Sociale ondernemers maken school!

Sociale ondernemers maken school!

Via Thomas More Hogeschool kunnen laatstejaarsstudenten sociale ideeën uitwerken in een nieuw businessmodel. Een eerste oproep was alvast een succes!

We ontvingen van 28 vzw’s een vraag, waaruit we 15 cases konden selecteren. Een van hen was het revalidatieziekenhuis Inkendaal uit Sint-Pieters-Leeuw. Zij dromen van een verblijfsformule waarbij de revalidanten hun huisdier kunnen meenemen naar het ziekenhuis. Omdat dit – ook omwille van regelgeving – niet zo evident is, wil Inkendaal hiervoor een aparte afdeling bouwen.

“De samenwerking was zeker een win-win voor Inkendaal”, vertelt coördinator Fundraising Hilde Laureyn. “De studenten voerden een kosten-/batenanalyse uit, waarbij zij de bouw-, personeels-, exploitatie-, en inrichtingskosten in kaart brachten. Ze deden ook de nodige research naar de wettelijke verplichtingen en vergunningen, nodig om dit project te doen slagen. Ze hebben zelfs verschillende initiatieven genomen om fondsen in te zamelen voor ons project Dieren(T)huis. Om het project snel te realiseren, zullen we in een eerste fase een stalling en ruimte voorzien voor een aantal eigen dieren zoals geitjes, konijnen of een poes. Dit moet een plekje worden waar de revalidanten alvast kunnen genieten van en zorgen voor hun dieren en waar de dieren ook therapeutisch ingezet worden.”

Dat ook de studenten heel wat uit dit traject haalden, kan Laura Bourdakis Roldan zeker beamen. Als studente Bedrijfs- en Officemanagement aan de Thomas More Hogeschool had zij samen met haar team de opdracht om de eerste stappen van het Dieren(T)huis uit te werken: “Ieder teamlid stond 100% achter het idee van een Dieren(T)huis. Dit motiveerde ons om zoveel mogelijk bij te dragen.”

Voor de studenten was het project in de eerste plaats ook een leerervaring. “We kregen eerst een cursus projectmanagement,” vertelt Laura, “en konden dit vervolgens in de praktijk toepassen.” Maar wat Laura vooral is bijgebleven, is de kennismaking met de praktijk op de werkvloer: “We beseften in het ziekenhuis dat we daar als studenten het verschil kunnen maken in een écht project met échte resultaten en impact. Het is inspirerend om te weten dat we iets hebben kunnen betekenen voor Inkendaal en hun patiënten. Ik ben er zeker van dat we een klein steentje hebben kunnen bijdrage aan de maatschappij en hoop dat het project Dieren(T)huis in de toekomst gerealiseerd kan worden.”

Voor Verso is de win-win alvast duidelijk: gemotiveerde studenten worden geprikkeld door maatschappelijk relevante uitdagingen en socialprofitondernemingen kunnen zich laten inspireren door nieuwe ideeën. Bovendien neemt het team van managementstudenten hen alvast flink wat basisonderzoek en rekenwerk uit handen. We bedanken ook graag onze ledenfederaties voor hun medewerking.

Ook dit jaar loopt er weer een oproep naar plukrijpe ideeën waar studenten hun tanden kunnen inzetten. Doe je ook mee?

Heb je nog andere vragen over samenwerkingsmogelijkheden tussen sociale ondernemingen en het hoger onderwijs, contacteer dan ilse.balis@verso-net.be.

Lees ook

Artificiële intelligentie in de Kringwinkel

Artificiële intelligentie in de Kringwinkel

Een intelligent systeem dat een kledingstuk scant, catalogeert, prijst én online te koop aanbiedt. Een scanner die de textielsamenstelling in een wip bepaalt. Een …

“Reflex creëren om innovaties te schalen”

“Reflex creëren om innovaties te schalen”

In hun streven naar een betere mens en wereld vinden social-profitorganisaties vaak schitterende dingen uit. “Maar ze zien vervolgens te weinig de echte waarde van …

De Vlaamse regering investeert de komende vier jaar in de dienstverlening van het VLAIO Netwerk

De Vlaamse regering investeert de komende vier jaar in de dienstverlening van het VLAIO Netwerk

Verso en haar federaties zijn trots dat ze als een van de 13 VLAIO-partners de komende vier jaar ondernemingen zullen begeleiden binnen de vernieuwde opdracht van het VLA…

“Beste beleidsmakers, lees onze missies eens”

“Beste beleidsmakers, lees onze missies eens”

Een noodkreet slaken of de alarmbel luiden, zo ver willen Els van Effelterre (directeur jeugdorganisatie JES) en Veerle Huwé (directeur Sociare, de werkgeversfeder…