Sociale ondernemers maken school!

Sociale ondernemers maken school!

Via Thomas More Hogeschool kunnen laatstejaarsstudenten sociale ideeën uitwerken in een nieuw businessmodel. Een eerste oproep was alvast een succes!

We ontvingen van 28 vzw’s een vraag, waaruit we 15 cases konden selecteren. Een van hen was het revalidatieziekenhuis Inkendaal uit Sint-Pieters-Leeuw. Zij dromen van een verblijfsformule waarbij de revalidanten hun huisdier kunnen meenemen naar het ziekenhuis. Omdat dit – ook omwille van regelgeving – niet zo evident is, wil Inkendaal hiervoor een aparte afdeling bouwen.

“De samenwerking was zeker een win-win voor Inkendaal”, vertelt coördinator Fundraising Hilde Laureyn. “De studenten voerden een kosten-/batenanalyse uit, waarbij zij de bouw-, personeels-, exploitatie-, en inrichtingskosten in kaart brachten. Ze deden ook de nodige research naar de wettelijke verplichtingen en vergunningen, nodig om dit project te doen slagen. Ze hebben zelfs verschillende initiatieven genomen om fondsen in te zamelen voor ons project Dieren(T)huis. Om het project snel te realiseren, zullen we in een eerste fase een stalling en ruimte voorzien voor een aantal eigen dieren zoals geitjes, konijnen of een poes. Dit moet een plekje worden waar de revalidanten alvast kunnen genieten van en zorgen voor hun dieren en waar de dieren ook therapeutisch ingezet worden.”

Dat ook de studenten heel wat uit dit traject haalden, kan Laura Bourdakis Roldan zeker beamen. Als studente Bedrijfs- en Officemanagement aan de Thomas More Hogeschool had zij samen met haar team de opdracht om de eerste stappen van het Dieren(T)huis uit te werken: “Ieder teamlid stond 100% achter het idee van een Dieren(T)huis. Dit motiveerde ons om zoveel mogelijk bij te dragen.”

Voor de studenten was het project in de eerste plaats ook een leerervaring. “We kregen eerst een cursus projectmanagement,” vertelt Laura, “en konden dit vervolgens in de praktijk toepassen.” Maar wat Laura vooral is bijgebleven, is de kennismaking met de praktijk op de werkvloer: “We beseften in het ziekenhuis dat we daar als studenten het verschil kunnen maken in een écht project met échte resultaten en impact. Het is inspirerend om te weten dat we iets hebben kunnen betekenen voor Inkendaal en hun patiënten. Ik ben er zeker van dat we een klein steentje hebben kunnen bijdrage aan de maatschappij en hoop dat het project Dieren(T)huis in de toekomst gerealiseerd kan worden.”

Voor Verso is de win-win alvast duidelijk: gemotiveerde studenten worden geprikkeld door maatschappelijk relevante uitdagingen en socialprofitondernemingen kunnen zich laten inspireren door nieuwe ideeën. Bovendien neemt het team van managementstudenten hen alvast flink wat basisonderzoek en rekenwerk uit handen. We bedanken ook graag onze ledenfederaties voor hun medewerking.

Ook dit jaar loopt er weer een oproep naar plukrijpe ideeën waar studenten hun tanden kunnen inzetten. Doe je ook mee?

Heb je nog andere vragen over samenwerkingsmogelijkheden tussen sociale ondernemingen en het hoger onderwijs, contacteer dan ilse.balis@verso-net.be.

Lees ook

Cybersecurity verbetertrajecten VLAIO

Cybersecurity verbetertrajecten VLAIO

Tijdens een VLAIO cybersecurity verbetertraject helpt één van de erkende dienstverleners de beveiliging van jouw onderneming te verbeteren. Ontwikkel een cy…

“Zorgzame Buurten maken de brug tussen zorg en mensen”

“Zorgzame Buurten maken de brug tussen zorg en mensen”

Een voortreffelijke eerste evaluatie maakt van februari ’25 niet het einde van het project Zorgzame Buurten, maar het begin van de brede uitrol van deze ‘nieu…

Adviesraad Financier Je Sociaal Onderneming

Adviesraad Financier Je Sociaal Onderneming

Je pakt met je project of maatschappelijke uitdagingen aan. Je financiën scherp krijgen en houden is dan ook belangrijk. Hoe ziet je kostenstructuur eruit, wie zijn …

Ontdek onze opleidingen over dit thema

31 mei 2024

Lerend netwerk ‘Strategische uitdagingen voor grote sociale ondernemingen’

Als directeur van een sociale onderneming word je geconfronteerd met bijzondere uitdagingen, o.a. op vlak van goed bestuur, arbeidskrapte, marktomgeving, financieel beheer, organisatieontwikkeling. Dit lerend netwerk creëert tijd en ruimte om met andere directieleden na te denken over deze strategische uitdagingen en de toekomst van jouw sociale onderneming.

14 oktober 2024

Leerlab financieel management basis (Leuven)

Leerlab financieel management.png

Reservelijst ‘Leer financieel onderbouwde beslissingen nemen.’ Heb jij als manager of bestuurder van een sociale onderneming niet meteen een financieel-economische achtergrond? Heb je nood aan begeleiding die jou inzicht geeft in hoe je de financiële performantie van jouw onderneming kan monitoren?

15 oktober 2024

Leerlab managementrapportering (Antwerpen)

Leerlab management rapportering.png

- RESERVELIJST- Als directielid of financieel verantwoordelijke neem je elke dag meerdere belangrijke en complexe beslissingen. Een eenvoudig en duidelijk rapport is een must om onderbouwde beslissingen te kunnen nemen en tijdig te kunnen bijsturen met oog op een evenwichtige en gezonde groei van je sociale onderneming.