We geloven in de kracht van onze ondernemingen!

We geloven in de kracht van onze ondernemingen!

In het kersverse regeerakkoord van de eerste regering-Diependaele lezen we: “We geloven in de kracht van onze ondernemingen. Van de kleine zelfstandigen over de landbouwers tot de grote bedrijven.”

Bij Verso geloven we ook in de kracht van onze ondernemingen. En zeker van onze sociale ondernemingen! We vragen erkenning voor sociale ondernemingen als economische spelers en vragen aan de nieuwe regering om ons actief mee te nemen in hun opsomming. Maak ervan: “We geloven in de kracht van onze ondernemingen. Van de kleine zelfstandigen over sociale ondernemingen, de landbouwers tot de grote bedrijven.” Zet sociale ondernemingen – groot en klein, net opgericht of met jarenlange legacy – meer in het spotlicht want zij dragen ook bij aan Vlaanderen als één van de welvarendste regio’s van de wereld! Erken de definitie van sociale ondernemingen en pas deze toe in alle beleidsteksten en publieke communicatie. Spreek daarom niet over bedrijven (zoals nu wel het geval is in dit regeerakkoord), maar gebruik de neutrale term ondernemingen en hanteer zo een meer diverse kijk op ondernemerschap.

Kringwinkel en AI (hans tops en frank Dingemans)-14

De eenmaking van het Wetboek Ondernemerschap (finaal sinds januari 2024) wordt met zo’n inclusieve opsomming meteen in actie gebracht. Vzw’s, stichtingen en vennootschappen vallen onder hetzelfde Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen. Dat is een applaus waard! Het toont immers eindelijk aan hoe fundamenteel sociale ondernemingen zijn voor ons ondernemingslandschap en voor de economie. Er wordt voorgoed een einde gemaakt aan de hardnekkige mythe dat vzw’s geen échte ondernemingen zijn of geen winst mogen maken. Het enige verschil met een vennootschap is dat een sociale onderneming de winst niet mag uitkeren aan aandeelhouders. De herinvestering in de realisatie van de sociale doelstellingen blijft dus de ultieme bestemming van eventuele winst.

Sociale ondernemingen zijn actief in diverse sectoren, waaronder de gezondheidszorg, de welzijnssector, de socioculturele sector en de sectoren die zorgen voor aangepaste tewerkstelling. Via de sociale economie (bv. de maatwerkbedrijven) zijn we ook actief in diverse andere sectoren. In andere landen wordt deze dienstverlening grotendeels uitgevoerd door commerciële of publieke spelers, maar Vlaanderen is uniek met meer dan 17.000 vestigingen in de social profit, 426.844 arbeidsplaatsen (goed voor 18% van de tewerkstelling in Vlaanderen), 52.038 zelfstandigen (7,7% van alle zelfstandige arbeidsplaatsen in Vlaanderen) en meer dan 500.000 vrijwilligers.

Sociale ondernemingen in het voetlicht plaatsen, kan bovendien de geplande hervorming van de speerpuntclusters dienen. Bijvoorbeeld de uitbouw van een AI-proeftuin, waarvan sprake in dit regeerakkoord, is een uitgelezen kans om het innovatieve karakter van sociale ondernemingen te tonen. Ook het programma van Flanders Technology and Innovation, onder leiding van onze minister-president, kan een bredere doelgroep aanspreken als we ook inspirerende voorbeelden van sociale innovatie meenemen. Lees even de inspirerende verhalen uit sociale ondernemingen erop na op de website van VLAIO.

Kringwinkel en AI (hans tops en frank Dingemans)-2

Deze getuigenissen en cases tonen nieuwe perspectieven op innovatie en technologie en zetten nieuwe rolmodellen in de kijker. Een verademing na de grijsgedraaide success stories van een Elon Musk of Steve Jobs. Mannen en vrouwen die in hun engagement en kracht op de werkvloer staan en eindeloze mogelijkheden blijven zien in een ondernemingsklimaat met schaarse middelen. Innoveren in de social profit is immers al enkele jaren geen luxe meer en sociale ondernemingen positioneren zich ondertussen in innovatieve ecosystemen als de besten van de klas. Denk bijvoorbeeld aan cybersecurity van instellingen, AI-toepassingen in de kringwinkel of blended dienstverlening in de jeugdhulp.

Lees ook

Vlaamse werkgevers in de social profit presenteren 12 actiepunten voor een stimulerend ondernemingsklimaat

Vlaamse werkgevers in de social profit presenteren 12 actiepunten voor een stimulerend ondernemingsklimaat

In haar memorandum schetst Verso 12 actielijnen die sociale ondernemingen in staat moeten stellen om een betrouwbare en duurzame partner voor de Vlaamse overheid te blijv…

Sociale ondernemingen hebben nood aan een gelijk speelveld voor innovatie

Sociale ondernemingen hebben nood aan een gelijk speelveld voor innovatie

In een wereld waar innovatie-inspanningen toenemen, mogen we de cruciale rol van sociale ondernemingen meer in de verf zetten. We hebben immers nog te weinig de gewoonte …

SustainableSolutionsMatch

SustainableSolutionsMatch

VLAIO en EEN (European Entreprise Network) zijn medeorganisator van SustainableSolutionsMatch, een online matchmaking-evenement van 7 tot 21 februari 2025. …

Ontdek onze opleidingen over dit thema

31 mei 2024

Lerend netwerk ‘Strategische uitdagingen voor grote sociale ondernemingen’

Als directeur van een sociale onderneming word je geconfronteerd met bijzondere uitdagingen, o.a. op vlak van goed bestuur, arbeidskrapte, marktomgeving, financieel beheer, organisatieontwikkeling. Dit lerend netwerk creëert tijd en ruimte om met andere directieleden na te denken over deze strategische uitdagingen en de toekomst van jouw sociale onderneming.

14 oktober 2024

Leerlab financieel management basis (Leuven)

Leerlab financieel management.png

Reservelijst ‘Leer financieel onderbouwde beslissingen nemen.’ Heb jij als manager of bestuurder van een sociale onderneming niet meteen een financieel-economische achtergrond? Heb je nood aan begeleiding die jou inzicht geeft in hoe je de financiële performantie van jouw onderneming kan monitoren?

26 november 2024

Groeilab klimaatverantwoord ondernemen: verlaag je CO2-uitstoot (Antwerpen)

Groeilab maatwerkbedrijven.png

Boost jouw duurzame strategie! Laat je begeleiden bij het in kaart brengen van je grootste milieu-impact, maatregelen door te voeren die effectieve impact hebben, en advies te krijgen over de voordelen als je inzet op milieuvriendelijke technologieën.