Social profit is een sterkhouder van de Vlaamse economie

Social profit is een sterkhouder van de Vlaamse economie

Wist je dat alle social-profitsectoren samen goed zijn voor 7,7% van het BBP? Dat is meer dan de bouwsector! Kom alles te weten over de macro-economische reikwijdte van de sociale ondernemingen in de nieuwe Verso-paper.

19,2 miljard euro, dat is de omvang van de toegevoegde waarde van de Vlaamse social profit in 2019. En dat is heus niet alleen omwille van de lonen van de vele medewerkers, zoals je soms hoort. Dat zien we goed als we kijken naar het ‘intermediair verbruik’. Dit is een economische term die aanduidt hoeveel grondstoffen en hulpmiddelen een onderneming aankoopt bij andere ondernemingen om zijn activiteiten te kunnen opzetten. De Vlaamse social profit bestelt zo voor 13 miljard euro goederen en diensten in binnen- en buitenland. Dit aanzienlijk bedrag toont de sterke wisselwerking van de sociale ondernemingen met andere bedrijfstakken en bevestigt hun verwevenheid met de gehele economie.

Daar bestaan ook cijfers over. Als de productie in de social profit in Vlaanderen stijgt met 1 miljoen euro, dan leidt dit tot een toename van de productie in andere bedrijfstakken van 529.800 euro. Dit is hoger dan het Vlaams gemiddelde. En dat heeft uiteraard ook zijn effect op de werkgelegenheid. In totaal worden er 15,41 arbeidsplaatsen gecreëerd als de productie in de social profit met 1 miljoen euro stijgt. Zo komen we op 70.000 personen die onrechtstreeks werken voor onze Vlaamse sociale ondernemingen.

Download het volledige rapport hieronder!

Ontdek ook onze cijfers over de arbeidsmarkt in de social profit!

Lees ook

Cybersecurity verbetertrajecten VLAIO

Cybersecurity verbetertrajecten VLAIO

Tijdens een VLAIO cybersecurity verbetertraject helpt één van de erkende dienstverleners de beveiliging van jouw onderneming te verbeteren. Ontwikkel een cy…

“Zorgzame Buurten maken de brug tussen zorg en mensen”

“Zorgzame Buurten maken de brug tussen zorg en mensen”

Een voortreffelijke eerste evaluatie maakt van februari ’25 niet het einde van het project Zorgzame Buurten, maar het begin van de brede uitrol van deze ‘nieu…

Adviesraad Financier Je Sociaal Onderneming

Adviesraad Financier Je Sociaal Onderneming

Je pakt met je project of maatschappelijke uitdagingen aan. Je financiën scherp krijgen en houden is dan ook belangrijk. Hoe ziet je kostenstructuur eruit, wie zijn …

Ontdek onze opleidingen over dit thema

31 mei 2024

Lerend netwerk ‘Strategische uitdagingen voor grote sociale ondernemingen’

Als directeur van een sociale onderneming word je geconfronteerd met bijzondere uitdagingen, o.a. op vlak van goed bestuur, arbeidskrapte, marktomgeving, financieel beheer, organisatieontwikkeling. Dit lerend netwerk creëert tijd en ruimte om met andere directieleden na te denken over deze strategische uitdagingen en de toekomst van jouw sociale onderneming.

14 oktober 2024

Leerlab financieel management basis (Leuven)

Leerlab financieel management.png

Reservelijst ‘Leer financieel onderbouwde beslissingen nemen.’ Heb jij als manager of bestuurder van een sociale onderneming niet meteen een financieel-economische achtergrond? Heb je nood aan begeleiding die jou inzicht geeft in hoe je de financiële performantie van jouw onderneming kan monitoren?

15 oktober 2024

Leerlab managementrapportering (Antwerpen)

Leerlab management rapportering.png

- RESERVELIJST- Als directielid of financieel verantwoordelijke neem je elke dag meerdere belangrijke en complexe beslissingen. Een eenvoudig en duidelijk rapport is een must om onderbouwde beslissingen te kunnen nemen en tijdig te kunnen bijsturen met oog op een evenwichtige en gezonde groei van je sociale onderneming.