Groeilabo re-integratie: lust of last? (Antwerpen)

Groeilabo re-integratie: lust of last? (Antwerpen)

Wanneer een van je medewerkers langdurig uitvalt, heeft dit niet alleen invloed op persoonlijk vlak, het heeft ook een impact op je onderneming. Het is in ieders belang om deze medewerker zo snel mogelijk terug aan de slag te krijgen.

Een re-integratiebeleid is gericht op het begeleiden van werknemers die door ziekte of een ongeval tijdelijk of langdurig arbeidsongeschikt zijn, zodat ze weer aan het werk kunnen gaan.

Dit beleid omvat verschillende stappen en maatregelen om de terugkeer naar werk te vergemakkelijken en te ondersteunen.

Het doel van een re-integratiebeleid is om werknemers zo snel en effectief mogelijk weer aan het werk te krijgen, wat zowel voor de werknemer als de werkgever voordelen biedt.

Een re-integratiebeleid wordt ingebed in een breder kader van het welzijnsbeleid binnen een organisatie. Dit betekent dat het niet op zichzelf staat, maar deel uitmaakt van een alomvattende aanpak om het welzijn van werknemers te bevorderen.

Waarom deelnemen aan dit Groeilabo?

Wij geven je alvast minstens 4 goede redenen:  

  1. Een traject helemaal op maat van jouw onderneming: je krijgt als onderneming een heel pakket aan individuele begeleiding.
  2. Je krijgt professionele begeleiding door experts
  3. Je leert tegelijk ook van collega’s uit andere ondernemingen, uit verschillende sectoren, in een open en vertrouwelijke sfeer.
  4. Dit Groeilabo ter waarde van 6.065 euro is kosteloos voor jou, dankzij de financiële steun van Europa WSE.

Wat houdt het Groeilabo juist in? 

Doorheen het Groeilabo word je begeleid in volgende stappen:  

  1. Je neemt deel aan de kick-off. Tijdens de kick-off maken wij kennis met iedereen en elkaars ondernemingen. De uitdagingen van elke onderneming worden op interactieve wijze in kaart gebracht en je krijgt een toelichting over het traject. 
  2. Samen met de expert bepaal je welk thema(s) prioritair zijn. Daarbij krijg je de nodige ondersteuning en begeleiding. Dit uit zich naar een individueel advies op maat van de onderneming om rond dit inclusiethema aan de slag te gaan en duurzaam te verankeren in de organisatiestructuur.
  3. Dit advies wordt vertaald in een concreet actieplan waar je tijdens het individuele traject aan werkt. Het actieplan bevat drie werkpakketten in combinatie met individuele procesbegeleiding. Deze omvatten diverse zaken zoals bijvoorbeeld sensibiliseringssessies, workshops ter versterking van de leidinggevende (informeren), opzetten van intervisie rond casebesprekingen (coaching), consultancy werkhervattingsbeleid, etc.
  4. Dit traject loopt over een periode van 6 maanden
  5. Je engageert je onderneming om werkelijk veranderingen te realiseren op de werkvloer.
  6. Je neemt deel aan de collectieve terugkomsessie om ervaringen uit te wisselen en verdere stappen te bespreken. 

Wat kan en weet je na afloop van dit Groeilabo?

  • Hoe pak je de re-integratie van langdurige zieken aan? Hoe bouw je een succesvol en gedragen re-integratiebeleid uit?
  • Tijdens dit Groeilabo krijg je concrete antwoorden/oplossingen op maat van je eigen vragen en behoeften:
    • draagvlak binnen de onderneming rond re-integratie van medewerkers;
    • en/of kennis en inzichten rond re-integratie in de praktijk;
    • en/of concrete handvaten en richtlijnen om een nieuw beleid uit te werken of bestaand beleid sterker te maken;
    • en/of leidinggevenden die klaar zijn om de re-integratie van medewerkers zowel individueel als team dynamisch te ondersteunen;
  • Op het einde van dit groeilabo heb je een duidelijk zicht op de vervolgstappen voor de verdere implementatie en uitrol.

Praktisch

  • Het traject:
    • Op de startdatum vindt de kick-off plaats.
    • Vanaf dat moment werken we op maat van jouw organisatie. Tijdens een periode van zes maanden krijg je individuele begeleiding op de werkvloer.
    • In het najaar 2025 zal de laatste collectieve sessie plaatsvinden. 
  • Opgelet: deze aanvraag valt onder de de-minimis-regelgeving. Bij inschrijving dien je een verklaring op eer te ondertekenen waarin staat dat deze drempel niet overschreden zal zijn op het moment van toekenning van de steun.
  • Opgelet: Alle ondernemingen komen in aanmerking, met een specifieke focus op KMO’s in Vlaanderen. Uitgesloten van de dienstverlening zijn maatwerkbedrijven, provincies, steden en gemeenten en hun lokale besturen.
  • Gratis deelname maar inschrijven is verplicht. Dit traject volgt onze algemene voorwaarden

Dit traject wordt je aangeboden door:

HRwijsInclusief

Wie is HRwijs Inclusief?

HRwijs Inclusief is een initiatief van Verso, Groep Maatwerk, Sociare, SOM, HERWIN, Vlaams Welzijnsverbond, Zorggezind en Zorgnet-Icuro.

HRwijs Inclusief - banner logo's federaties (met vivo)

In samenwerking met: 

emino_pos_logo_cmyk

Door meer dan 35 jaar ervaring als GOB (Gespecialiseerd Opleidings- en Begeleidingscentrum) en via diverse innovatieve projecten omtrent re-integratie heeft emino een excellente expertise opgebouwd rond:

  • personen met een arbeidshandicap/arbeidsbeperking (PmAH/PmAB) en werk
  • waaronder personen met een niet-aangeboren hersenletsel, beperkingen als gevolg van (arbeids-) ongeval of (chronische) ziekte, motorische beperkingen, chronische pijn, spraakstoornissen, MS, hartkwaal, spierziekte, beperkingen van mentale en psychische aard, maar ook de (al dan niet blijvende) gevolgen bij werkhervatting na kanker.

Aanmelden

Je kunt je nog aanmelden. Kom je ook?

Ja, ik wil mezelf aanmelden