Managersduo stroomlijnt 150 innovatieprojecten binnen UZ Brussel

Managersduo stroomlijnt 150 innovatieprojecten binnen UZ Brussel

Een ziekenhuis zoals UZ Brussel krijgt - via zijn universitaire link -voortdurend vernieuwingsimpulsen. Logisch, want je bent dagelijks bezig met de nieuwste technieken en recentste inzichten.

Dieter De Court en Sonia Van Dooren kanaliseren al die bruisende ideeën: als Innovation Managers brengen ze de innovatieprojecten in kaart en toetsen ze af of deze beantwoorden aan de waarden van het huis. Binnen Groeilabz bakende het dynamische duo samen een methodiek uit om innovatie te stimuleren en te managen.

Om een correct beeld te krijgen van alle projecten maakten de Innovation Managers een oplijsting. Hun Excel groeide al snel aan tot 150 verschillende vernieuwingsideeën. “Dat is een mix van allerlei werkvelden en complexiteiten”, vertelt Dieter De Court. “Binnen Groeilabz leerden we het CROMAX-framework kennen. Dat helpt om al die ideeën beter te categoriseren: met de 60 parameters in de creatieve organisatie-matrix kan je de cultuur binnen een organisatie nauwkeurig onderzoeken en managen.”

Innovatie in zeven werkvelden

UZ Brussel is een gigantische organisatie: er werken maar liefst 4.000 mensen. Om wendbaar te blijven, ontpopt het zich in de praktijk echter tot een netwerk van kleine kmo’s. Al die groepjes hebben hun eigen dynamiek.

“Verschillende van die teams onderzoeken de mogelijkheden van group care binnen hun expertise”, zegt Dieter De Court. “Want soms is ‘peer-to-peer’-hulp de beste oplossing. Neem bijvoorbeeld een groep van 8 tot 10 zwangere vrouwen of patiënten die een hartaanval kregen. Die kunnen elkaar vanuit hun praktijkervaring gericht ondersteunen. Maar als ziekenhuis kunnen we hun ervaring in onze materniteit of revalidatieafdeling dankzij creatieve oplossingen verbeteren.”

Die creatieve oplossingen variëren van afdeling tot afdeling: “Je kan patiënten bijvoorbeeld geruststellen door ze een VR-bril op te zetten tijdens een onderzoek of operatie. Die helpt om hun aandacht op iets anders dan de ingreep te vestigen. En zo zijn er nog tientallen andere innovaties. Om het overzicht te bewaren, verdeelden we de projecten over zeven werkvelden: immersive media (o.a. VR), biometrics (o.a. sensoren), co-creatie en participatie, internet of things, micro- en nanotech (o.a. immuuntherapie), robotica en AI. Binnen die onderzoeksvelden testen we welke vernieuwingen helpen om een betere zorg te bieden.”

Blijvende contacten uit lerend netwerk

Sonia Van Dooren en Dieter De Court vonden de inspiratie voor dit inventieve systeem binnen het lerend netwerk ‘Een transformator ben je nooit alleen’. Samen met deelnemers uit andere organisaties uit de social profit tilden ze – tijdens een interactief traject van vijf dagen - hun vaardigheden en kennis naar een hoger niveau.

“De afwisseling tussen het theoretische kader en de praktische voorbeelden, zorgt ervoor dat je aandachtig blijft”, zo blikt Dieter terug. “Ons zijn zeker het CROMAX-framework en de Makerhealth-uitleg bijgebleven. Maar niet alleen de begeleiders zijn inspirerend. Je bouwt ook een netwerk uit met de andere deelnemers. Met drie daarvan blijf ik ook nu nog regelmatig mailen: zij zijn een waardevol klankbord voor onze ideeën, ook na afloop van het traject.”

Meld je aan voor het lerend netwerk 'Een transformator ben je nooit alleen - Over innoveren als sociaal ondernemer'

LN-Innovatiemanagement

Lees ook

Kinderen en jongeren nemen regie over jeugdhulp in handen via LifeCity app

Kinderen en jongeren nemen regie over jeugdhulp in handen via LifeCity app

De LifeCity app maakt emoties, talenten en dromen van kinderen en jongeren uit de jeugdhulp bespreekbaar. Ze laat ook toe om de hulpbronnen en steunfiguren van kinderen e…

Op zoek naar de ‘why’ van WAAK

Op zoek naar de ‘why’ van WAAK

‘Start with why’. Die woorden van Simon Sinek klinken vertrouwd in de oren bij heel wat directeurs en marketingverantwoordelijken.

“Verrast door het uitgesproken sociale luik van de SDG's”

“Verrast door het uitgesproken sociale luik van de SDG's”

Familiehulp is een thuiszorgorganisatie met een breed aanbod aan zorg en ondersteuning. Dagelijks helpen liefst 13.000 medewerkers hun klanten bij hen thuis.

Nooit meer ‘ja, maar’

Nooit meer ‘ja, maar’

Iedereen kent de witte autootjes van het Wit-Gele Kruis. Daarmee snorren verpleegkundigen in de vijf provincies naar hun patiënten. Maar wist je ook dat deze zorgorg…