Subsidies voor de oprichting van een nieuwe sociale onderneming

Subsidies voor de oprichting van een nieuwe sociale onderneming

Heb je een project met maatschappelijke meerwaarde en wil je het vormgeven via de oprichting van een sociale onderneming? Is je ondernemingsplan klaar voor de effectieve opstart?

Dan kun je onder bepaalde voorwaarden een aanvraag indienen voor een financiële tussenkomst bij de opstart van je sociale onderneming.

Met de oproep ondersteunt de Vlaamse overheid starters in de opstartfase van een sociale onderneming. De beoogde sociale ondernemingen genereren een uitgesproken sociale impact, onder andere door de (indirecte) inschakeling van kansengroepen.

De projectvoorstellen moeten relevante informatie over het maatschappelijke nut en de concrete meerwaarden van het ondernemersidee opleveren. Dit houdt onder meer een duidelijke omschrijving in van de potentiële impact op tewerkstelling van mensen uit de kansengroepen.

Alle relevante acties verbonden aan de opstart van de nieuwe sociale onderneming, kunnen worden opgenomen in het projectvoorstel. Zo is bijvoorbeeld advies met betrekking tot het opstellen van de statuten een subsidiabele kost.

Tijdens de subsidieperiode werken de projecten toe naar het neerleggen van de statuten in het Belgisch Staatsblad.

Subsidiebedrag

De subsidie bedraagt 70% van de aanvaarde werkingskosten op basis van de voorgelegde begroting met een maximumsteun van 14.000 euro per project. Daarnaast kan je een forfait van 6.000 euro ontvangen als compensatie voor de tijdsinvestering om het project te realiseren.

Kalender

Binnen het beschikbare krediet kan de oproep in 2022 meerdere keren opengesteld worden.

De kalender van de indieningsrondes ziet er voorlopig als volgt uit:

Indieningsperiodes Start projecten
2/2 – 31/3 1/6
1/4 - 15/6 1/9
16/6 – 15/9 1/12
16/9 – 31/12 1/3/2023

Klik hier voor meer informatie over de oproep en de aanvraagprocedure.

Lees ook

Studenten Business Thomas More Mechelen zoeken sociale ondernemingen voor real-life-projecten

Studenten Business Thomas More Mechelen zoeken sociale ondernemingen voor real-life-projecten

De laatstejaarsstudenten bachelor Businessopleidingen van Thomas More zijn op zoek naar bedrijven waarvoor ze dit najaar kunnen werken aan real-life-projecten. In het vak…

“Van activisme alleen kan je niet leven”

“Van activisme alleen kan je niet leven”

Hoe kan je tegelijk advocate, ondernemer én activiste zijn? Marleen Denef speelt het klaar. In 2019 richtte ze impact advocaten op, een advocatenkantoor dat om vee…

Social profit komt sterk uit de verf ondanks ongelijk speelveld

Social profit komt sterk uit de verf ondanks ongelijk speelveld

Op vlak van innovatie spelen Vlaamse ondernemingen mee aan de Europese top, maar we mogen niet op onze lauweren rusten. Veel ondernemingen lopen nog niet warm voor innova…

Ontdek onze opleidingen over dit thema

10 maart 2025

Leerlab communicatiestrategie (Leuven)

Leerlab communicatiestrategie.png

- RESERVELIJST - Communicatie met meer impact! Een sterk imago bouw je op. En dat doe je door slimme en goeie communicatie. Maar wat zeg je wanneer en hoe begin je daar eigenlijk aan? 

10 maart 2025

Leerlab strategisch medewerkersbeleid (Leuven)

Leerlab strategisch medewerkersbeleid.png

- RESERVELIJST - Medewerkers zijn de motor van je werking. Jouw organisatie gaat voor een gedragen én onderbouwd medewerkersbeleid. Je stelt prioriteiten, tekent acties uit en plant ze in.

10 maart 2025

Groeilab verhoog de slaagkans van jouw digitaal project (Leuven)

Groeilab verhoog de slaagkansen van jouw digitaal project.png

Digitalisering is geen luxe meer, maar een noodzaak in de social profit sector. Vaak loopt het mis bij de implementatie van digitale projecten. Hoewel de technologie veelbelovend is, gaan projecten vaak over tijd, overschrijden ze budgetten of leveren ze niet de verwachte waarde. De oorzaak ligt meestal in de manier waarop de organisatie en communicatie binnen projecten worden aangepakt.