Managersduo stroomlijnt 150 innovatieprojecten binnen UZ Brussel

Managersduo stroomlijnt 150 innovatieprojecten binnen UZ Brussel

Een ziekenhuis zoals UZ Brussel krijgt - via zijn universitaire link -voortdurend vernieuwingsimpulsen. Logisch, want je bent dagelijks bezig met de nieuwste technieken en recentste inzichten.

Dieter De Court en Sonia Van Dooren kanaliseren al die bruisende ideeën: als Innovation Managers brengen ze de innovatieprojecten in kaart en toetsen ze af of deze beantwoorden aan de waarden van het huis. Binnen Groeilabz bakende het dynamische duo samen een methodiek uit om innovatie te stimuleren en te managen.

Om een correct beeld te krijgen van alle projecten maakten de Innovation Managers een oplijsting. Hun Excel groeide al snel aan tot 150 verschillende vernieuwingsideeën. “Dat is een mix van allerlei werkvelden en complexiteiten”, vertelt Dieter De Court. “Binnen Groeilabz leerden we het CROMAX-framework kennen. Dat helpt om al die ideeën beter te categoriseren: met de 60 parameters in de creatieve organisatie-matrix kan je de cultuur binnen een organisatie nauwkeurig onderzoeken en managen.”

Innovatie in zeven werkvelden

UZ Brussel is een gigantische organisatie: er werken maar liefst 4.000 mensen. Om wendbaar te blijven, ontpopt het zich in de praktijk echter tot een netwerk van kleine kmo’s. Al die groepjes hebben hun eigen dynamiek.

“Verschillende van die teams onderzoeken de mogelijkheden van group care binnen hun expertise”, zegt Dieter De Court. “Want soms is ‘peer-to-peer’-hulp de beste oplossing. Neem bijvoorbeeld een groep van 8 tot 10 zwangere vrouwen of patiënten die een hartaanval kregen. Die kunnen elkaar vanuit hun praktijkervaring gericht ondersteunen. Maar als ziekenhuis kunnen we hun ervaring in onze materniteit of revalidatieafdeling dankzij creatieve oplossingen verbeteren.”

Die creatieve oplossingen variëren van afdeling tot afdeling: “Je kan patiënten bijvoorbeeld geruststellen door ze een VR-bril op te zetten tijdens een onderzoek of operatie. Die helpt om hun aandacht op iets anders dan de ingreep te vestigen. En zo zijn er nog tientallen andere innovaties. Om het overzicht te bewaren, verdeelden we de projecten over zeven werkvelden: immersive media (o.a. VR), biometrics (o.a. sensoren), co-creatie en participatie, internet of things, micro- en nanotech (o.a. immuuntherapie), robotica en AI. Binnen die onderzoeksvelden testen we welke vernieuwingen helpen om een betere zorg te bieden.”

Blijvende contacten uit lerend netwerk

Sonia Van Dooren en Dieter De Court vonden de inspiratie voor dit inventieve systeem binnen het lerend netwerk ‘Een transformator ben je nooit alleen’. Samen met deelnemers uit andere organisaties uit de social profit tilden ze – tijdens een interactief traject van vijf dagen - hun vaardigheden en kennis naar een hoger niveau.

“De afwisseling tussen het theoretische kader en de praktische voorbeelden, zorgt ervoor dat je aandachtig blijft”, zo blikt Dieter terug. “Ons zijn zeker het CROMAX-framework en de Makerhealth-uitleg bijgebleven. Maar niet alleen de begeleiders zijn inspirerend. Je bouwt ook een netwerk uit met de andere deelnemers. Met drie daarvan blijf ik ook nu nog regelmatig mailen: zij zijn een waardevol klankbord voor onze ideeën, ook na afloop van het traject.”

Ontdek het aanbod van Groeilabz!

Lees ook

“Zorgzame Buurten maken de brug tussen zorg en mensen”

“Zorgzame Buurten maken de brug tussen zorg en mensen”

Een voortreffelijke eerste evaluatie maakt van februari ’25 niet het einde van het project Zorgzame Buurten, maar het begin van de brede uitrol van deze ‘nieu…

“Het potentieel van digitale tools wordt onderbenut in de zorgsector”

“Het potentieel van digitale tools wordt onderbenut in de zorgsector”

Cliënten wekelijks opbellen via een tablet vormt een nieuwe troef om de kwaliteit van gezinszorg te verhogen, zeggen Evelyn de Kesel van i-mens en Ewout Vanormelinge…

“Lean and mean: dat geldt ook voor ons”

“Lean and mean: dat geldt ook voor ons”

Zet je Alain Bielen op onze weegschaal,dan geeft hij aan zich 60 procent sociaal werker en 40 procent ondernemer te voelen. En dat komt goed van pas, als kersvers directe…

Ontdek onze opleidingen over dit thema

31 mei 2024

Lerend netwerk ‘Strategische uitdagingen voor grote sociale ondernemingen’

Als directeur van een sociale onderneming word je geconfronteerd met bijzondere uitdagingen, o.a. op vlak van goed bestuur, arbeidskrapte, marktomgeving, financieel beheer, organisatieontwikkeling. Dit lerend netwerk creëert tijd en ruimte om met andere directieleden na te denken over deze strategische uitdagingen en de toekomst van jouw sociale onderneming.

14 oktober 2024

Leerlab financieel management basis (Leuven)

Leerlab financieel management.png

Reservelijst ‘Leer financieel onderbouwde beslissingen nemen.’ Heb jij als manager of bestuurder van een sociale onderneming niet meteen een financieel-economische achtergrond? Heb je nood aan begeleiding die jou inzicht geeft in hoe je de financiële performantie van jouw onderneming kan monitoren?

15 oktober 2024

Leerlab managementrapportering (Antwerpen)

Leerlab management rapportering.png

- RESERVELIJST- Als directielid of financieel verantwoordelijke neem je elke dag meerdere belangrijke en complexe beslissingen. Een eenvoudig en duidelijk rapport is een must om onderbouwde beslissingen te kunnen nemen en tijdig te kunnen bijsturen met oog op een evenwichtige en gezonde groei van je sociale onderneming.