Groeilabo neurodiversiteit bespreken in team (Oost-Vlaanderen)
Neurodiverstiteit op de werkvloer is een werkelijkheid. Dat is al langer zo, maar steeds meer medewerkers zijn actief op zoek naar manieren om de werkvloer en de werkcontext voor hen leefbaar en werkbaar te houden. Dit kan de organisatiepuzzel nog complexer maken. Hoe hou je rekening met zoveel mogelijk noden terwijl je de productiviteit op de vloer garandeert?
Om deze vragen te beantwoorden biedt HRwijs Inclusief jou het groeilabo ‘Neurodiversiteit bespreken in team' aan.
Waarom deelnemen aan dit Groeilabo?
Wij geven je alvast minstens 4 goede redenen:
- Een traject helemaal op maat van jouw onderneming: je krijgt als onderneming een heel pakket aan individuele begeleiding.
- Je krijgt professionele begeleiding door experts.
- Je leert tegelijk ook van collega’s uit andere ondernemingen, uit verschillende sectoren, in een open en vertrouwelijke sfeer.
- Dit Groeilabo ter waarde van 6.065 euro is kosteloos voor jou, dankzij de financiële steun van Europa WSE.
Wat houdt het Groeilabo juist in?
Doorheen het Groeilabo word je begeleid in volgende stappen:
- Je neemt deel aan de kick-offsessie. Tijdens de kick-off maken wij kennis met elkaar. De uitdagingen van elk onderneming worden in kaart gebracht en je krijgt een toelichting over het traject.
- Samen met de expert bepaal je welk thema(s) prioritair zijn om in te zetten en krijg je daarbij de nodige ondersteuning en begeleiding. Dit uit zich uit naar een individueel actieplan op maat van de onderneming.
- Je wordt begeleid en gecoacht gedurende 6 maanden. Een expert observeert en adviseert om drempels weg te werken en meer inclusieve praktijken in te voeren.
- Je engageert je onderneming om werkelijk veranderingen te realiseren op de werkvloer
- Je neemt deel aan de collectieve terugkomsessie.
Wat kan en weet je na afloop van dit Groeilabo?
Je leert:
- Een taal om neurodiversiteit te benoemen.
- Neurodiversiteit exploreren volgens de vraag ‘hoe lukt het wel?’.
- Diverse neurotypes onderzoeken in dialoog met medewerkers.
- De onzichtbare drempels van verschillende neurotypes benoemen.
- De contexten onderzoeken en contextaanpassingen ontwerpen.
Experten
De groeilabo wordt gegeven door An Dours en Natalie Deviane - Van Weehaeghe van BlinkOut.
- An Dours heeft ervaring met groepsdynamieken bij start-ups en KMO's en het begeleiden van groepssessies over moeilijk bespreekbare thema's. Zij is ook werkzaam als coach van individuen met onzichtbare drempels en neurodivergentie én heeft expertise in het faciliteren van de dialoog tussen leidinggevenden (kader/teamleiders) en medewerkers.
- Natalie Deviane - Van Weehaeghe is samen met An Dours co-founder van BlinkOut en ook trotse mama van 4 zonen met verschillende diagnoses. Ze begon haar professionele loopbaan als textiel-ingenieur in de textiel- en automobielsector. Na 14 jaar ervaring als leidinggevende in binnen- en buitenlandse projecten (productie en kwaliteit), maakte ze de ommezwaai naar de sociaal-culturele sector. Ze werkte 11 jaar als educatief projectmedewerker bij de Vlaamse Vereniging Autisme en initieerde o.a. het ‘Infohuis Autisme’, ‘Autisme verhelderd’ (traject voor volwassenen met autisme) en verschillende thematische workshops, trajecten en initiatieven. Om haar professionele expertise verder te ondersteunen, volgde ze extra opleiding en trainingen, oa graduaat orthopedagogie, professional organizer, inspirerend coachen, innovatieve arbeidsorganisatie.
Praktisch
- Wanneer:
- Op de startdatum vindt de kick-off met netwerkmoment plaats.
- Vanaf dat moment start het in-huis dienstverlening in de onderneming, inclusief opmaak en uitvoering ‘rollend’ actieplan.
- We eindigen met een laatste collectieve sessie.
- Tot 6 weken nadien heb je recht op individuele coachingsgesprekken
- Voor wie:
- HRM-verantwoordelijken, directie, leidinggevenden, etc. van (sociale) ondernemingen.
- Opgelet: deze aanvraag valt onder de de-minimis-regelgeving. Bij inschrijving dien je een verklaring op eer te ondertekenen waarin staat dat deze drempel niet overschreden zal zijn op het moment van toekenning van de steun.
- Opgelet: Alle ondernemingen komen in aanmerking, met een specifieke focus op KMO’s in Vlaanderen. Uitgesloten van de dienstverlening zijn maatwerkbedrijven, provincies, steden en gemeenten en hun lokale besturen.
- Gratis deelname maar inschrijven is verplicht. Dit traject volgt onze algemene voorwaarden.