Onthaal is wettelijk verplicht

Onthaal is wettelijk verplicht

Een warm en goed georganiseerd onthaal zorgt ervoor dat nieuwe medewerkers sneller ingewerkt en geïntegreerd zijn in je organisatie. Het voorkomt een vroegtijdig vertrek van nieuwe medewerkers. Wist je ook dat onthaal zelfs wettelijk verplicht is?

Op 10 mei 2007 verscheen in het Belgisch Staatsblad het koninklijk besluit van 25 april 2007 betreffende het onthaal en de begeleiding van werknemers met betrekking tot de bescherming van het welzijn bij de uitvoering van hun werk. Het onthaal van nieuwe werknemers maakt voortaan deel uit van het door de werkgever te voeren welzijnsbeleid.

Dankzij een geformaliseerde onthaalprocedure beschikken alle nieuwe medewerkers over dezelfde informatie. Medewerkers die betrokken zijn bij het onthaal van nieuwelingen zijn zo ook op de hoogte van hun taken en verantwoordelijkheden.

Wat zijn die wettelijke verplichtingen dan juist? 

  • In organisaties met minder dan 20 werknemers moeten werknemers minstens bij aanwerving en op de eerste werkdag informatie krijgen.
  • Bij organisaties van meer dan 20 werknemers is dat bij aanwerving, op de eerste dag en tijdens een onthaalperiode.

Raadpleeg hier de juridische spelregels inzake onthaal (bron: Diversity Remix)

Meer dan ooit is het belangrijk om in te zetten op een hartelijk onthaal. Daarom organiseren we ook hierover een workshop.