Vind samen met VDAB je witte raaf

Vind samen met VDAB je witte raaf

Ook in 2023 blijft de krapte op de arbeidsmarkt met veel vacatures en minder kandidaten. Daarom is het belangrijk dat je je als werkgever openstelt voor profielen die op het eerste zicht niet lijken te matchen met je vacatures.

De krapte op de arbeidsmarkt is ook een kans: door te geloven in wat mensen kunnen, zullen ze na een goede opleiding op de werkvloer maar al te gemotiveerd zijn om zich in te zetten in je onderneming.

Zijn er nog witte raven?

Eind augustus 2023 waren er 213.660 werkzoekenden ingeschreven bij VDAB, waaronder steeds meer mensen die niet beroepsactief waren. Op het eerste zicht zijn er dus heel wat kandidaten. Toch verloopt de matching niet van een leien dakje. Werkgevers zoeken naar de kandidaten die volledig matchen met het profiel dat ze in hun hoofd hebben. Sommige profielen beantwoorden minder aan dat beeld, doordat ze minder ervaring hebben op een bepaald domein, of nog niet over alle gevraagde competenties beschikken. Daardoor missen werkgevers heel wat potentieel.

Met de ‘Witte Raaf campagne’ wil VDAB werkgevers laten inzien dat er in iedereen een witte raaf schuilgaat. In deze campagne gaan er verschillende talenten schuil onder een dierenmasker.

Wim Adriaens, gedelegeerd bestuurder VDAB: "Onder het masker van een Creatieve Toekan of een Behendige Antilope kan net zo goed de witte raaf zitten waar jij als onderneming naar op zoek bent. Werkgevers gaan nog te vaak op zoek naar de ideale kandidaat, en missen daardoor vele potentiële werknemers. Je nieuwe medewerker hoeft niet vanaf het begin helemaal te matchen jouw vacature. Met de juiste opleiding en ondersteuning haal je de witte raaf in elke medewerker naar boven."

Oplossingen

Naast opleidingen, op maat of op je werkvloer kan je ook kiezen voor een IBO of een stage.
Met een IBO leid je een werkzoekende op in je onderneming. Na een geslaagde opleiding van minstens 1 maand werf je de medewerker aan. Je betaalt geen loon of RSZ, enkel een vast maandelijks bedrag. Heb je een kandidaat die niet goed Nederlands spreekt? Dan krijgt hij bovenop jouw opleiding taalcoaching.

Bekijk het volledige aanbod van VDAB voor werkgevers.

Lees ook

“We geven de social profit toegang tot een doelgroep die eigenlijk niet beschikbaar is”

“We geven de social profit toegang tot een doelgroep die eigenlijk niet beschikbaar is”

Gemotiveerde mensen met veel expertise en ervaring aantrekken voor zakelijk ondersteunende functies en dit aan een haalbare kost. Klinkt te mooi om waar te zijn? Nie…

Vlaamse zorg- en welzijnssector lanceert nieuw merk Careēr

Vlaamse zorg- en welzijnssector lanceert nieuw merk Careēr

Met het nieuwe merk #Careēr wil de Vlaamse zorg- en welzijnssector de weg naar een job in zorg en welzijn korter maken dan ooit tevoren.

40 maatregelen om de krapte op de arbeidsmarkt aan te pakken

40 maatregelen om de krapte op de arbeidsmarkt aan te pakken

Op 1 juli sloot de Vlaamse regering met de sociale partners een nieuw werkgelegenheidsakkoord dat een antwoord moet bieden op de krapte op de arbeidsmarkt. Ook sociale on…

Actieplan voor meer personeel in social profit

Actieplan voor meer personeel in social profit

Een van de grootste uitdagingen voor sociale ondernemingen blijft uiteraard de zoektocht naar nieuw personeel. Het Actieplan (Zij-)Instroom, dat Verso samen met de Vlaams…