“Binnen Hands-on Inclusion zijn we voortdurend alert en bereid om onze aanpak in vraag te stellen”

Licht uit, spot aan: we zetten graag onze ‘Hands-on Inclusion’-medewerker Anne Vandebergh in de kijker.

Anne

Medewerker in de kijker

Naam: Anne Vandebergh
Leeftijd: 30
Functie: Regioverantwoordelijke Hands-on Inclusion Limburg-Leuven

Anne professioneel

Wat was jouw droomjob toen je 5 jaar oud was?

Het moment waarop ik ‘A little princess’ zag - een film over een meisje dat in een weeshuis wacht op het moment waarop haar vader terugkeert na de oorlog - was een kantelpunt. Sindsdien was ik er rotsvast van overtuigd dat ik ooit opvoeder zou worden in een weeshuis. Ik wou kinderen zonder ouders, zoals ‘Sarah’ in de film, een warme thuis geven.

Wat is jouw beste vaardigheid? En hoe maak je daarin het verschil voor sociale ondernemingen?

We willen oprecht dat sociale ondernemingen zich ontpoppen tot inclusieve ondernemingen. Dus doen we er binnen Hands-on Inclusion alles aan om hen daarin te ondersteunen. Dat vraagt een voortdurende alertheid en bereidheid om onze aanpak in vraag te stellen en ons aanbod bij te sturen. Daarbij zetten we zwaar in op begeleiding op maat.

Welk social-profitinitiatief had je zelf willen bedenken?

Na mijn afstuderen startte ik als lokaal ondersteuner van de Limburgse speelpleinen bij de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk. Dat was de beste startersjob die ik me kon inbeelden. Ik ben ontzettend dankbaar voor alle groeikansen die ik daar 4,5 jaar lang kreeg. Als ik zie hoe mijn vroegere collega’s de voorbije maanden de speelpleinen zijn blijven ondersteunen en het belang van jeugdwerk onder de aandacht hielden, blink ik nog altijd van trots.

Anne privé

Hoe maak je jouw maatschappelijk engagement tastbaar in jouw eigen dagelijkse leven?

Na mijn job als jobcoach voor anderstaligen kon ik dat contact met die doelgroep toch niet volledig loslaten. Daarom stapte ik in in het Whatsapp-project van Stad Leuven. Elke week praat ik nu een uurtje over koetjes en kalfjes met een groepje van 3 anderstalige nieuwkomers. Zo krijgen ze de kans om hun Nederlands te onderhouden en bij te schaven. Want da’s absoluut geen evidentie in deze coronatijden.

Welke muziek, film en/of literatuur inspireert jou?

Muziek, film en literatuur in één. Ik ben grote fan van het boek/de film ‘into the wild’. De muziek van Eddie Vedder is al jarenlang mijn favoriete ‘go to’ als ik tot rust wil komen.

Welke vakantiebestemming bracht jou tot nieuwe inzichten?

Op mijn 21ste trok ik naar Rwanda. Die vrijwilligersreis heeft mij als persoon enorm verrijkt. Hoewel mijn bijdrage tot de bouw van het opvanghuis voor jonge moeders vrij beperkt bleef: de lokale bevolking wist duidelijk meer van aanpakken (lacht).

Wat is jouw droom voor Verso (persoonlijk, als organisatie, …)?

Dat we van het Hands-on Inclusion-project een weergaloos succes kunnen maken. Ik zal heel tevreden zijn als de ondernemingen die deelnemen aan het HOI-project kleine of grote stappen zetten naar een meer inclusieve onderneming. Zo kunnen we met dit project een blijvende impact maken.

Wat is jouw meest memorabele moment bij Verso?

Gezien mijn vrij recente start bij Verso zijn de memorabele momenten nog op één hand te tellen. Starten in een nieuwe organisatie in coronatijden was absoluut geen evidentie. Vandaar dat ik de wandelmeetings enorm apprecieer. Beweging, buitenlucht en nieuwe collega’s beter leren kennen – een topcombo!

Hoe zouden jouw collega’s jou typeren in één woord?

Behulpzaam.

Leer ook de andere Verso-medewerkers kennen