Wat is het belang van SDG 17?

Wat is het belang van SDG 17?

Net zoals SDG 16 ondersteunt SDG 17 Partnerschappen om doelstellingen te bereiken alle andere doelstellingen.

SDG 17 wordt van essentieel belang geacht bij de verwezenlijking van de SDG’s. Het is ook de SDG met de meeste subdoelstellingen (19).

De Agenda 2030 legt de nadruk op het belang van partnerschappen voor duurzame ontwikkeling op alle niveaus: horizontaal (tussen staten) maar ook verticaal (tussen verschillende niveaus van overheden en actoren uit verschillende sectoren).

De Agenda 2030 vraagt ook internationale solidariteit bij het implementeren van de SDG’s.

Behalve op partnerschap legt SDG 17 ook de nadruk op de implementatiemiddelen die nodig zijn om de SDG’s te realiseren. Denk bijvoorbeeld aan financiële middelen en herverdeling, maar ook aan duurzame en transparante handelsketens. Dit basisidee zit transversaal verankerd in de andere SDG’s. Zo worden er per SDG implementatiemiddelen aangeduid.

CIFAL Flanders hertaalt SDG 17 naar het organisatieniveau met de volgende 3 pijlers:

  1. Lokale partners. Wordt je organisatie ondersteund door partnerschappen met meerdere belanghebbenden? Verschillende soorten partnerschappen kunnen op lokaal niveau gerealiseerd worden: lokaal, internationaal, intersectoraal, intercultureel ...
  2. Implementatiemiddelen. Van welke middelen maakt je organisatie gebruik om haar doelstellingen te bereiken? Zijn ook die middelen duurzaam? Denk aan de financiële middelen, het ICT-beleid en het aankoopbeleid.
  3. Internationale solidariteit. Welke initiatieven neemt je organisatie om een bijdrage te leveren aan internationale solidariteit? Zet ze partnerschappen op met zusterorganisaties in het Globale Zuiden? Deelt ze middelen (financieel, expertise, andere) met zusterorganisaties of ngo’s uit het Globale Zuiden?

Dit artikel is met permissie overgenomen uit de SDG Wegwijzer, die met steun van Verso samengesteld is door Cifal Flanders. Download de volledige wegwijzer hier.

Ontdek onze opleidingen over dit thema

31 mei 2024

Lerend netwerk ‘Strategische uitdagingen voor grote sociale ondernemingen’

Als directeur van een sociale onderneming word je geconfronteerd met bijzondere uitdagingen, o.a. op vlak van goed bestuur, arbeidskrapte, marktomgeving, financieel beheer, organisatieontwikkeling. Dit lerend netwerk creëert tijd en ruimte om met andere directieleden na te denken over deze strategische uitdagingen en de toekomst van jouw sociale onderneming.

14 oktober 2024

Leerlab financieel management basis (Leuven)

Leerlab financieel management.png

Reservelijst ‘Leer financieel onderbouwde beslissingen nemen.’ Heb jij als manager of bestuurder van een sociale onderneming niet meteen een financieel-economische achtergrond? Heb je nood aan begeleiding die jou inzicht geeft in hoe je de financiële performantie van jouw onderneming kan monitoren?

26 november 2024

Groeilab duurzame zorg: verlaag CO2-uitstoot via slim voeding- en mobiliteitbeheer (Antwerpen)

Banner Groeilab voeding- en mobiliteitbeheer.png

Boost jouw duurzame strategie! Laat je begeleiden bij het in kaart brengen van je grootste milieu-impact, maatregelen door te voeren die effectieve impact hebben, en advies te krijgen over de voordelen als je inzet op milieuvriendelijke technologieën.

Lees ook

Start-to-SDG!

Start-to-SDG!

Een duurzamere wereld? Ontdek hoe jouw organisatie hierbij kan helpen!

Hoe kan jouw organisatie aan de slag met SDG 16?

Hoe kan jouw organisatie aan de slag met SDG 16?

CIFAL Flanders hertaalt SDG 16 Vrede, justitie en sterke publieke diensten op organisatieniveau aan de hand van 3 pijlers.

VIA6: welke kwaliteitsmaatregelen?

VIA6: welke kwaliteitsmaatregelen?

Onder kwaliteit verstaan we werken aan werkbaar en wendbaar werk maar ook het streven naar meer instroom van personeel in onze sectoren en de versterking van sociale onde…