“Ik zorg voor de zorgverleners”

“Ik zorg voor de zorgverleners”

Voor wie Latijn kent, is de missie van Corcura – de trainingsorganisatie die Micheline Moerman vorig jaar oprichtte - meteen duidelijk. ‘Cor’ is hart, ‘cura’ is zorg.

“Ik begeleid woonzorgcentra en ziekenhuizen in het ontwikkelen van een cultuur van hartelijke, gastvrije zorg”, legt Micheline uit. “Zo’n cultuur zorgt ervoor dat bewoners en patiënten zich thuis voelen. Maar gastvrije zorg staat of valt met een goeie teamsamenwerking. Met interne gastvrijheid.”

In volle coronacrisis was er van trainingen geen sprake meer voor Micheline. Net zoals woonzorgcentra en ziekenhuizen zichzelf razendsnel moesten reorganiseren, vulde ze ook haar eigen rol totaal anders in. “Ik kom altijd veel op de werkvloer. Dat heb ik nu ook gedaan: mee op de vloer gestaan, om leidinggevenden en hun teams operationeel te ondersteunen. Ik was een beetje de brug tussen de vloer en de directie. Ik was aanwezig tijdens vroege en late shiften, maar ook tijdens de nacht én in het weekend. Ik heb pijnpunten zo snel mogelijk proberen te detecteren en bij te sturen. De uitdagingen – die ook in ‘normale’ tijden al bijzonder groot zijn – waren gigantisch in woonzorgcentra en ziekenhuizen. Ze moesten zo efficiënt mogelijk werken, maar ze moesten ook blijvend werken aan de motivatie van hun medewerkers. Ik heb zélf jaren ervaring in de zorgsector, ik weet hoe moeilijk dat evenwicht is.

Trauma’s en veerkracht

“Ik was naast mijn dagdagelijkse werk ook actief als vrijwilliger bij Coaching for Heroes, een vzw die gratis coaching en emotionele ondersteuning aanbiedt aan zorgverleners en hun omgeving. Ik heb van heel dichtbij gezien hoe groot de nood was. De druk op de zorgverleners was enorm. Ze werden geconfronteerd met een onbekende ziekte, er was het tekort aan beschermingsmateriaal, de strikte protocollen waar ze zich aan moesten houden,… Ik heb heel veel angst gezien. Echte trauma’s. Maar ook heel veel veerkracht, een heel grote wil om door te gaan, om te blijven zorgen.”

“Ik heb overal waar ik kwam de nadruk gelegd op het belang van dat verwerkingsproces. Van zodra het kon werden medewerkers samengebracht. Dit om hun ervaringen te benoemen, om te ventileren, om emoties en inzichten te delen met elkaar. Het is dan aan de leidinggevende om met die lessen aan de slag te gaan. Elke zorgverlener en elk team gaat anders met zo’n ongeziene crisis om, de situatie verschilt enorm van huis tot huis. Maar ik heb toch op heel wat plekken gezien hoe de coronacrisis teams sterker en hechter heeft gemaakt.”

Zelfkennis en waardering

Ook voor leidinggevenden was Covid-19 een confrontatie met zichzelf, merkt Micheline. “Om als leidinggevende een team te kunnen ondersteunen, is zelfkennis enorm belangrijk. Je moet eerst weten wat je eigen kwaliteiten, valkuilen én je eigen werkpunten zijn, en daar moet je jezelf om te beginnen in laten ondersteunen. In crisistijden komen die valkuilen en die werkpunten snel bovendrijven. Voor een leidinggevende die graag heel gestructureerd werkt, was de coronacrisis waarschijnlijk extra zwaar. Plots heb je niets meer aan die structuur, want de richtlijnen veranderen elke dag en je moet je werking voortdurend omgooien. Als je jezelf kent, als je weet waar je goed in bent en waar je minder goed in bent, dan weet je ook hoe je jezelf het best omringt. Echt leiderschap betekent: jezelf kennen én je kwetsbaar durven opstellen. Toegeven dat je niet alles kan en alles weet.”

Een van de meest onderschatte, maar tegelijkertijd een van de belangrijkste opdrachten van een leidinggevende is volgens Micheline waardering geven. Zeker vandaag, na de ongeziene crisis die woonzorgcentra en ziekenhuizen het hoofd boden. “Dat is vaak mijn allereerste advies aan directies en leidinggevenden: toon je waardering voor je mensen. Ga vaak op de werkvloer, vraag mensen oprecht: ‘Hoe gaat het nu met jou?’ Maar waardering tonen, is ook kijken naar het positieve. ‘Wat hebben we goed gedaan?’ Er zijn altijd dingen te verbeteren, maar ik begin altijd met wat er al verwezenlijkt is. En met de mensen daarvoor te bedanken.”

Lees ook

Werken in tijden van corona

Werken in tijden van corona

Vandaag staan onze helden in de zorg misschien niet meer in de frontlinie tegen het coronavirus. Maar desondanks blijft het in veel sociale ondernemingen nog steeds alle …

“Tewerkstellen is onze corebusiness”

“Tewerkstellen is onze corebusiness”

In een krappe arbeidsmarkt en een maakindustrie die het lastig heeft, kunnen maatwerkbedrijven een veel grotere rol spelen dan nu, zeggen Johan Bongaerts van maatwerkbedr…

Werkstress en werkbaarheidsrisico’s grootste knelpunten in gezondheids- en welzijnssectoren

Werkstress en werkbaarheidsrisico’s grootste knelpunten in gezondheids- en welzijnssectoren

Vandaag publiceerde de Stichting Innovatie & Arbeid van de Serv de eerste resultaten van de Vlaamse werkbaarheidsmeting 2023. De resultaten van dit periodiek onderzoe…

Ontdek onze opleidingen over dit thema

31 mei 2024

Lerend netwerk ‘Strategische uitdagingen voor grote sociale ondernemingen’

Als directeur van een sociale onderneming word je geconfronteerd met bijzondere uitdagingen, o.a. op vlak van goed bestuur, arbeidskrapte, marktomgeving, financieel beheer, organisatieontwikkeling. Dit lerend netwerk creëert tijd en ruimte om met andere directieleden na te denken over deze strategische uitdagingen en de toekomst van jouw sociale onderneming.

10 oktober 2024

Ontdek hoe je de beste versie van jezelf wordt

kaart kaartlezen weg kwijt route 01 09 2014 Sylwia Bartyzel Unsplash.jpg

Verstevig je leiderschap en de onderlinge samenwerking met je team en word de leider die het verschil kan maken.

14 oktober 2024

Leerlab financieel management basis (Leuven)

Leerlab financieel management.png

Reservelijst ‘Leer financieel onderbouwde beslissingen nemen.’ Heb jij als manager of bestuurder van een sociale onderneming niet meteen een financieel-economische achtergrond? Heb je nood aan begeleiding die jou inzicht geeft in hoe je de financiële performantie van jouw onderneming kan monitoren?