“De checklist geeft aan op welke domeinen van je HR-beleid je best het eerst inzet om diversiteit mogelijk te maken", zegt Wouter Tops van Kind Jezus en Claartje.
“Wat vooral handig is aan de scan, is dat je duidelijk ziet op welke domeinen van je HR-beleid je best het eerst inzet om diversiteit mogelijk te maken. Je krijgt namelijk scores op diversiteit op 9 domeinen.” Directeur Wouter Tops doorliep met kinderdagverblijf Kind Jezus en Claartje, uit Turnhout, de online Inclusiescan.
Door op 9 domeinen van HR of je algemeen organisatiebeleid stellingen over diversiteit te beantwoorden, zie je in het automatische eindrapport dat er uit voortkomt op welke domeinen je al goed scoort en waar er verbetering mogelijk is. “Dat maakte het voor ons wel makkelijk om te zien waar we best beginnen. De prioriteiten worden duidelijk, je ziet niet meer tegen een berg aan”, stelt Wouter Tops. “En het geeft ook aan waarop je organisatie al goed scoort. Dat werkt dan weer motiverend. En met de tips in het eindrapport kan je concreet werken op de minder sterke punten.”
Inclusie op papier
“Inclusie houdt toch wat meer in dan we voor ogen hadden”, zegt de directeur van Kind Jezus en Claartje. “Zo hebben we in het arbeidsreglement laten opnemen dat medewerkers respect moeten hebben voor diversiteit in de organisatie – dat was ook een stelling in de scan. Dat respect lijkt misschien evident, maar door het specifiek te vermelden in het arbeidsreglement en nieuwe medewerkers erop te wijzen, is er meteen ook aandacht voor. Je geeft aan dat je organisatie diversiteit echt uitdraagt en iedereen daarin mee hoort te stappen.”
Personeelsmix
Niet alle stellingen in de scan waren voor Kind Jezus en Claartje even sterk van toepassing, maar ook die waren leerzaam. Wouter Tops legt uit: “Een stelling zegt: ‘Het werk is aangepast de competenties en levensfases van de betreffende medewerkers’. Je moet dan zeggen of dit geldt voor je organisatie, maar voor ons is dat gewoon niet echt mogelijk omdat iedereen hier hetzelfde werk moet doen en er weinig ruimte is voor individuele aanpassing. Toch doen we wel iets. We stellen namelijk teams samen die een goede mix van jong en oud zijn en dat zorgt voor minder stress omdat je deeltaken kan opsplitsen naar ieders ervaring en kracht. Op die manier beantwoorden dan wel weer aan de stelling. In elk geval is het dankzij de scan dat we voldoende oog hebben voor dit soort zaken.”
Volgens Wouter Tops zijn de kansen op diversiteit ook wel enigszins beperkt in zijn organisatie. “Het merendeel van de jobs zijn hier voor kinderbegeleiders. Dat lijkt me geen haalbare job voor een persoon in een rolstoel. We zullen wel zien of die medewerker een kans maakt op een administratieve job, als hij of zij dat wil.”