Sociale ondernemers maken school!

Sociale ondernemers maken school!

Via Thomas More Hogeschool kunnen laatstejaarsstudenten sociale ideeën uitwerken in een nieuw businessmodel. Een eerste oproep was alvast een succes!

We ontvingen van 28 vzw’s een vraag, waaruit we 15 cases konden selecteren. Een van hen was het revalidatieziekenhuis Inkendaal uit Sint-Pieters-Leeuw. Zij dromen van een verblijfsformule waarbij de revalidanten hun huisdier kunnen meenemen naar het ziekenhuis. Omdat dit – ook omwille van regelgeving – niet zo evident is, wil Inkendaal hiervoor een aparte afdeling bouwen.

“De samenwerking was zeker een win-win voor Inkendaal”, vertelt coördinator Fundraising Hilde Laureyn. “De studenten voerden een kosten-/batenanalyse uit, waarbij zij de bouw-, personeels-, exploitatie-, en inrichtingskosten in kaart brachten. Ze deden ook de nodige research naar de wettelijke verplichtingen en vergunningen, nodig om dit project te doen slagen. Ze hebben zelfs verschillende initiatieven genomen om fondsen in te zamelen voor ons project Dieren(T)huis. Om het project snel te realiseren, zullen we in een eerste fase een stalling en ruimte voorzien voor een aantal eigen dieren zoals geitjes, konijnen of een poes. Dit moet een plekje worden waar de revalidanten alvast kunnen genieten van en zorgen voor hun dieren en waar de dieren ook therapeutisch ingezet worden.”

Dat ook de studenten heel wat uit dit traject haalden, kan Laura Bourdakis Roldan zeker beamen. Als studente Bedrijfs- en Officemanagement aan de Thomas More Hogeschool had zij samen met haar team de opdracht om de eerste stappen van het Dieren(T)huis uit te werken: “Ieder teamlid stond 100% achter het idee van een Dieren(T)huis. Dit motiveerde ons om zoveel mogelijk bij te dragen.”

Voor de studenten was het project in de eerste plaats ook een leerervaring. “We kregen eerst een cursus projectmanagement,” vertelt Laura, “en konden dit vervolgens in de praktijk toepassen.” Maar wat Laura vooral is bijgebleven, is de kennismaking met de praktijk op de werkvloer: “We beseften in het ziekenhuis dat we daar als studenten het verschil kunnen maken in een écht project met échte resultaten en impact. Het is inspirerend om te weten dat we iets hebben kunnen betekenen voor Inkendaal en hun patiënten. Ik ben er zeker van dat we een klein steentje hebben kunnen bijdrage aan de maatschappij en hoop dat het project Dieren(T)huis in de toekomst gerealiseerd kan worden.”

Voor Verso is de win-win alvast duidelijk: gemotiveerde studenten worden geprikkeld door maatschappelijk relevante uitdagingen en socialprofitondernemingen kunnen zich laten inspireren door nieuwe ideeën. Bovendien neemt het team van managementstudenten hen alvast flink wat basisonderzoek en rekenwerk uit handen. We bedanken ook graag onze ledenfederaties voor hun medewerking.

Ook dit jaar loopt er weer een oproep naar plukrijpe ideeën waar studenten hun tanden kunnen inzetten. Doe je ook mee?

Heb je nog andere vragen over samenwerkingsmogelijkheden tussen sociale ondernemingen en het hoger onderwijs, contacteer dan ilse.balis@verso-net.be.

Lees ook

Zelfsturende teams hebben soms bijsturing nodig

Zelfsturende teams hebben soms bijsturing nodig

Zelfsturende teams heten hét antwoord te zijn op al te bekende uitdagingen als vervreemding van het werk, absenteïsme, gebrek aan flexibiliteit of eigenaarsch…

Verso zoekt een 'Digital Marketeer en Creative'

Verso zoekt een 'Digital Marketeer en Creative'

Wil je ook sociale ondernemingen versterken met inspirerende content en beklijvende events en vormingen, dan ben je bij ons aan het juiste adres!

Heb je een sociaal ondernemersidee? Of wil je meer weten over sociaal ondernemen? Schrijf je nu in voor Start SOON …

Heb je een sociaal ondernemersidee? Of wil je meer weten over sociaal ondernemen? Schrijf je nu in voor Start SOON …

Loop je in deze snel veranderende tijden al een poos rond met een (vernieuwend) sociaal projectidee? Maar ben je er om diverse redenen nog niet mee aan de slag gegaan? Of…

Studenten Business Thomas More zoeken sociale ondernemingen voor real-life-projecten

Studenten Business Thomas More zoeken sociale ondernemingen voor real-life-projecten

De laatstejaarsstudenten bachelor Businessopleidingen van Thomas More zijn op zoek naar ondernemingen waarvoor ze dit najaar kunnen werken aan real-life-projecten. In het…