Subsidies voor de oprichting van een nieuwe sociale onderneming

Subsidies voor de oprichting van een nieuwe sociale onderneming

Heb je een project met maatschappelijke meerwaarde en wil je het vormgeven via de oprichting van een sociale onderneming? Is je ondernemingsplan klaar voor de effectieve opstart?

Dan kun je onder bepaalde voorwaarden een aanvraag indienen voor een financiële tussenkomst bij de opstart van je sociale onderneming.

Met de oproep ondersteunt de Vlaamse overheid starters in de opstartfase van een sociale onderneming. De beoogde sociale ondernemingen genereren een uitgesproken sociale impact, onder andere door de (indirecte) inschakeling van kansengroepen.

De projectvoorstellen moeten relevante informatie over het maatschappelijke nut en de concrete meerwaarden van het ondernemersidee opleveren. Dit houdt onder meer een duidelijke omschrijving in van de potentiële impact op tewerkstelling van mensen uit de kansengroepen.

Alle relevante acties verbonden aan de opstart van de nieuwe sociale onderneming, kunnen worden opgenomen in het projectvoorstel. Zo is bijvoorbeeld advies met betrekking tot het opstellen van de statuten een subsidiabele kost.

Tijdens de subsidieperiode werken de projecten toe naar het neerleggen van de statuten in het Belgisch Staatsblad.

Subsidiebedrag

De subsidie bedraagt 70% van de aanvaarde werkingskosten op basis van de voorgelegde begroting met een maximumsteun van 14.000 euro per project. Daarnaast kan je een forfait van 6.000 euro ontvangen als compensatie voor de tijdsinvestering om het project te realiseren.

Kalender

Binnen het beschikbare krediet kan de oproep in 2022 meerdere keren opengesteld worden.

De kalender van de indieningsrondes ziet er voorlopig als volgt uit:

Indieningsperiodes Start projecten
2/2 – 31/3 1/6
1/4 - 15/6 1/9
16/6 – 15/9 1/12
16/9 – 31/12 1/3/2023

Klik hier voor meer informatie over de oproep en de aanvraagprocedure.

Lees ook

Circulaire oplossingen in onze ziekenhuizen

Hoe introduceer je de circulaire economie in de zorgsector? Welke innovatieve en duurzame oplossingen kunnen helpen de ecologische voetafdruk van ziekenhuizen aanzienlijk…

“Duurzame financiering is geen luxe. Het is de kern van je missie”

“Duurzame financiering is geen luxe. Het is de kern van je missie”

Sociale ondernemingen staan midden in de maatschappelijke en ecologische transitie. Ze innoveren, versterken gemeenschappen en maken economie menselijker. Maar wie de wer…

“We denken nu beter na over subsidies”

“We denken nu beter na over subsidies”

Bij de Oost-Vlaamse zorgorganisatie Fiola laten ze minder subsidiemogelijkheden onbenut sinds ze een Groeilabz-bootcamp subsidiemanagement bijwoonden. Maar de sleute…

Ontdek onze opleidingen over dit thema

8 april 2025

Groeilab duurzaamheidsrapportering: aan de slag met VSME (Gent)

Krijg jij vragen over de duurzaamheid van jouw sociale onderneming? Dit groeilab biedt een totaaloplossing om die eenvoudig te beantwoorden. Met de Europese VSME-standaard begeleiden we je bij je eerste rapport en duurzame rapportering, strategisch en efficiënt in tijd en kosten, zodat je volledig rapporteringsproof bent.

10 september 2025

Workshop efficiënter werken met generatieve AI (Gent)

Generatieve AI (GenAI) biedt sociale ondernemingen kansen voor tijd- en efficiëntiewinst, bijvoorbeeld door omvangrijke dossiers samen te vatten of complexe data autonoom te analyseren. Tegelijk wekt het vragen op omtrent privacy, intellectuele eigendom en de rol van AI in onze jobs. We ontdekken het samen tijdens dit inspiratielab.

22 september 2025

Workshop digihelper op de werkvloer (Brussel)

Deze workshop is voor collega's die minder vaardige collega’s willen ondersteunen bij digitale vragen en digitale vaardigheden versterken. Deze peer-to-peer relatie werkt drempelverlagend, bevordert de leercultuur en zorgt ervoor dat de implementatie van digitale technologie in het zorgproces slaagt.