“Reality check met onze aanpak was positief en motiveerde om verder te verfijnen”

“Reality check met onze aanpak was positief en motiveerde om verder te verfijnen”

Aart Lehembre is de algemeen directeur en Veerle Ceymeulen de financieel directeur van maatwerkbedrijf Spoor 2. Samen volgden ze het Groeilabz-bootcamp ‘Finance voor gevorderden’.

In eerste instantie om te achterhalen of hun aanpak nog up-to-date was. Maar naast de geruststelling over de solide aanpak kregen ze oplossingen om verder te verfijnen. Die maken het mogelijk om efficiënter te overleggen met de Raad van Bestuur. En de nieuwe finance-benadering brengt rust door een langetermijnvisie via een liquiditeitsplan.

Spoor 2 geeft kansen aan 300 mensen die op de gewone arbeidsmarkt niet aan de slag kunnen. Vanuit 8 locaties en een omkadering van 45 collega’s bieden de Spoor 2-werknemers diensten uit verschillende sectoren: groendienst, wasserij, horeca, schrijnwerkerij, naaiatelier … Zo krijgt iedereen de kans om — met vallen en weer opstaan — te groeien volgens eigen mogelijkheden.

Veel ervaring aan boord

Aart Lehembre spreekt vol lof over de expertise van Veerle Ceymeulen: “We zijn het bootcamp niet begonnen vanuit een soort gemis of noodzaak. Veerle heeft onze financiën op orde. Maar een maatwerkbedrijf staat natuurlijk anders in de markt dan een reguliere onderneming. Net daarover wilden we onszelf tegen het licht houden. Om te zien wat de belangrijkste tendensen en vernieuwingen in onze sector zijn.”

Meer vat op de toekomst

“Het was een geruststellend gevoel dat we onze financiën inderdaad goed op orde hebben”, gaat Veerle verder. “Docenten Joost en Emiel schakelden snel naar het juiste niveau. Daardoor blijft hun uitleg relevant. Meer nog, het is een inspirerende uitnodiging om zelf aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld met een liquiditeitsplan op lange termijn. Vorig jaar hebben we een nieuwbouw in gebruik genomen. Dankzij het liquiditeitsplan hebben we nu een beter zicht op de impact van die investering — niet alleen nu, maar ook over vijf jaar.”

Nog meer leren van collega’s

“Tijdens deze bootcamp waren wij de enige deelnemers uit een maatwerkbedrijf”, merkt Aart op. “Net omdat de concurrentie tussen maatwerkbedrijven zo klein is, zou het interessant zijn om niche-gerichter te selecteren. Want onze aanpak is echt wel specifiek. Maar los daarvan is het leerrijk om te overleggen met collega-ondernemers. Als je investeert in het ‘huiswerk’ en de afsluitende presentatie, zet je de inhoud intensief en nauwsluitend naar je hand. Zo loont je tijdsinvestering optimaal.”

Ga naar de Groeilabz-website en schrijf je in voor het Bootcamp Finance voor gevorderden