Europa WSE wil de leercultuur in Vlaanderen bevorderen en stimuleert de overgang naar een lerende samenleving. Leerecosystemen fungeren als hefboom door jong en oud echte leerervaringen te bieden, waardoor ze hun talenten al doende kunnen ontdekken en ontwikkelen.
Hoe?
Leerecosystemen worden gevormd als organisatienetwerken, waarin diverse actoren samenwerken om gezamenlijke doelen te bereiken. Om die doelen te bereiken organiseert Europa WSE twee oproepen:
- Via oproep 66: Leerecosystemen (fase 1): Ondersteunt organisaties bij het opzetten van organisatienetwerken om lokale of regionale maatschappelijke uitdagingen aan te pakken. Organisaties krijgen tijd en ruimte om de context te verkennen, samen te werken en zich te organiseren als een effectief netwerk.
- Via oproep 65: Leerecosystemen (fase 2): Biedt organisatienetwerken de kans om leerecosystemen in de praktijk te brengen, waarbij diverse, toegankelijke leercontexten worden aangeboden voor het ontdekken en ontwikkelen van talenten door jong en oud.
Volg het voorbeeld van vzw De Lovie
In een leerecosysteem werken diverse partners samen aan gemeenschappelijke kwesties. Zo kunnen ook welzijnsorganisaties betrokken zijn. Laat je inspireren door de rol en leerlessen van vzw De Lovie tijdens hun deelname aan het leerecosysteem in Poperinge.