Corona: de impact liet zich nogal voelen op de werkvloer. In deze blog lees je hoe Steunpunt Tewerkstelling uit Antwerpen van connectie met medewerkers dé topprioriteit van 2021 maakte. Maar misschien vind je er nog ideeën in die relevant zijn na corona?
Over Steunpunt Tewerkstelling
Steunpunt Tewerkstelling Antwerpen - kortweg STW - versterkt mensen in kwetsbare situaties en helpt hen via een aantal empowerende stappen terug richting duurzame tewerkstelling. Dit gebeurt voornamelijk via technische en praktijkgerichte opleidingen zoals lassen en elektriciteit.
“Daarnaast ondersteunen we mensen ook om hun randvoorwaarden, zoals opvang voor de kinderen, vervoer en basiskennis van het Nederlands, in orde te krijgen,” vertelt coördinator Bjorn Cuypers. “Onze aanpak werkt: 85% van onze cursisten die afstuderen als hulp industrieel elektricien hebben na een half jaar werk.”
Wat wij doen bij STW valt simpel te verwoorden:
wij versterken mensen richting duurzame tewerkstelling.
Of dat nu is door ze elektriciteit te leren leggen
of origami te leren vouwen,
dat is au fond van ondergeschikt belang.
- Björn Cuypers, coördinator
Corona, hoe laat zich dat voelen in jullie organisatie?
“Bij de eerste lockdown zijn we met de theorielessen meteen online gegaan. Dat kon natuurlijk niet voor de praktijklessen. Bij de heropstart in mei 2020 focusten we op twee zaken: de gezondheid van onze werknemers en cursisten garanderen én rust en houvast creëren. Daarom kozen we meteen voor een aanpak die strenger was dan de toen geldende maatregelen, maar die we konden blijven aanhouden. Die strenge aanpak werkt: er raakten bij ons maar een paar mensen besmet met COVID-19."
"Het dragen van een mondmasker is bij ons al sinds de lente vorig jaar in het hele gebouw verplicht. We werken in een systeem van aparte bubbels met verschillende start- en einduren per opleiding. En we namen ondertussen bijvoorbeeld heel wat lessen op video op. Voor onze cursisten is dat eigenlijk een verbetering want op die manier kunnen ze de lessen op hun eigen tempo herhalen als dat nodig is."
"Corona laat zich nog altijd voelen op de werkvloer. Intussen leven we al meer dan anderhalf jaar met een pandemie."
En op de werkvloer zelf, hoe loopt het daar?
“We hebben het afgelopen jaar veel gevraagd van onze werknemers. Doordat we onze werking anders hebben moeten organiseren, moesten collega’s ineens op andere uren beginnen, overuren draaien en verlofdagen laten vallen, ook tijdens de zomer... Ongelooflijk wat we als team gepresteerd hebben."
"Vandaag heeft corona meer impact op onze dagelijkse werking dan een jaar geleden. Het stressniveau in het team is gestegen, de veerkracht zakte. Kleine tegenslagen hebben meer impact dan vroeger. Alle leuke en verbindende momenten waarop mensen stoom konden aflaten, zijn dan ook volledig verdwenen.”
“Vanuit het coördinatieteam zijn we nu meer dan ooit bezig met de interne werking. Onze 23 medewerkers werken, zoals dat wettelijk verplicht is, zoveel mogelijk van thuis uit. De maatregelen zijn noodzakelijk, maar het doet pijn om te merken dat het teamgevoel onder druk staat en er frustraties groeien omdat mensen elkaar niet meer fysiek zien. Niet op een gepaste manier afscheid kunnen nemen van mensen die uit dienst gaan, is ook lastig. Ik houd mezelf én anderen constant voor: nog even volhouden, en dan wordt het beter.”
Mensen toch gemotiveerd houden. Hoe kan je dat dan als coördinatieteam dan concreet volhouden?
“We bedenken alternatieven voor de groepsmomenten die wegvallen. Zo zijn we al een paar keer gaan wandelen met een collega. Je ziet mensen dan weer opleven. Om moeilijke situaties op te lossen brengen we mensen uitzonderlijk toch fysiek samen, met respect voor de afstandsregels en in een goed verluchte ruimte uiteraard. We blijven ook benadrukken dat we het goed doen als organisatie: we waren er voor onze cursisten en haalden ruimschoots onze doelstellingen. Het helpt voor mensen om te horen dat we dat allemaal te danken hebben aan hun blijvende inzet.”
“Intern is het nu onze prioriteit om de verbinding met iedereen te behouden of te versterken. We willen zorgzaam zijn voor het welzijn van onze werknemers en hen zoveel mogelijk structuur en duidelijkheid bieden. Ik heb als coördinator in deze periode moeten leren dat er grenzen zijn aan de dingen die we met het coördinatieteam kunnen veranderen. De impact van langdurige coronastress of sociale isolatie op mensen, bepaalde angsten die ineens opspelen? Zelfs al zou ik het willen: wij kunnen dit niet helemaal wegnemen."
Blijf jij dit een moeilijk vraagstuk vinden en wil je verder lezen?
Dan is ons artikel over 'het recept voor gelukkige medewerkers' misschien al een leuk startpunt