Net zoals SDG 16 ondersteunt SDG 17 Partnerschappen om doelstellingen te bereiken alle andere doelstellingen.
SDG 17 wordt van essentieel belang geacht bij de verwezenlijking van de SDG’s. Het is ook de SDG met de meeste subdoelstellingen (19).
De Agenda 2030 legt de nadruk op het belang van partnerschappen voor duurzame ontwikkeling op alle niveaus: horizontaal (tussen staten) maar ook verticaal (tussen verschillende niveaus van overheden en actoren uit verschillende sectoren).
De Agenda 2030 vraagt ook internationale solidariteit bij het implementeren van de SDG’s.
Behalve op partnerschap legt SDG 17 ook de nadruk op de implementatiemiddelen die nodig zijn om de SDG’s te realiseren. Denk bijvoorbeeld aan financiële middelen en herverdeling, maar ook aan duurzame en transparante handelsketens. Dit basisidee zit transversaal verankerd in de andere SDG’s. Zo worden er per SDG implementatiemiddelen aangeduid.
CIFAL Flanders hertaalt SDG 17 naar het organisatieniveau met de volgende 3 pijlers:
- Lokale partners. Wordt je organisatie ondersteund door partnerschappen met meerdere belanghebbenden? Verschillende soorten partnerschappen kunnen op lokaal niveau gerealiseerd worden: lokaal, internationaal, intersectoraal, intercultureel ...
- Implementatiemiddelen. Van welke middelen maakt je organisatie gebruik om haar doelstellingen te bereiken? Zijn ook die middelen duurzaam? Denk aan de financiële middelen, het ICT-beleid en het aankoopbeleid.
- Internationale solidariteit. Welke initiatieven neemt je organisatie om een bijdrage te leveren aan internationale solidariteit? Zet ze partnerschappen op met zusterorganisaties in het Globale Zuiden? Deelt ze middelen (financieel, expertise, andere) met zusterorganisaties of ngo’s uit het Globale Zuiden?