Subsidies voor de oprichting van een nieuwe sociale onderneming

Subsidies voor de oprichting van een nieuwe sociale onderneming

Heb je een project met maatschappelijke meerwaarde en wil je het vormgeven via de oprichting van een sociale onderneming? Is je ondernemingsplan klaar voor de effectieve opstart?

Dan kun je onder bepaalde voorwaarden een aanvraag indienen voor een financiële tussenkomst bij de opstart van je sociale onderneming.

Met de oproep ondersteunt de Vlaamse overheid starters in de opstartfase van een sociale onderneming. De beoogde sociale ondernemingen genereren een uitgesproken sociale impact, onder andere door de (indirecte) inschakeling van kansengroepen.

De projectvoorstellen moeten relevante informatie over het maatschappelijke nut en de concrete meerwaarden van het ondernemersidee opleveren. Dit houdt onder meer een duidelijke omschrijving in van de potentiële impact op tewerkstelling van mensen uit de kansengroepen.

Alle relevante acties verbonden aan de opstart van de nieuwe sociale onderneming, kunnen worden opgenomen in het projectvoorstel. Zo is bijvoorbeeld advies met betrekking tot het opstellen van de statuten een subsidiabele kost.

Tijdens de subsidieperiode werken de projecten toe naar het neerleggen van de statuten in het Belgisch Staatsblad.

Subsidiebedrag

De subsidie bedraagt 70% van de aanvaarde werkingskosten op basis van de voorgelegde begroting met een maximumsteun van 14.000 euro per project. Daarnaast kan je een forfait van 6.000 euro ontvangen als compensatie voor de tijdsinvestering om het project te realiseren.

Kalender

Binnen het beschikbare krediet kan de oproep in 2022 meerdere keren opengesteld worden.

De kalender van de indieningsrondes ziet er voorlopig als volgt uit:

Indieningsperiodes Start projecten
2/2 – 31/3 1/6
1/4 - 15/6 1/9
16/6 – 15/9 1/12
16/9 – 31/12 1/3/2023

Klik hier voor meer informatie over de oproep en de aanvraagprocedure.

Lees ook

Regionale uitdagingen aanpakken via een leerecosysteem

Europa WSE wil de leercultuur in Vlaanderen bevorderen en stimuleert de overgang naar een lerende samenleving. Leerecosystemen fungeren als hefboom door jong en oud echte…

Zelfsturende teams hebben soms bijsturing nodig

Zelfsturende teams hebben soms bijsturing nodig

Zelfsturende teams heten hét antwoord te zijn op al te bekende uitdagingen als vervreemding van het werk, absenteïsme, gebrek aan flexibiliteit of eigenaarsch…

Heb je een sociaal ondernemersidee? Of wil je meer weten over sociaal ondernemen? Schrijf je nu in voor Start SOON …

Heb je een sociaal ondernemersidee? Of wil je meer weten over sociaal ondernemen? Schrijf je nu in voor Start SOON …

Loop je in deze snel veranderende tijden al een poos rond met een (vernieuwend) sociaal projectidee? Maar ben je er om diverse redenen nog niet mee aan de slag gegaan? Of…

Studenten Business Thomas More zoeken sociale ondernemingen voor real-life-projecten

Studenten Business Thomas More zoeken sociale ondernemingen voor real-life-projecten

De laatstejaarsstudenten bachelor Businessopleidingen van Thomas More zijn op zoek naar ondernemingen waarvoor ze dit najaar kunnen werken aan real-life-projecten. In het…