“We geven de social profit toegang tot een doelgroep die eigenlijk niet beschikbaar is”

“We geven de social profit toegang tot een doelgroep die eigenlijk niet beschikbaar is”

Gemotiveerde mensen met veel expertise en ervaring aantrekken voor zakelijk ondersteunende functies en dit aan een haalbare kost. Klinkt te mooi om waar te zijn? Niet met Experience@Work. De coöperatie slaat de brug tussen ervaren werknemers van grote bedrijven en de social profit. 

Diane Van Loo waagde de sprong van KBC naar Scouts en Gidsen Vlaanderen vzw. Hilde Van De Kerckhove, dagelijks bestuurder van Experience@Work, geeft tekst en uitleg: “Het is een win-win-win-win-situatie.”

Een nieuwe uitdaging, met maatschappelijk doel

Na een carrière door allerhande geledingen van KBC had beleidsexpert Diane zin in een nieuwe uitdaging. Ze wou een verschil maken in de wereld, een maatschappelijke missie dienen. Via Experience@Work stootte Diane op een vacature voor Zakelijk Verantwoordelijke bij Scouts en Gidsen Vlaanderen. Ze voltooide de pittige, bovendien openbare, sollicitatierondes met verve. “Dat ik vroeger bij de Chiro zat, was geen probleem”, lacht ze.

Diane_Hilde_YB_05“Ik voel elke dag dat mijn expertise een meerwaarde vormt” – Diane

Elke dag het verschil maken

Intussen is Diane zes maanden een scout. Als Zakelijk Verantwoordelijke staat ze vanuit het managementteam in voor de organisatie-ontwikkeling, het middelenbeheer en de projectwerking. Haar opdracht situeert zich binnen een professionele organisatie met ruim honderd werknemers, die de jeugdbeweging met 90.000 leden en leiding ondersteunt. Diane’s jarenlang opgebouwde expertise bij KBC is daarbij een absolute troef. “Ik voel elke dag dat mijn expertise een meerwaarde vormt. En tegelijkertijd leer ik zelf ook bij: hoe werkt het hier? Welke stukjes van mijn expertise komen het best van pas? En wat zijn de prioriteiten? Op die manier probeer ik mijn inbreng te matchen met de organisatiecultuur, en dat valt keigoed mee.”

Niet vanzelfsprekend, want het verschil tussen KBC en Scouts en Gidsen Vlaanderen is groot, vertelt Diane. “Omdat het hier een veel kleinere organisatie is, moet je meer zelf regelen en kom je met meer verschillende zaken in contact. Naar die afwisseling was ik op zoek. Dat de belangrijkste beslissingen door vrijwilligers genomen worden, geeft ook een heel andere, leuke dynamiek. Ik heb altijd graag bij KBC gewerkt, dat wil ik zeker zeggen, maar ik ben heel dankbaar voor deze kans en ben blij dat ik de stap gezet heb.”

Een onbeschikbare groep

Diane spreekt over KBC in de verleden tijd, maar er is een reden dat haar ‘voormalige’ werkgever zo prominent aan bod komt in dit artikel. Een profiel als dat van Diane is voor socialprofitorganisaties financieel vaak moeilijk haalbaar omwille van de grote concurrentie en de lagere barema’s in de sector. Experience@Work haalt die drempel weg. Diane behoudt haar bij KBC opgebouwde anciënniteit en voordelen, en blijft officieel werknemer van de bank. Scouts en Gidsen Vlaanderen betaalt KBC een vergoeding die lager ligt dan de normale kost voor een ervaren profiel als dat van Diane. “Op die manier geeft Experience@Work toegang tot een doelgroep werknemers die eigenlijk niet beschikbaar is op de arbeidsmarkt”, legt Hilde uit. “Ervaren werknemers van onze partners (AXA, KBC, Proximus en andere, red.) maken zelf de positieve keuze om te solliciteren voor een job in de socialprofitsector. Het gaat om mensen die intrinsiek gemotiveerd zijn om hun talent en ervaring in te zetten in een andere context, in een organisatie met een maatschappelijk doel.”

"Experience@Work creëert voor alle betrokken partijen positieve impact” – HildeDiane_Hilde_YB_04

Win-win-win-win

Met dit innovatieve loopbaantraject vult Experience@Work een gat in de markt en werken de partnerorganisaties aan duurzame loopbanen voor hun werknemers. “Het is een win-win-win-win”, besluit Hilde. “Win voor de socialprofitorganisaties die mooie profielen met bakken ervaring kunnen aantrekken via een nieuw kanaal. Win voor de werknemers die de mogelijkheid krijgen om hun talenten verder te ontplooien in nieuwe contexten zonder in te boeten aan voordelen. Win voor de werkgevers die een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij en doorstroommogelijkheden creëren voor jongere werknemers in de eigen organisatie. Win voor de samenleving die er wel bij vaart dat mensen zichzelf heruitvinden en hun expertise in nieuwe regionen van de maatschappij verspreiden. Al zeg ik het zelf, Experience@Work is een fantastisch initiatief.”

Benieuwd of Experience@Work interessante profielen voor jouw vacatures heeft?

Verwacht je aan zakelijke profielen als financieel manager, zakelijk coördinator en andere managementfuncties en bedrijfsondersteunende rollen in onder andere IT en cyberveiligheid.

Surf naar experienceatwork.be

Lees ook

Een goed vacaturebericht maken

Een goed vacaturebericht maken

Een goed vacaturebericht trekt de aandacht van potentiële kandidaten en vermeldt de nodige gegevens om hen over de streep de trekken om te solliciteren.  …

Je vacature bekendmaken

Je vacature bekendmaken

Je hoeft geen handenvol geld uit te geven om je vacature bekend te maken bij een breed publiek. Er bestaan ook gratis kanalen. En internet en sociale media kunnen je al e…

Checklist voor een Toegankelijke Vacature

Checklist voor een Toegankelijke Vacature

Dat je niet altijd de juiste kandidaten vindt, kan ook aan je vacature gelegen zijn. Is die niet te complex opgesteld? 

Hassan Al Hilou geeft kwetsbare jongeren kansen

Hassan Al Hilou geeft kwetsbare jongeren kansen

In een oud textielpakhuis in hartje Brussel bouwt Hassan Al Hilou (21) een bijzondere jeugdhub uit. Kwetsbare jongeren kunnen er hun talent ontdekken, krijgen er coaching…