoudiger om te werken met de SDG’s en prioriteiten te stellen.

Er is wel een holistische benadering nodig bij het werken met de SDG’s. Een positieve impact op één van de SDG’s mag niet gepaard gaan met een achteruitgang op een van de andere doelstellingen. Het CIFAL Flanders SDG-Spinnenweb maakt een holistische toets mogelijk bij het implementeren van concrete acties en initiatieven die inzetten op geïdentificeerde prioriteiten.

Andere hulpmiddelen om acties te prioriteren zijn bijvoorbeeld SDG Compass en SDG Action Manager.

Dit artikel is met permissie overgenomen uit de SDG Wegwijzer, die met steun van Verso samengesteld is door Cifal Flanders. Download de volledige wegwijzer hier.

Lees ook

Start-to-SDG!

Start-to-SDG!

Een duurzamere wereld? Ontdek hoe jouw organisatie hierbij kan helpen!

Met deze gidsen begin je de SDG’s te implementeren!

Met deze gidsen begin je de SDG’s te implementeren!

Dus je wilt de SDG's implementeren in je bedrijfsvoering, maar je weet niet goed waar te beginnen? Dan zetten deze gidsen je op weg!

Begeleidingstraject SDG Pioneer

Begeleidingstraject SDG Pioneer

In samenwerking met CIFAL-Flanders en Verso biedt GoodPlanet een begeleidingstraject aan voor civil society organisaties om SDG Pioneer te worden. …

Ontdek onze opleidingen over dit thema

8 april 2025

Groeilab duurzaamheidsrapportering: aan de slag met VSME (Gent)

Krijg jij vragen over de duurzaamheid van jouw sociale onderneming? Dit groeilab biedt een totaaloplossing om die eenvoudig te beantwoorden. Met de Europese VSME-standaard begeleiden we je bij je eerste rapport en duurzame rapportering, strategisch en efficiënt in tijd en kosten, zodat je volledig rapporteringsproof bent.

10 september 2025

Workshop efficiënter werken met generatieve AI (Gent)

Generatieve AI (GenAI) biedt sociale ondernemingen kansen voor tijd- en efficiëntiewinst, bijvoorbeeld door omvangrijke dossiers samen te vatten of complexe data autonoom te analyseren. Tegelijk wekt het vragen op omtrent privacy, intellectuele eigendom en de rol van AI in onze jobs. We ontdekken het samen tijdens dit inspiratielab.

22 september 2025

Workshop digihelper op de werkvloer (Brussel)

Deze workshop is voor collega's die minder vaardige collega’s willen ondersteunen bij digitale vragen en digitale vaardigheden versterken. Deze peer-to-peer relatie werkt drempelverlagend, bevordert de leercultuur en zorgt ervoor dat de implementatie van digitale technologie in het zorgproces slaagt.