Kinderdagverblijf ’t Optimistje kiest resoluut voor waarderende communicatie en houding

Kinderdagverblijf ’t Optimistje in hartje Oostende heeft zijn naam niet gestolen. Ze kiezen er resoluut voor een waarderende communicatie en houding.

Zowel onder collega’s als met kinderen en ouders gaan ze uit van sterktes en bekrachtigen ze wat goed gaat. Directeur Tine Vandaele ervaart er dagelijks de positieve effecten van. Het meest opvallend is de toegenomen motivatie en veerkracht van medewerkers. ‘Bij ons geen burn-outs! De medewerkers stralen goesting uit en kunnen beter om met veranderingen dan voorheen.’

Waarderend communiceren bevordert leren

‘Sinds we acties nemen om meer waarderend samen te werken, hebben medewerkers veel meer respect voor elkaars eigenheid en functie,’ vertelt Tine. ‘Collega’s vragen elkaar makkelijker om hulp en bekrachtigen elkaar zo in hun sterktes.'

'Een jonge medewerkster helpt bijvoorbeeld vaak oudere collega’s met werk op de pc. Daardoor is voor haar de drempel veel lager om op haar beurt iets te vragen aan een ervaren collega.'

'De kinderbegeleidsters veranderen spontaan eens van afdeling en staan meer open om bij te leren. De sfeer is open en gemoedelijk en er wordt dagelijks gelachen. Heeft iemand het eens wat moeilijker, dan is ook daar begrip voor.’

Talenten van kinderen en ouders spotten zorgt voor betrokkenheid

KDV ’t Optimistje trekt de waarderende benadering door naar hun diverse groep kinderen en ouders. ‘Kinderen die erg beweeglijk zijn worden niet als ‘lastig’ bestempeld, maar mogen al heel snel mee helpen om bijvoorbeeld de tafel te zetten.'

'Deze manier van werken trekken we door naar alle dagelijkse activiteiten. Elk kind wordt gezien als een krachtig wezen en we focussen op welbevinden en betrokkenheid. De kinderen worden er blijer van, en ook de ouders merken het verschil’, vertelt Tine.

‘We organiseerden ook een talentenjacht onder de ouders, voegt ze toe. ‘Sindsdien is hun betrokkenheid toegenomen. Een van de vaders heeft bijvoorbeeld onze website gemaakt en een andere papa laat de oudste peuters kennis maken met muziekinstrumenten.’ Zo worden ook de papa’s eens wat meer in de spotlights geplaatst.

Aandacht hoog houden

Het waarderend met elkaar omgaan zit in kleine, dagelijkse praktijken, als danku zeggen en elkaar complimenten geven. ‘We beschouwen elkaars inzet nooit als vanzelfsprekend’. Meer formele acties zoals de teamvergadering beginnen met een energiemoment te beschrijven, elkaars talenten echt benoemen of een ludieke teambuilding, zijn nodig om de sfeer erin te houden.

Lees ook

Denken in rollen én een nieuwe overlegstructuur bij DVC De Triangel

Denken in rollen én een nieuwe overlegstructuur bij DVC De Triangel

In Lovendegem zijn we te gast bij dienstverleningscentrum De Triangel, dat ondersteuning biedt aan personen met een verstandelijke en een bijkomende beperking. Als zorg- …

Kinderdagverblijf Kabouterland bouwt aan HR-beleid

Kinderdagverblijf Kabouterland bouwt aan HR-beleid

Meer doen met minder middelen. Ook voor kinderdagverblijf Kabouterland is het dagelijkse kost. Directeur Ilse Rymenants ontwikkelde een HR-beleid met minimale kosten en m…

Gedeeld leiderschap bij KrisKras

Gedeeld leiderschap bij KrisKras

De acht medewerkers van reisorganisatie KrisKras vzw dragen elk autonoom eindverantwoordelijkheid voor een specifiek takenpakket. ‘Noem het een zelfsturend team, ge…

Sociale werkplaats Boskat boekt knappe resultaten met waarderende benadering

Sociale werkplaats Boskat boekt knappe resultaten met waarderende benadering

‘Ons personeelsbeleid is geënt op onze belangrijkste doelstelling als organisatie: de persoonlijke ontwikkeling van mensen’, vertelt Paul Goossens, co&ou…