Bootcamp 'Duurzaamheidsverslag' (Gent)

Waarom deelnemen aan dit bootcamp?

Niet enkel beursgenoteerde bedrijven maar ook sociale ondernemingen worden steeds meer bevraagd over hun transparantie en verantwoordelijkheid op het gebied van milieu, mens en bestuur. Het succes van een onderneming wordt niet langer bepaald door enkel nog de financiële gegevens, maar ook door haar impact op de maatschappij en de manier waarop de onderneming geleid wordt. Zo publiceerde de Europese Commissie recent nog de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), om standaarden te bepalen over de inhoud van de gerapporteerde duurzaamheidsinformatie in alle lidstaten weliswaar voor grote bedrijven. 

We maken allemaal een verschil, positief maar soms ook negatief. Via een duurzaamheidsverslag kan jouw onderneming concreet staven op welke manier de dienstverlening een positieve sociale en ecologische impact creëert, maar evenzeer helder communiceren welke obstakels nog ervaren worden of welke opportuniteiten er liggen. Dit verslag is een uitstekende manier om de balans op te maken waar je voor staat, hoe jouw organisatie het verschil maakt, en het stemt tot nadenken hoe gericht(er) actie te ondernemen om duurzaamheid ten volle te integreren in jouw strategie. Meten is immers weten.

Wil jij meer weten over wat een duurzaamheidsverslag kan betekenen voor jouw onderneming en hiermee concreet aan de slag gaan? Dan is dit bootcamp iets voor jou! 

Wat kan en weet je na afloop van dit bootcamp?

Je leert…

 • Het strategisch belang van een duurzaamheidsrapportering voor jouw onderneming.
 • De link leggen naar de SDG’s en de verwachtingen van de Vlaamse overheid.
 • Opmaken van een inventaris van wat je onderneming al heeft of wat er leeft en identificeren waar nog werk op de plank ligt.
 • In kaart brengen van de belanghebbenden (stakeholders) en hoe je kan bevragen wat zij belangrijk vinden voor jouw organisatie.
 • Missie/visie/strategie/doelstellingen/acties van de organisatie m.b.t. duurzaamheid naast deze verwachtingen te leggen en opportuniteiten tot het versterken van ervan te bepalen.
 • Onderscheid te maken waarover je moet en waarover je mag communiceren zodat communicatie (nog meer) focus krijgt.
 • Op welke manier jouw impact het best tot uitdrukking komt, in een indicator of een verhaal.

Wanneer wordt dit bootcamp een succes?

 • Jouw enthousiasme tijdens en tussen de bijeenkomsten door bepaalt de kracht van dit bootcamp: je haalt eruit wat je erin steekt.
 • Jouw organisatie gelooft in het strategisch belang van een duurzaamheidsverslag en staat voor de concrete uitdaging hiermee aan de slag te gaan. 
 • Je kan en mag vanuit jouw functie kritisch meedenken over dit onderwerp.
 • Je hebt een goed zicht op het reilen en zeilen binnen je organisatie en kan achteraf de inzichten delen en implementeren.

Waar en wanneer vindt het bootcamp plaats?

Het bootcamp gaat van start in Gent, in bedrijvencentrum De Punt.

OPGELET, de eerste sessie is een hele dag.

 • Maandag 6/03 van 09.30u tot 17.00u : kickoff 
 • Maandag 17/04 van 13.30u tot 17.00u 
 • Maandag 15/05 van 13.30u tot 17.00u 

Covid-19: We houden steeds rekening met de maatregelen die van kracht zijn. Indien deze maatregelen fysieke bijeenkomsten verbieden of ontmoedigen, zullen we overschakelen op online bijeenkomsten. 

Docenten?

Ilse Moens, Onafhankelijk consultant in duurzaamheid.

Aanmelden

Sorry, de aanmeldperiode is voorbij.

Prijzen

Ticket Prijs
2de deelnemer binnen dezelfde organisatie Gratis
Standaard € 500,00

Deelnameprijs is exclusief btw

Deel met anderen